1.Emniyet teşkilatında Emniyet Hizmetleri Sınıfı mensubu olarak on yıllık hizmet süresini kamu görevinden sayılmayacak haller hariç olmak üzere tamamlayanlar, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılır.
MADDE 1. Türk Silâhlı Kuvvetleri : Kara (Jandarma dâhil) Deniz ve Hava Kuvvetleri subay, askerî memur, astsubay, erbaş ve erler ile askeri öğrencilerden teşekkül eden ve seferde ihtiyatlarla ikmal edilen kadro ve kuruluşlarla teşkilâtı gösterilen silâhlı Devlet kuvvetidir.
Rütbeye kıyaslancak olan tek şey. Uzman çavuş Düz polisle eşittir. Yani Asker her zaman polisten üstündür.
e) Türk Silahlı Kuvvetleri : Aslında kolluk değildir. Ancak 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11.maddesine göre göre ihtiyaç halinde Bakanlar Kurulu ve valinin kararıyla silahlı kuvvetlerin kolluk kuvveti olarak görevlendirilmesi mümkündür.
Yani polis memuru astsubaya denktir. Diğer kurumun personel eksiğinden veya alt kademenin fazlalığından kaynaklı astsubaya karakol komutanlığı tim komutanlığı vs.
İlgili 32 soru bulundu
Polisin sivil ama kimlikli ya da üniforması üstünde bir askeri er ya da albay olsun , arama yetkisi yok.
Sen demişsin ki Polis askerin üstünü arayabilir mi? Bende diyorum ki hayır arayamaz. Er'den tut en üst rütbeye kadar hiçbir asker üzerinde yetki yoktur.
Emniyet Genel Müdürlüğü
Belediye sınırları içerisinde emniyet ve asayişi sağlamak ile görevli olan Türk Polis Teşkilatı bir genel kolluk kuvvetidir.
Jandarma silahlı askeri bir kolluk kuvveti olarak Genelkurmay Başkanlığı hiyerarşisi içerisinde yer almasına rağmen askeri görevlerinin yanında mülki ve adli görevleri de icra etmiştir.
Belediye zabıtası teşkilatı bu birimlerin başında gelmektedir ve belediyenin kolluk kuvveti olarak görev yapmaktadır.
En İyi Cevap. Askeri bırak rütbeli polis dahi her polise emir veremez. Rütbeli olmak ayrı amir olmak ayrı. Bir polisin rütbesi şube müdürüdür, ama kendi şubesinde çalışmayan polise emir veremez, çünkü onun amiri değildir.
Normal şartlarda kanunen*1 ve teknik olarak alamaz. Hiçbir polis gezen motorun üzerine atlama cesareti gösterip anahtarı alma becerisine sahip değildir. Ama extrem şartlarda hırsızlık gasp cinayet vb durumlarda herşey mübahtır.
Polise Kimlik Sorma Hakkımız Var Mı? POLİS VAZİFE VE SALȂHİYET KANUNU 4/A maddesi bu konuyu düzenlemiştir. “Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.
Genelkurmay başkanı, Türkiye Anayasası'na göre Türk Silahlı Kuvvetlerinin komutanıdır, cumhurbaşkanı tarafından atanır ve savaş zamanında başkomutanlık görevini Cumhurbaşkanlığı namına yerine getirir. Millî Savunma Bakanına bağlıdır. 16 Ağustos 2023 tarihinden beri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak'tır.
Nöbet hizmetine aşağıdaki personel dahil edilemez: g. 5378 sayılı Kanun kapsamında bakıma muhtaç özürlü oldukları, yetkili sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık kurulu raporu ile belgelenen eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları bulunan askerî ve sivil personel (Gemilerdeki nöbet hizmetleri hariç).
Kesinlikle yetki dışıdır. Askere vali emir verebilir.
Bu durumda; Uzman onbaşılar, uzman çavuş rütbesinde olanların astı konumundadır. Kurum tarafından yayımlanmış olan Protokol, Görgü ve Nezaket Kuralları Broşürü (2019 Basımı), incelendiğinde sizin amiriniz/üstünüz konumunda olan personele "komutanım" şeklinde hitap edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı; Polis görev sahası dışı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye hudutları haricinde kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerlerdir.
2016 yılında 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu 4'üncü maddesinde yapılan değişiklik ile Jandarma Genel Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. 2016 yılında Jandarma Okullar Komutanlığı lağvedilerek Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kurulmuştur.
Emniyet Müdürlüğü, polis teşkilatının yönetimini ve koordinasyonunu sağlar ve polis memurlarının çalışmalarını denetler. Trafik Polisi: Bu birim, trafik güvenliğini sağlamak ve trafik kurallarını uygulamak için çalışır.
Re: Jandarma Sorumluluk Bölgesindeki Olaya Polisin Bakması
MADDE 65 - (1) Jandarma sorumluluk alanında herhangi bir suçla karşılaşan sahil güvenlik veya polis, olaya müdahale etmek ve jandarmaya da haber vermek, jandarmanın istemi üzerine gerekli yardımı yapmakla yükümlüdür.
Müfettişlerce bütün aramalara rağmen hakkında soruşturma yapılan kişi veya kişiler bulunamadığı takdirde durum belgelendirilmek suretiyle fezleke düzenlenebilir.
Görev başında veya üniformalı olmadığı müddetçe polis askeri gözaltına alır. Gözaltında işlem yapamaz bağlı bulunduğu kıtaya bildirir. sivil şahısla kavga etmesi durumunda da mahkeme önünde eşit yargılanırlar.
Kimlik sorma işlemi sırasında kolluğun kendisinin kolluk mensubu olduğunu belirleyen belgeyi göstermesi m. 4/A-8 gereği zorunludur. Kollukça usulüne göre kimliği sorulan kişi de bir kimlik belgesi göstermek suretiyle kimliğinin belirlenmesini sağlamak zorundadır.
Kolluk, görevini yerine getirirken, kendisinin kolluk görevlisi olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirir; şüpheye yol açan davranışları ve durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilir; kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri