Yüksek ateşte kızdırılan tavaya önce yağ sonrasında sote edilecek malzemeler sırası ile ilave edilir. Sote yemek çeşitleri içerikleri; et, balık, tavuk, sebzeler, et çeşitleri ile karışık sebzeler, sadece etler ve sadece sebzeler ile yapılabilir.
Shallow Poaching: Tavaya alınmış gıda ürünlerinin yarısına kadar gelen suyla birlikte üstlerine yağlı kâğıt serildikten sonra pişirilmesine bu isim verilir. Kısık ateşte pişirilmesi gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Cambridge sözlüğüne göre İngilizcede Poaching kelimesi “kaçak avlanmak; özel arazide izinsiz avlanmak” ve “(müşteri, çalışan) ayartmak, kandırmak; ikna etmek” anlamlarında kullanılıyor.
Breze, Braise veya Türkçe anlamıyla yahni usulü pişirme tekniği olarak ifade edilmektedir. Braise Pişirme yönteminde az yağlı bir tavada etlerin mühürlenerek pişirilmesi tekniği olarak tanımlanmaktadır. Burada pişirme yağı az ancak soslar veya baharatlarla zenginleştirilerek etin pişirilmesi sağlanmaktadır.
Kızartma, Fırında, Soteleme, Izgara en çok kullanılan pişirme yöntemleri arasında yer alsa da yapılan araştırmalar gösteriyor ki en sağlıklı pişirme yöntemi buharda pişirme tekniğidir. Buharda pişirme tekniğinde besinler saf haliyle kalır ve daha az ısıya maruz kalırlar.
Hafif haşlama (Poşe)
Yöntemin amacı, besinleri daha iyi sindirilebilir ve bakterileri yok ederek daha hijyenik hale getirmek.
Tuzda pişirme gün geçtikçe daha da popüler olan bir pişirme biçimidir. Ayrıca, tuzda pişirme yönteminde sanılanın aksine; pişirme eylemi gerçekleştikten sonra, tuzun kırılması anında etin üzerine dökülen tuzlar haricinde, et ya da balık tuzlu bir ürün olmayacaktır.
Frit pişirme tekniği bol yağda kızartma olarak ifade edilir. Malzemeyi kızgın yağın içerisine daldırarak, yiyeceğin yüzeyinde birden, gevrek bir kızarmış tabaka oluşturulup içinin yumuşak kalması sağlanır. Frit pişirme tekniğinde sıcaklığının yüksek derecelere çıkabilmesinden dolayı bitkisel yağlar tercih edilir.
Baking, fırında pişirme yöntemidir. Bu pişirme yöntemi genellikle un ve unlu mamullerin pişirilmesinde kullanılır. Fırın ısısı fırın modeline ya da markasına göre değişse de genellikle ev tipi fırınlar 220 dereceye kadar ısınma özelliğine sahiptir. Fırında farklı modlar ve farklı pişirme teknikleri vardır.
Buharda pişirme bir diğer adı ile steaming buharda pişirmeye verilen isimdir.
Buharda pişirme yöntemi olarak sebzeleri direkt olarak buharda pişirme aletinin üstüne koyabileceğin gibi çeşitli aroma verici yapraklara ya da dallara sararak da buharda pişirmeye bırakabilirsin. Temel olarak kaynayan suyun buharında sebzelerin pişirilmesine dayanan bir mantıktır.
Baking (Fırında Pişirme)
Bu pişirme yöntemi genellikle un ve unlu mamüllerin pişirilmesinde kullanılır. Fırın isteğe göre farklı seçeneklerde çalışsa da en büyük özelliği eşit ısı vermesi. Fırında pişen ürün her bölgesinden eşit ısı alarak pişer. Genellikle kurabiye, kek ve börek gibi ürünler fırında pişer.
Pişirme sırasında sebzelerin kendi suyunu bırakacağı Unutulmamalı ve sebze yemekleri az suda pişirilmelidir. Böylece; Besin değeri korunarak vitamin kayıpları önlenmiş olur. sebzelerde pişirme sırasında B vitamininde % 30- 90, C vitamininde % 70 civarı kayıplar görülmüştür.
Fırınlamanın olumlu yanı, ekstra yağ ilave etmenize gerek kalmamasıdır. Besinler içerdikleri yağ veya suyla pişer ve bu şekilde lezzetlerinden hiçbir şey kaybetmezler bu nedenle sağlıklı pişirme yöntemleri arasındadır.
Simmering (yavaş kaynatma) yöntemi ile pişirme iyi bir örnek. Bütün balık ve tavuklar soğuk su ile kaplanıyor ve kaynamaya bırakılıyor; pişinceye kadar orta ateşte yavaş yavaş kaynatılıyor. Breze etmek: Yiyeceği kapalı bir kap içinde düşük ateşte yağ ile kavurduktan sonra az sıvı ile pişirmeye deniliyor.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
Etüve yöntemi ile yiyecekleri hiç su eklemeden, kendi sularında pişirmelisiniz. Yiyeceğin suya değmeyeceği bir kaba konup sadece su buharından faydalanması sağlanmalıdır. Yağ, tuz, biber, salça gibi gerekli ilaveler yapılarak yiyecekler kendi sularında pişer. Bu pişirme işlemi hafif ısıda olmalıdır.
Fransızca bir terim olan sous vide tekniği, özellikle moleküler gastronomide kullanılan bir pişirme metodudur. Temel olarak vakumda pişirme anlamına gelir. Diğer bir deyişle; yiyeceklerin, havası tamamen alınmış naylon poşetler içerisinde pişirilmesine verilen isimdir diyebiliriz.
Az su, yağ ve üstü bir kapakla kapatılmış olarak fırında pişirilen et yemekleri.
Bleu: Bleu az pişmiş etten bile az pişirme yöntemi olduğundan dokunma testinden çiğ etlerle aynı sonucu alması beklenir. Bleu derecesinde et pişirmek için etinin her iki tarafını da sıcak tavada ve dış kenarları hafifçe izlenecek şekilde 30 saniye kadar pişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri