Dokunduğunuzda hamur elinize yapışmıyorsa, kıvamı tutmuş demektir. Bu durumda sıcak ve nemli bir ortamda dinlendirebilirsiniz. Hamuru yoğurmak: Hamur düzgün bir şekilde yoğrulmazsa, içindeki maya eşit derecede dağılmaz. Hamuru çok fazla yoğurmak ise sertleşmesine neden olur ve hamur kabarmaz.
Tuz eklemeniz mayanın yine çok geç aktif hale gelmesine neden olur ve hamurunuz dilediğiniz gibi kabarmaz. Bu yüzden tuzu unla birlikte daha sonradan ekleyin. Hamurunuzu tarifin içinde belirtilen kıvamda hazırlayın. Ne çok sert ne de çok cıvık olsun.
Hamurun kabarmamasının en yaygın nedeni, malzemelerin gerekli sıcaklığa ulaşmamasıdır. Yani çok sıcak veya çok soğukken eklenen su, süt gibi maddeler mayanın yapısını bozar ve kabarmasını engeller. Bir diğer hata da mayaya şeker ve tuzu karıştırmaktır.
Hamurun üzeri kurumaması için tercihen nemli bir bez ile kapatılmalı, mayalanması için ılık bir ortamda bekletilmelidir. İlk mayalanmadan sonra hamur kısa bir süre daha, 1-2 tur yoğrulur, şekil verilir ve üzeri kapatılıp ikinci mayalanma için ılık bir ortamda 20-30 dakika daha bekletilir.
Yoğurduğunuz hamuru ele yapışan bir kıvamda bırakıyorsunuz
Ancak malzemeler birbirine iyice karıştıktan ve hamur homojen bir kıvam aldıktan sonra bu yapış yapış kıvamdan eser kalmaması gerekir. Zira hamurun ele hala yapışıyor olması malzemelerin birbiriyle tam bütünleşmediği anlamına gelir.
İlgili 15 soru bulundu
Maya eklemek: Sıcak ortam işe yaramadıysa, yeni bir maya paketi açın. 1 tatlı kaşığı mayayı, 1 su bardağı ılık su ve 1 yemek kaşığı şeker ile karıştırın. Bu karışımı 2 cm köpük elde edene kadar, ortalama 10 dakika, mayalandırın.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Ben süt ile mayalanan hamurun daha güzel ve lezzetli olduğuna inanırım. ➡Ilk püf noktamız hamurumuzu ne ile mayalayacaksak yani su veya sütümüzün ılık hatta parmağımızı hafif ısıtan bir sıcaklıkta olması lazım. Ama bu oran çok önemli çünkü çok sıcak olan su veya süt mayayı öldürür.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Ancak lezzetli bir poğaçayı tam kıvamında hazırlamak için 175 derece yeterli iken, buna bağlı olarak ortalama pişirme süresi 20 ya da 25 dakika olarak öne çıkıyor.
Mayanın şeker yeme süreci sonunda ölen mantarlar karbondioksit gazı ve az miktarda etanol alkol açığa çıkarır. Ortaya çıkan karbondioksit, hamurun gluten odacıklarına hapsolur ve genişlemeye çalıştıkça hamuru da kabartır.
Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Yumuşacık bir poğaça hamuru yapmak isterseniz mutlaka mayalı poğaça hamurlarını tercih edin. Kabartma tozlu poğaça hamurları da puf puf kabarır ancak mayalı hamurlar bu konuda çok daha fazla başarılı. Maya hamurlara çok daha yumuşacık bir kıvam verir. Maya olarak da yaş maya veya kuru maya kullanabilirsiniz.
Süt ya da su gibi malzemeleri belirli bir sıcaklığa getirmek için termometre kullanmak hamur kıvamı için önemlidir. Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar. Soğuk fırına giren poğaçalar kabarıklığını kaybedip, sertleşebilir.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Eğer ortam çok sıcaksa maya bir anda aktifleşir, aniden söner ve pişirme aşamasında yayılır. Eğer soğuksa ise mayanın aktif hale gelmesi ve hamuru kabartması çok uzun zaman alacaktır. Bu yüzden hafif güneş olan, oda sıcaklığında bir ortam mayalanmayı bekleyen hamurunuz için ideal bir ortam olacaktır, aklınızda olsun.
Mayalanma çok hızlı gerçekleşiyorsa veya maya sıcaklığı çok yüksekse çökme sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Maya oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Tarifte belirtilen miktardan fazla koyulan su, hamuru gereğinden fazla yumuşatır ve ıslatır. Suyun emiş gücüne bağlı olarak tarifedeki su miktarını ayarlayın.
* Kuru mayalı hamur hazırlarken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bu noktalardan en önemlisi, hamurun sıcak bir ortamda tutulması ve kabarmasının sağlanmasıdır. * Yaz aylarında tezgah üzerinde dinlenmeye bırakabileceğiniz hamuru, kış aylarında fırınınızı 50 dereceye ısıtıp içinde bekletebilirsiniz.
Bu aşamada kuru malzemeler arasında topak kalmaması önemlidir. Poğaça hamuru yaklaşık 10 dakikada yoğurulabilir. Yoğurduktan sonra istediğiniz şekle getirip yağlı fırın kağıdı koyduğunuz tepsinizde yaklaşık yarım saat bekleterek hamurunuzun mayalanmasını/kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri