Palm yağı, doymuş yağ oranı yüksek olan bir bitkisel yağ çeşididir. Palmiye ağacı meyvesinden elde edilen bu yağ, Batı Afrika'dan dünyanın birçok bölgesinde yayılmıştır. Düşük üretim maliyetleri nedeniyle yüksek talep gören palm yağı, gıda, deterjan, kozmetik ürünler ve biyoyakıtlarda kullanılacağı alana göre işlenir.
Piyasada bulunan birçok üründe de bu yağ çok yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak kullanılmaktadır.Üzerinde yapılan araştırmalar ;yüksek ısıya maruz kalmış bu palm yağının; yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolestorol seviyesini artırarak, kalp krizi ve felç riskini artırdığını belirtmektedir.
EFSA'nın yanında Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar palmiye yağındaki GE olarak bilinen kanserojen maddenin arz ettiği tehlikeye dikkat çekmekle birlikte, palmiye yağının tüketilmemesi tavsiyesinde bulunmadı.
Palm yağının tercih edilme nedenlerinin başında, hidrojenasyon işlemi uygulanmadan farklı alanlarda kolayca kullanılabilmesi, kolesterol içermemesi, yüksek dayanıklılığı, tekli ve çoklu doymamış yağ asidi örüntüsü ve önemli besin bileşenlerine sahip olması gibi önemli özelliklerigelmektedir.
Palm yağı, palmiye yağı veya hurma yağı, palmiye meyvesinden elde edilen bir yarı katı bitkisel yağdır. Gıda üretiminde, kozmetik ürünlerinde ve biyoyakıt olarak kullanılmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
EFSA'nın yanında Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar palmiye yağındaki GE olarak bilinen kanserojen maddenin arz ettiği tehlikeye dikkat çekmekle birlikte, palmiye yağının tüketilmemesi tavsiyesinde bulunmadı.
Palm yağı; palmiye ağacı meyvesinin çekirdeklerinden ve meyvenin kendisinden olmak üzere iki farklı şekilde üretiliyor. Çekirdekten üretim daha ucuz, meyvenin kendisinden üretim daha maliyetli.
Palm Yağı Zararlı Mı? Palmiye yağı, kırmızı rengini değiştirmek ve kokudan arındırmak için, yüksek ısılarda rafine edilir. Bazı araştırmacılar bu yağın, yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolesterolü artırdığını ve kalp krizi riskini artırdığını öne sürmektedir.
Palm yağının benzersiz doğal yarı katı – yarı sıvı bileşimi sayesinde katı yağ elde etmek için uygulanan hidrojenizasyon işlemi gerektirmez, bu da palm yağının trans yağ asidi içermemesinin sebebidir. Palm yağı, bilimsel olarak kanıtlanmış sağlık özelliklerinin yanı sıra, kızartma ve pişirme için de mükemmeldir.
Dünyada palm yağının gıdalarda kullanımına yasaklama getiren bir ülke bulunmamaktadır.
Üründe Emülgatör olarak Soya Lesitini kullanıldığını görüyoruz☝ Aroma verici olarak Doğal Aroma verici Vanilin kullanılmış👍 Bu haliyle, ürün Nutella ile benzer nilteikte fakat, içeriğinde farklı olduğu birkaç nokta var; Palm yağı yok.
Yani, Torku Banada Palm yağı içermektedir.
Palm yağı faydaları; enerji verir, kolesterolü yükseltmez, kalp sağlığını korur, içeriğindeki E vitamini cildi güzelleştirir, transa yağ asidi içermez, omega 6 içerir, hazmedilmesi ve sindirilmesi kolaydır. Yüksek üretim ve verim özelliği ile ekonomik ve hesaplıdır. İçeriğindeki antioksidan sayesinde hücreleri korur.
Yemeklik yağlarda, margarinlerde, çok sevilen dondurmalarda, çikolatalarda, dışarıda yediğiniz hazır yemeklerde ve tatlı krizlerinizi durduran şekerlemelerde ve işlenmiş gıdaların çoğunda palmiye yağı kullanılmaktadır.
Nasıl anlarsınız? Ürün etiketinde: 'Palm yağı, Palmitic Asit, Palmeate, Palm' yazıyor ise palmiye yağı içeriyor demektir. 'Bitkisel yağ içerir' ibaresinin bulunduğu ürünlerin birçoğunda bulunur. Çikolatalara pürüzsüz ve parlak bir görünüm sağlamak ayrıca erimesini önlemek için kullanılır.
Palm yağı üretiminin yüzde 85'i Malezya ve Endonezya''da gerçekleşiyor. Küresel talepteki inanılmaz artış, bu iki ülkenin kırsal bölgelerinde ciddi bir gelir artışına da neden olmuş durumda.
Dahası, kolesterol seviyelerini düşürmede de etkileri vardır. Kan pıhtılarında bulunan yağ asitleri de incelenmiştir. Kan damarlarını tıkayan yağların %74'ünün doymamış yağlar olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle, palm yağı , kan damarı tıkanıklıklarının oluşumuna yol açan bir gıda bileşeni olarak hariç tutulur .
Kokusuz ve tadı nötr olan palm yağı, tarifimizin pürüzsüz dokusunu verir ve Nutella®'daki diğer tüm bileşenlerin lezzetini ve aromasını yükseltir.
Palmiye yağı, diğer adlarıyla palm yağı veya hurma yağı, gıda ve yem üretiminde bir katkı maddesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Palm yağı (palmiye ya da hurma yağı), palmiyenin meyvelerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Nasıl ki, ayçiçek ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar varsa palm yağı da bunlar gibi bitkisel bir yağdır ve helaldir; dini açıdan bir sakıncası yoktur.
Ürünün içeriğinde baktığımızda ilk üç sırada; Şeker, Bitkisel yağlar ve Peyniraltı suyu tozu olduğunu görüyoruz. Üründe Bitkisel yağ olarak; Palm, Ayçiçek ve Kanola yağları kullanıldığını görüyoruz.
Palm yağı, trans yağ içermese de sahip olduğu yüksek doymuş yağ oranı kalbe zarar veriyor.
Palm çekirdeği yağı nedir? Palmiye meyvelerinden elde edilen bitkisel bir yağ olan palm yağı, oda sıcaklığında katı haldedir.
Bunlardan biri de palm yağı. Özellikle kaşar peyniri üretiminde kullanılan palm yağının kilosu 1.3 TL. Şirketler, yeni geliştirilen teknolojilerle sütün kendi yağını alıyor, bunun yerine daha ucuza alınan palm yağını enjekte ederek peynir üretiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri