Yeşil (hususi) pasaportun dolaşım gücü bir hayli yüksektir ve en avantajlı pasaport türlerindendir. Yeşil Pasaport ile Avrupa ve Amerika dahil 160'ın üzerinde ülkeye vizesiz veya kapıda vize ile giriş yapmak mümkündür.
Yeşil pasaportun sağladığı en büyük avantaj, tam tamına 160 ülkeye vize almadan giriş yapabilmeniz. Vize işlemleriyle uğraşmanızı önleyen bu pasaport aynı zamanda bazı ülkeler için kapıda ya da online şekilde vize almanızı da sağlıyor. Yeşil pasaport diğer pasaportlara oranla çok daha fazla ülkenin kapılarını açıyor.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Buna göre; normal pasaportlar bordo, özel pasaportlar (yeşil pasaport) koyu yeşil ve diplomatik pasaportlar ise siyah rengini aldı.
Türk pasaportu böylece en güçlü pasaportlar sıralamasında 51'inci sırada yer aldı.
İlgili 26 soru bulundu
Henley&Partners "dünyanın en güçlü pasaportları listesini yayınladı. Listede Japonya, Singapur ve Güney Kore zirvede yer alırken, Kuzey Kore, Afganistan ve Suriye'nin sünyanın en zayıf pasaportlarına sahip olduğu görüldü.
Amerika Birleşik Devletleri pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 6. sıradadır. Amerika Birleşik Devletleri pasaportu sahipleri, 187 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 42 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Hususi pasaport alınırken pasaport harcı ödenmez. Yeşil pasaportun dolaşım gücü oldukça yüksektir. Yeşil pasaport sahibi kişiler dünyada resmi olarak tanınan 195 ülkeden 160'ına vizesiz ya da kapıda vize veya online vize ile giriş yapabilmektedir.
Bordo pasaporta kıyasla daha fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı sunması, pasaportun imkânlarından belirli aile bireylerinin de faydalanabilmesi, bazı durumlarda emeklilik sonrasında da pasaporttan yararlanılabilmesi ve harç ücretinin bulunmaması, yeşil pasaportun avantajları arasında yer alır.
Yeşil pasaportunuz ile vizesiz seyahat hakkınızı 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla yalnızca turistik girişlerde kullanabiliyorsunuz. Bu duruma yeşil pasaport 6 ay kuralı deniyor, yani 6 ay içerisinde en fazla 3 ay kesintisiz olarak kalabiliyorsunuz.
Dünyada her yıl ülke pasaportları, vizesiz giriş yapılabilen ülke sayıları bağlamında bir sıralamaya tabii tutulur. Bu ülkelerden hangisinin pasaportuyla daha çok ülkeye vizesiz giriş imkanı elde edebiliyorsanız, o ülkenin pasaportu diğer ülkeler arasında en güçlü pasaport olarak gösterilir.
Pasaportların sıralaması da pasaport sahibinin vizesiz erişebildiği ülke sayısına göre belirlenir. En güçlü pasaportlar en fazla ülkeye vizesiz erişim sağladığından listenin yukarısında olurlar.
-ABD'ye seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili tüm kişiler ABD vizesi başvurusu yapmak zorundadırlar.
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Yeşil pasaport, çoğu insanın kullandığı bordo pasaporttan farklı olarak 5 yıllık geçerlilik süresi ile vize sorununu ortadan kaldıran bir pasaport türüdür.
Kaç yıllık memuriyet hizmeti olduğuna bakılmaksızın birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda çalışanlar yeşil pasaport alabilir.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
Bu yıl için vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı %122,93 olmuş ve bu oran pasaport ücretlerine de yansımıştır. Buna göre 2023 yılı için 10 yıllık pasaport harcı 4.943 TL olacaktır. Pasaport defter bedeli ise 501 TL'ye yükselmiştir.
Listenin ilk sırasında Japon pasaportu var. Bu pasaportu taşıyanlar 193 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor. İkinci sırayı, yine Pasifik'ten Singapur ve Güney Kore paylaşıyor.
çişleri Bakanlığı verilerine göre umumi-hususi ve hizmet pasaportu sayısı yaklaşık 11 milyonu buluyor. 10 milyon 901 bin 331 pasaportun, 1 milyon 200 binini 'Yeşil' olarak bilinen hususi pasaportlar oluşturuyor.
Suudi Arabistan Vize İstiyor Mu? Suudi Arabistan Krallığına seyahat etmeyi planlayan Bordo (Umumi), Hususi (Yeşil), Hizmet(Gri), Diplomatik (Siyah) pasaporta sahip tüm Türk vatandaşlarının krallığa giriş yapabilmeleri için vize almaları mecburidir.
İsrail pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 23. sıradadır. İsrail pasaportu sahipleri, 160 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 69 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Ağustos 2016 Raporu'na göre 122 ülkeye vizesiz erişimle 38. sırada bulunuyordu. Ancak Pasaport Endeksi'ne göre, BAE pasaportu 175 ülkeye erişimi olarak dünyada 1. sıradadır.
KİMLİKSİZ. Kraliçe Elizabeth, başka ülkelere yaptığı ziyaretlerde devlet başkanları tarafından kırmızı halılarla karşılandığından pasaport gişesine yaklaşma ihtiyacı duymamasından olsa gerek, pasaport kullanmamaktadır. Ayrıca ülkesinde de ruhsat ve ehliyet olmadan araba kullanma hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri