1930'larda icat edilen ilk sentetik elyaf olan polyamid, uzun yıllardır birçok farklı alanda kullanılır. Çok elastik olmasına rağmen az kırışması, malzemenin önemli detayları arasında yer alır.
- Fazla kırışmaz, kolayca ütülenir. - Dayanıklı ve uzun ömürlüdür. - Güvelenme gibi problemlere sebep olmaz. - Sentetik olduğu için statik elektrik yüklüdür.
Polyamid insan eli ile üretilen sentetik bir kumaş türüdür. Polyester ile benzer bir yapıda olup teri emmez ve kokuya sebebiyet verir. Havalanmanın sağlanabileceği bir yapısı yoktur. Ucuz maliyetli üretim ve işlenme imkanı sunar.
Polyamid kumaşın en önemli özelliği esnekliğidir. Isı tutuşu veya nem emişi diğer kumaşlara göre güçlü olmasa da özellikle külotlu çoraplarda yoğunlukla kullanılır. Geçirdiği kimyasal etkimeler ve ısı ve basınç gibi fiziksel müdahaleler sayesinde oldukça dayanıklı bir kumaş.
Polyamid Kumaş Esnek midir? Günümüzde en sık kullanılan kumaşlardan birisi olan polyamid kumaş plastikten üretildiği için naylon kumaş olarak da bilinmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Polyamid kumaş, petrol bazlı plastik polimerlerden yapılan sentetik bir tekstil ürünüdür. Polyamid kumaşın en önemli özellikleri arasında esnek yapısı gelir. Esnekliği sayesinde çok yönlü bir malzeme haline gelen polyamid, çoraplardan koltuk kumaşlarına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Mühendislik plastiklerinden olan polyamid halk dilinde naylon olarak da bilinmektedir. Sert bir plastik olan bu plastik çeşidi aşınmaya ve bükülmeye karşı dayanıklı bir plastik çeşididir. Yük altında dayanımı yüksektir.
Polyesterden onlarca kat üstün ve hijyenik yapıya sahiptir. Polyamid kumaş kullanımı daha uzun süre gider. Polyester perde ve polyamid çoraplar sentetik olmasına rağmen çok yüksek kalitede olabilir.
Polyamid ve elastan, tekstil ürünlerinde sıkça kullanılan, pahalı bir kumaş türüdür. En önemli özellikleri ipeksi bir yumuşaklığa sahip olmalarıdır.
Basit dişlilerde, yataklarda, civatalarda, flanşlarda, makara kayış kasnaklarında, kesim plakası, filtre plakası, tazgah tablası ve her türlü parça imalatında kullanılır.
Poliamid ve pamuklu kıyafetler, hassas yıkama programı ile 30 derecede makinede yıkanabilir. BMW Motorrad performans deterjanı veya hassas kumaşlar için bir sıvı çamaşır deterjanı kullanın.
Polyamid sert, rijit, kaygan ve iyi mekanik dayanım değerlerine sahip bir malzemedir. NAYLON adı altında anılır. Kimyasal mukavemeti orta değerdedir, bazı asit ve bazlara karşı mukavemeti vardır. Polyamid 6 bünyesinde su toplama özelliğine sahiptir.
Sentetik bir lif olan aynı zamanda halk arasında naylon iplik olarak da bilinen Polyamid, dünya üzerinde üretilen ilk sentetik liftir. Giyim sanayiinde sıklıkla kullanılan naylon ipliğin mekanik dayanıklılığı da oldukça kuvvetlidir.
Jarse, şifon, triko, kadife ve kot kumaşları ütü gerektirmeyen kumaş türleri arasında yer alır. Uzun seyahatler ve iş toplantıları için kombin yapmak istiyorsanız bu kumaşları tercih edebilirsiniz.
Naylon (Poliamid) Kumaş: Dünyada üretilen ilk sentetik liftir. Kömür, yağ, doğalgaz ve petrolden elde edilir. Zararlı ve kalıcı kimyasal yöntemlerle üretilir. Alerjik reaksiyonlara, omurga ağrısına, baş dönmesine ve kansere neden olabilir.
Poliamid, amid bağları tarafından bağlanmış monomerler içeren bir polimerdir. Doğal ve sentetik örnekleri mevcuttur.
Polyamidler, amid birimler içeren uzun zincir polimerlerdir (N-H-C=O). Bu polimerler, bir asidin amit ile polimerizasyonundan elde edilmektedir. Örneğin Polyamid 6.6 (PA 66) adipik asidin heksametilediyenamin ile reaksiyonundan elde edilir.
Poliamid materyali, metal kompleks boyar maddelerle boyama kurallarına göre boyayabileceksiniz.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir.
Kestamid® (Döküm Polyamid)
Ölçü stabilitesi açısından polyamid 6'ya nazaran daha iyi sonuç verir. . Isı dayanımı yüksek, sürtünme katsayısı düşüktür. Ancak su emme özelliği sebebiyle, nemli ortamlarda tercih edilmezler. Metallerle sürtünerek çalışma durumunda dahi çok yüksek aşınma dayanımına ulaşır.
Pamuk (cotton), keten (linen), polyester, poliamid, akrilik, poliüretan maddeleri kullanılarak üretilmiş olanlar vegan.
Poliamidler hem doğal hem de yapay olarak oluşur. Doğal olarak oluşan poliamid örnekleri, yün ve ipek gibi proteinlerdir. Yapay olarak yapılmış poliamidler, naylonlar, aramidler ve sodyum poliaspartat gibi malzemeler veren kademeli büyüme polimerizasyonu veya katı faz sentezi yoluyla yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri