Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25-35 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Arzuya göre sıcak ya da soğun servis yapabilirsiniz.
Poğaçanın pişirme dakikası fırının derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak lezzetli bir poğaçayı tam kıvamında hazırlamak için 175 derece yeterli iken, buna bağlı olarak ortalama pişirme süresi 20 ya da 25 dakika olarak öne çıkıyor.
10) 180 Derece Candır ;)
Hazırlanan hamurun içi ve dışı tam olarak pişsin istiyorsanız, 180 derecenin altında pişirmemelisiniz. Bazı poğaça tariflerinde 200 derecede alt üst pişirmeniz önerilmektedir. Kullanacağınız malzemeler pişirme derecesini de etkiler. Bu nedenle tarife sadık kalmanız iyi olur.
Üzerine yumurta sarısı sürülen poğaçalara çatalla şekil verilir davul fırında (önceden ısıtmadan çünkü içi pişmeden yanıyor) 20 dakikada, diğer fırınlarda 180 derecede 20-25 dakika kadar bir pişme süresi var.
Mayalı poğaçalar genelde sade yani iç harçsız olarak hazırlanıp 20-25 dakika boyunca pişirilir. Ayrıca tercihe göre iç harçlı olarak da hazırlanabilen bu poğaçaların minimum 180 derecede pişirilmesi önerilir.
İlgili 28 soru bulundu
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Bu aşamada sabırlı olmakta fayda var. Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Fırından çıkan poğaçanın üstü örtülür mu? Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Süt ya da su gibi malzemeleri belirli bir sıcaklığa getirmek için termometre kullanmak hamur kıvamı için önemlidir. Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar. Soğuk fırına giren poğaçalar kabarıklığını kaybedip, sertleşebilir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler. Bu nedenle herbirinin kullanım yerleri farklılık gösterir.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25-35 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Arzuya göre sıcak ya da soğun servis yapabilirsiniz.
3. 30 dakika sonunda hamurunuz mayalanmış olacaktır.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir. Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir.
- Sertleşmiş poğaçaları bir poşetin içerisine yerleştiriniz ve buzluğa koyunuz. Donduktan sonra buzluktan çıkarınız. Buzlar çözüldükten sonra tavada veya tost makinesini üzerine basarak yumuşamasını sağlayınız.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir. Nemli bez, hamurun dinlenme sırasında kurumasının önüne geçecektir.
O yüzden hamurun biraz cıvık olmasında çok problem olmaz. Eğer hiç kurtarılamayacak kadar cıvıksa ve unun yoksa kaşık poğaçası yapabilirsin bu poğaça yoğurmadan , cıvık hamurla yapılan bir poğaça türü olduğu için sizin hazırladığınız hamura da uygun bir poğaça olmuş olur.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
Hamuru en az 1-2 saat mayalanmaya bırakın
Hamur mayalandıkça kabarır. Bunun için sabırlı olmalı ve en az 1-2 saat beklemelisiniz. 3-4 saat bekletirseniz iyice kabarmış bir hamur elde edersiniz.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri