Kahvaltıların tercih edileni, aperatif olarak her zaman bir numara olan poğaçaları derin dondurucuda ister pişmiş ister de hamur halinde saklayabilirsiniz. Sadece yapmanız gereken güzelce poşetleyip derin dondurucuya kaldırmak.
Pişmiş mayalı poğaçaları buzlukta saklamak için önce yeterince soğuması için tezgahta bekletin. Daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağzını sıkıca kapatıp poğaçaları buzlukta saklayabilirsiniz. İçi patates ya da peynir dolgulu ise 3 ay, sade poğaça ise 6 ay kadar buzlukta saklanabilir.
Poğaçaları buzlukta saklamak için, mutlaka pişirmeniz gerekir. Pişen poğaçaları tamamen soğuttuktan sonra, buzdolabı poşetine doldurup ağzını bağladıktan sonra buzluğa atabilirsiniz. Poğaçayı buzlukta saklarken dikkat edilmesi gereken nokta, taze bir şekilde dondurucuya koymaktır.
İlk sıcağı çıktıktan sonra birkaç dakika buzlukta bekletip soğutun. Poğaçalar soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine dilediğiniz kadar koyup dondurucuya kaldırabilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda çıkarıp kendisinden çözülmesini de bekleyebilir, fırında çözülünceye kadar ısıtabilirsiniz de.
Daha sonra streçleyip poşete geçirilir ve derin dondurucuya atılır. Pişirmek istediğiniz zaman yumurta sarısı sürüp buzlu olarak fırına verilir. Önceden ısıtılmış 180-190 derece kızarana kadar pişirilir.
İlgili 32 soru bulundu
Eğer birkaç gün boyunca oda sıcaklığında tazeliğini korusun isterseniz dinlenme aşamasındayken üzerine çok az nemli bir bez örterek dinlendirin. Bu şekilde dinlendiğinde tazeliğini daha uzun süre koruyacaktır. Yine bu hamur işlerini mutlaka bir kapalı kaba koymayı ihmal etmeyin.
Poğaçaların daha uzun süre tazeliğini koruması için raflardan alındıktan sonra saklama kaplarında muhafaza edilmesi gerekir Hava almayan kaplar sayesinde geç bayatlayan poğaçaların gevrekliği, yumuşaklığı ve tazeliği daha uzun süreler korunabilir.
Soğuyan poğaçaları paketleyip derin dondurucuya yerleştirmeniz taze şekilde saklamak için yeterli oluyor. Yenileceği zaman derin dondurucudan çıkarttığınız poğaçaları çözülmesini bekleyip, fırına koyup 150-160 derecede 10 dakika kadar ısıtmanız poğaçaların yeni yapılmış gibi taptaze hale gelmelerini sağlıyor.
Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz. Maya kullanmadan mayasız olarak hazırladığınız hamurun ise buzdolabı ömrü 1 haftadır. Tüm mayalı hamurlar, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek saklanmalıdır.
Sabah kahvaltılarınıza, çay saatlerinize yada çocuğunuzun beslenmesine koyabileceğiniz kabartma tozlu poğaça herkesin severek tüketeceği bir poğaça tarifi. Bu poğaçanın bir diğer özelliği ise kolay kolay bayatlamamasıdır. Kabartma tozlu poğaçanızı yaptıktan sonra derin dondurucunuzda da rahatlıkla saklayabilirsiniz.
Kahvaltıların tercih edileni, aperatif olarak her zaman bir numara olan poğaçaları derin dondurucuda ister pişmiş ister de hamur halinde saklayabilirsiniz. Sadece yapmanız gereken güzelce poşetleyip derin dondurucuya kaldırmak. Bu kadar basit.
Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir. Bu hamurları bekletirken üzerlerinin sıkıca kapanmış olduklarından emin olun. Kullanmadan en az 2 saat önce çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir. Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir. Soğuduktan sonra kapalı olarak saklama kutularında 1-2 gün, buzdolabında 5-6 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Yapıp ve pişirmiş olduğunuz poğaça ve açmalar soğuduktan sonra buzdolabı poşetine doldurup pipet yardımı ile havasını alıp sıkıca düğüm atın ve dondurucunuzda muhafaza edebilirsiniz.
Hazırlamış olduğunuz hamuru fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını da kapatın ve buzluğunuza bekletmeden kaldırın. Kullanmadan önce akşamdan çıkartıp sahura kadar erir de mayalanırda. Mayalanmış hamuru ister pişi ister gözleme veya katmer yapabilirsiniz.
Banyolu börek, sodalı çıtır börek, rulo börek gibi buzluk böreği tarifleri, bazısı kıyır kıyır bazısı yumuşacık buzluk poğaçaları, buzlukta saklanan pide ve lahmacunlar, mantılar derken dolu dolu bir liste oldu. Hiçbiri de buzluğa girdiği için lezzetinden ve tazeliğinden kesinlikle ödün vermedi.
Bu poğaçalar buzdolabında neredeyse 15 gün bayatlamadan kalıyormuş hatta bekledikçe daha da lezzetliniyormuş. Tadına bakan biri olarak mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Not : İsterseniz poğaçaları bu şekilde hemen tüketebilirsiniz yada fırından çıkıp soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atabilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında çözdürebilirsiniz.
Sirke kullanmak poğaçada istenen kıyır kıyır kıvamı verecektir. Böylelikle ağızda dağılan bir yapıda dereotlu poğaça elde edebilirsiniz. Hazırladığınız dereotlu poğaçaları buzluğa koyarak saklayabilirsiniz.
Önemli not: Hamur işlerinizi bir kere çözdürdükten sonra yeniden dondurmayın.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir. Nemli bez, hamurun dinlenme sırasında kurumasının önüne geçecektir.
Mayalı poğaça kaç gün dayanır? Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
ÜZERİ İYİ KIZARMIŞ POĞAÇALAR İÇİN
Böyle bir durumda pekmez hemen koyulaşıp kızarır ama poğaçalarınız pişene kadar üzerleri yanık gibi olur. Pekmez yoksa bir çimdik şeker de iş görebilir. Ama kesinlikle pekmezi tercih edin diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri