Rahim içi polipleri genel olarak sessizce ilerler ancak adet düzensizliği belirtilerin başında gelmektedir. Diğer şikayetler arasında uzun süren, yoğun bir şekilde olan adet kanamaları ve ara kanamalar bulunmaktadır.
Endometrial polipler çoğu zaman belirti vermez. Belirti verdiğinde ise en sık düzensiz vajinal kanamalar ile kendini gösterir. Adet düzensizliği olan kadınlar incelendiğinde bunların %30 unda endometrial polipler saptanır. Polipler adetten önce ve adetten sonra gözlenen kahverengi akıntı ile de kendini gösterebilir.
Rahimde et beni (polip) ameliyatı sonrası bir süre kanama olması normaldir. Bu kanamalar sızıntı şeklindedir. İşlemden sonra sulu ve kanlı bir akıntı görmek doğaldır. Bu akıntı, yaklaşık olarak 1 hafta ila 10 gün arasında gelebilir.
Kahverengi vajinal akıntılar adet öncesi ve sonrası gelen kahverengi akıntılar rahim içi poliplerin önemli bir bulgusudur. Polipler Ara kanaması, kanamaların düzensiz olması, kanama miktarının artması ve bazende ilişki sonrası kanama yapabilir.
Rahim polipleri kanama yapar. Poliplerin belirtilerinden biri bulundukları bölgede sürtünmeden dolayı kanama yapmalarıdır. Özellikle rahim veya rahim ağzında bulunan polipler için kanama çok sık gerçekleşebilir. Polipin oluşturduğu kanamalar adet dönemlerinde daha da artar.
İlgili 26 soru bulundu
Rahim içi polipleri genel olarak sessizce ilerler ancak adet düzensizliği belirtilerin başında gelmektedir. Diğer şikayetler arasında uzun süren, yoğun bir şekilde olan adet kanamaları ve ara kanamalar bulunmaktadır.
Poliplerin çoğu belirti vermez ve genellikle kolonoskopi veya radyolojik incelemeler esnasında tesadüfen saptanır. Ancak bazı polipler rektal kanama, makatta sümüksü akıntı, bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler ve seyrek olarak da karın ağrısı gibi belirtilere neden olabilirler.
Belirtilerin büyüklüğü boyutuna göre değişiklik gösterebilirler. Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
Polipler herhangi bir belirtiye neden olmazsa tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, adet dönemlerinde ağır kanamaya neden oluyorsa, prekanseröz veya kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa polipler tedavi edilmelidir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir. Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek kolonoskopi ile de polip belirlenebilir.
Rahimde Polip Alınmazsa Ne Olur? Kötü huylu olma riski olan rahim polipleri alınmazsa, bu polipler büyüyerek daha yoğun adet kanamalarına ve ağrılara neden olur.
Endometrial poliplerin tedavisi genelden ziyade hastanın ve polipin özellikleri göz önüne alınarak yapılmaktadır. Doğurganlık çağında tesadüfen saptanan, hiçbir soruna neden olmayan 1 cm den küçük polipler gözlemlenebilir. Bu grup poliplerin kendiliğinden kaybolma şanslarının olduğu bildirilmektedir.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Rahim İçi (Endometrial) Polipleri
Kanama düzensizlikleri, lekelenmeler, menopoz sonrası kanama, kasık ağrıları ve adet sancıları yapabilir veya gebe kalmaya engel olabilirler.
Kalın bağırsak ve rektum yerleşimli polipi olan hastaların da çoğunluğunda herhangi bir şikayet yoktur. En sık ortaya çıkan yakınmaları dışkıda kan görülmesi ve makattan kanamadır. Kolon poliplerinden kaynaklanan uzun süreli kanama, demir eksikliği anemisine neden olabilir.
Rahim içi polipler tekrarlar mı? Histerektomi ile yapılan rahim içi polip tedavisi haricinde, poliplerin tekrarlama olasılığı bulunmaktadır. Çeşitli çalışmalar, menopoz öncesi kadınlarda endometriyal poliplerin tekrarlama riskinin %15 ile %43 aralığında olduğunu göstermiştir.
Poliplerin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Herkeste görülebilen poliplerin oluşmasında risk faktörleri bulunmaktadır. Kontrol altında tutulmayan tip2 diyabet hastalarında polip gelişimi daha sık görülmektedir.
Polip Ameliyatı ne kadar sürer ve sonrası
Normal şartlarda işlem 10-15 dakika sürer. ve sonrasında hasta uyandıktan ve kendine geldikten sonra 1-2 saat içinde hastaneyi terkeder. Ertesi gün normal hayatına devam eder ve işlemden sonra birkaç gün az az kanaması olabilir.
Sağlıklı beslenme kurallarının biri olan liften zengin yiyeceklerin tüketimi, Akdeniz diyeti ve birinci derecede akrabalarında polip öyküsü bulunan kişilerin 50 yaş sonrası düzenli kolonoskopi yaptırmasının da polip riskini önemli oranda azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
Eğer villöz polip 2 santimetreden büyük ise hastaların %55'inde bağırsak kanseri gelişir. Benzer şekilde düz poliplerde, saplı poliplere göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Eğer bu polipler kansere daha dönüşmeden çıkartılabilirse bağırsak kanseri gelişimi de önlenmiş olur.
Riskli polipler cerrahi ile çıkarılmalı
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Polip çapı arttıkça bağırsak tıkanıklığı veya dışkılama alışkanlığında değişiklik yapabilirler. Zaman zaman kabızlık ve / veya ishal atakları olabilir. Bu dönemde karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz bu bulgulara ek olarak ortaya çıkabilir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Bağırsak polipleri için tedavi yönteminde en iyi işlem, kolonoskopi yöntemidir. Kolonoskopi, bağırsağın iç yüzeyini örten tabakanın bir alet yardımı ile direk bakarak incelenmesidir. Kolonoskopi ile yakalanan polipler, çıkartılarak kanser gelişmesi engellenebilmektedir. Bu işleme ' Polipektomi ' adı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri