Polislerin atanmasından 2 yıl sonra zorunlu olarak yapılması gereken bir görev olan şark hizmeti genellikle doğu illerine atanarak yapılır. Kişi 2 yılın sonunda ya tercihini yapar ya da ipka vererek görevini erteler. İpka; o yıl içinde mazeret sunarak şark görevini ertelemektir.
Hizmet süresi 6 yıl olan birimlerde 4 yıl, Hizmet süresi 5 yıl olan birimlerde 3 yıl, Hizmet süresi 4 yıl olan birimlerde 2 yıl, Hizmet süresi 3 ve 2 yıl olan birimlerde 2 yıl görev yapmasında durumunda ikinci şark görevini tamamlamış sayılacaktır.
8 YIL MECBURİ HİZMET
Polis meslek yüksek okullarından dikey geçiş ile de fakülteye öğrenci alınabilecek. İç Güvenlik Fakültesi ve ilk derece amirlik eğitimi öğrencileri, Polis Akademisi bünyesinde ücretsiz iaşe edilecek, yatırılacak, sağlık giderleri ve yönetmelikle tespit edilecek ihtiyaçları devletçe karşılanacak.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "2012 yılına kadar bu ülkede polis teşkilatının tek şark görevi vardı. 2012 yılından sonra tek şark görevi, iki şark görevine çıkarıldı.
Yönetmeliğe göre, gelecek yıl yürürlüğe girecek "şark hizmeti" yerinin 4 bölgeye ayrılmasını öngören uygulama kaldırıldı. Halen uygulanmakta olan 1. bölge (batı) ve 2. bölge (doğu) şeklindeki iki bölge uygulaması devam edecek.
İlgili 39 soru bulundu
Polislerin şark görevi kapsamında bulunan iller; Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van ve ilçeleridir.
Normal şartlarda iki kez şark yapma zorunluluğu bulunan polis memurları için yeni döneme geçildiğini açıklayan Bakan Soylu, şark sürelerinin birleştirilebileceğini duyurdu. Buna göre şarka giden polis memuru iki şarkı bir arada yapmak isterse buna imkan tanınacak.
Bayan Polisler Doğu, Şark Görevi Yaparlar mı? Kadın polisler de şark görevi yapmaktadır. Burada erkek / kadın polis ayrımı yoktur.
Polislerde doğu görevi yani şark görevi zorunlu olup polislerin atanmasından 2 yıl sonra olarak yapılması gereken bir görevdir ve genellikle doğu illerine atanarak yapılır.
Bu değişiklikle birlikte, polis artık kendi memleketine tayin isteyebilecek. Memurların tamamı, nüfusuna bakılmaksızın, nüfusa kayıtlı oldukları il ve ilçelere atanabilecek.. Değişiklikle, Yönetmeliğin “Memurun Yer Değiştirme Suretiyle Atanamayacağı Hizmet Yerleri” başlıklı maddesi kaldırıldı.
BBC Türkçe'ye konuşan polisler, yeni yapılacak bir kanun ile polislerin çalışma saatlerinin haftalık 40 saat olarak kanunda açıkça belirtilmesini ve seferberlik harici hiçbir inisiyatif ile bu hakkın kısıtlanmamasını talep ediyor.
Halen görev yapmakta olduğunuz ilde en az (2) yıl görev yaptıysanız ve doğum yılınız yönüyle gerekli şartı taşıyorsanız atanma talebinde bulunabilirsiniz.
Eski polis 10 yıl çalıştıktan sonra dilerse istifa ederek Emekli Sandığı'na isteğe bağlı kesenek ödeyebilecek.
Son depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Malatya, "şark" olarak anılan 2. bölge (doğu) hizmeti sayılan iller arasına dahil edildi.
Tabii sivil polis olabilmek için ilk olarak lisans veya lisansüstü eğitimlerin ardından polislik sınavını kazanmak gerektiği bilinmelidir. Bu bağlamda polis olan kişiler atama yöntemi ile sivil polis olma hakkını kazanır. Yani doğrudan sivil polis olma gibi bir durum söz konusu değildir.
Polis karakolları, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olup, toplumsal olaylara müdahale etmeyi ve güvenliği sağlamayı görev edinmektedir. Bu nedenle 7/24 hizmet anlayışına sahiptir.
Emniyete çalışan eşlerden birisi, kadro müsait olduğu takdirde diğerinin bulunduğu yere atanabilir. Eşleri emniyet mensubu olmayanlar kadro müsait olduğu takdirde, kurumlar arası koordinasyon sağlanarak, bölge hizmet süresini aksatmamak kaydıyla, istekleri üzerine eşlerinin görevli bulunduğu yerlere de atanabilirler.
Kamuda çalışan öğretmenler belirli illerde, belirli sürelerde çalıştıklarında devlete karşı zorunlu hizmet borcunu ödemiş olurlar. Bu borç personel, kamu görevine ilk atandığında doğar ve ödenmesi gerekir. Eski adı doğu görevi olan bu sistemin yeni ismi zorunlu hizmettir.
Madde 7 - POMEM'lerde eğitim-öğretim süresi mezun olma esası ile en az altı (6) aydır. Her öğretim süresi iki (2) dönem, her dönem ise en az oniki (12) haftadan oluşur. Eğitim-öğretim Başkanlıkça belirlenecek tarihte başlar. Dönemler arasında bir (1) haftalık sömestr izni verilir.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra polis maaşı 18.235 liradan 29.525 liraya yükselmiş oldu.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
Sivil polis maaşı 2022: 13.125,00 TL – 13.950,00 TL. Kadın polis maaşı 2022: 13.125,00 TL – 13.950,00 TL. Trafik polis maaşı 2022: 13.125,00 TL – 13.950,00 TL.
İLK ATAMA YERLERİ BATI İLLERİ OLACAK!
Yeni mezunların ise ilk atama yerleri batı illeri olacak. Mesleğe önce batı illerinde başlayan personel, görev yapmakta olduğu ilin süresi bitmeden atamaya tabi olmayacak, görev süresini bitirmesinin ardından bu durumda olanlar 2. bölge (şark) illerine atanacak.
Polislerin ilk atamaya hak kazandığı dönemden itibaren eş tayini isteme hakkına sahiptir. Polis atama dönemleri standart olarak yılda iki kere olmakla birlikte Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleştirilir. Polislerin standart atama dönemleri dışında mazeretli atama dönemleri bulunmaktadır.
bende polisim şark görevi bölgelere göre değişiyor,mesela doğu anadolu 3 yıl ,akdeniz 10 ,iç anadolu 5 yıl diye... Her meslekte olduğu gibi polislikte'de yükselme gayet tabi olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri