Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'nün 7. maddesinin (C) fıkrasının 2. bendine göre "Devlet malı araç, gereç, silah ve mermisini ihmal nedeniyle yitirmek eylemi "20 ay uzun süreli durdurma" cezasını gerektirmektedir.
“Resmi giysi veya donanımını ihmal nedeniyle yitirmek” fiilinden 10 Ay Kısa Süreli Durdurma Cezası ile Cezalandırıldığınız görülmektedir. Almış olduğunuz disiplin cezası hukuka aykırı bir işlem olup, İdare Mahkemesi kanalıyla iptali gerekecektir.
Tabancaların hasara uğraması halinde, personelin kusurlu olup olmadığı yapılacak idari tahkikat neticesinde Disiplin Kurullarınca karara bağlanır. (Değişik:RG-31/10/1998-23509) Personelin kusuru olmadan arızalanan tabancaların tamiri Genel Müdürlükçe bedelsiz olarak yapılır.
Silah sahibi vefat ettiğinde aşağıda belirtilen işlemlerden biri yasal mirasçıları tarafından yapılır. (1) Silahı, varislerden birinin adına ruhsata bağlanabilir, (2) Silah, bir başka kişiye devredilebilir, (3) Silah, Türk Silahlı Kuvvetlerine veya Emniyet Genel Müdürlüğüne hibe edilebilir.
Bu silahı kullanan çoğu polis memurunun aklındaki soru: “adımıza kayıtlı başka bir silahla göreve çıkabilir miyiz, başka silahı yanımızda taşıyabilir miyiz?” şeklindedir. EVET, ikinci silahınızla göreve de çıkabilirsiniz, bu silahı yanınızda da taşıyabilirsiniz. Bu durum için herhangi bir yaptırım maddesi yoktur.
İlgili 32 soru bulundu
Armağan silahlara, isteğe göre taşıma veya bulundurma ruhsatı verilir. Ancak bu silahlar satılamaz ve hibe edilemez.
Vefat eden şahıslara ait silahların varislerinin 30 günlük süre içerisinde herhangi bir şekilde ruhsat almak için müracaat etmemeleri durumunda söz konusu silahlara el konularak Emniyet Genel Müdürlüğüne veya Jandarma Genel Komutanlığına teslim edilmesi gerekmektedir.
Polis teşkilatı bunun yerine yerli marka Canik silah kullanacak. Türk polisi artık Samsun'da üretilen Canik marka silahı kullanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile yaşanan vize krizinin ardından emniyet teşkilatının artık ABD'de üretilen SIG Sauer model tabancaları kullanmayacağını söyledi.
"Vefat eden kişilere ait ruhsatlı silahın, tebligat tarihinden itibaren mirasçılarının tamamının muvafakati ile altı ay içinde başvurulması halinde talepte bulunan mirasçısına veya üçüncü bir kişiye devri sağlanır.
Mülki idare amirliği hizmetlerinden, hakim, cumhuriyet savcısı ile bu meslekten sayılanlardan, emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda çalışan personelden ve MİT hizmetleri mensuplarından emekli olanlardan silah ruhsatı harcı istenmez.
Bekçilerin görev ve yetkilerini ele ala yönetmelikte yer alan, ""Bekçi adayları ve bekçilere ihtiyaç ve lüzuma göre düdük, cop, palaska kemeri, tabanca, tabanca kılıfı, en az 14 adet fişek, 2 adet şarjör demirbaş şeklinde verilir" maddesi; bekçilerin silah taşıma yetkisi olduğunu açıkça ifade etmektedir.
3 yıl süreli görev yapıp istifa eden polis memuru silahını hangi şartlarda alabilir.? 3 yıl süreli görev yapıp istifa eden polis memuru silahını hangi şartlarda alabilir.? Madde 10 - Personel; görevde bulunduğu sürece kendisine satışı yapılan zati demirbaş tabancasını başkasına devir edemez, satamaz ve hibe edemez.
POLİSLERİN SİVİLDE SİLAH TAŞIMASI
Bunların haricide polis memurları sivildeyken de yanlarında silah bulundurması gerekmektedir. Bu durum görev yaptığı yere göre değişiklik gösterebilmekte olup polis memurlarının yine de silahını yanında bulundurması faydalı bir durumdur.
İLGİLİ MEVZUAT: Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'nün 7. maddesinin (C) fıkrasının 2. bendine göre "Devlet malı araç, gereç, silah ve mermisini ihmal nedeniyle yitirmek eylemi "20 ay uzun süreli durdurma" cezasını gerektirmektedir.
Alacağınız silah sayısında Kanunen herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
Ruhsatlı silahı olanların vefat etmeleri halinde; veraset ilamı çıkarıldıktan sonra bu kişilere ait silahların, mirasçıların tümünün noterden muvafakati ile aralarından birine, kanuni bir engel yok ise devri sağlanır.
Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, ikamet ettikleri il valiliğine müracaat ederler.
Ruhsatsız Silah Satın Alma, Bulundurma, Taşıma Suçu (6136 Sayılı Kanun Md. 13) Kanuna aykırı olarak ruhsatsız silah veya bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan, bulunduran kişiler bu kanun uyarınca cezalandırılır. Cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Danıştay'ın verdiği bir kararla Emniyet Genel Müdürlüğü tüm personele Glock marka tabanca vermek zorunda kalacak.
Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz. (Değişik dördüncü fıkra: 23/1/2008-5728/286 md.)
Eski polis 10 yıl çalıştıktan sonra dilerse istifa ederek Emekli Sandığı'na isteğe bağlı kesenek ödeyebilecek.
Sonuç olarak ruhsatlı ikinci bir silahla göreve gidilebilir, bunun yasak olduğuna dair bir mevzuat yoktur. Ancak zati demirbaş silahının da yanında taşınması gerekmektedir. Aksi halde “eksik teçhizatla göreve çıkmak”tan disiplin cezası verilebilir.
Anılan Yönetmeliğin 11. maddesinde de "(Değişik:RG-31/10/1998-23509) Meslekten çıkarılan veya memuriyetten ihraç edilen personel ile asaleti tasdik olmadan herhangi bir nedenle meslekten veya memuriyetten ayrılan personelden satışı yapılan zati demirbaş tabanca geri alınır.
Görev silahı için mermi istihkakı 200 iken, görev harici silah için 1000 adettir. Fatura numarası girilmesi zorunludur. MERMİ HAKKI GÖREV SİLAHLARI İÇİN; TSK, MİT, EMNİYET, JANDARMA MENSUPLARI VE MUHAFAZA MEMURLARINA 200 ADET İKEN, ŞAHSİ SİLAHLARI OLANLAR İÇİN 1000 ADETTİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri