Orijinal tantunide takım ciğerin yanında günümüzdekine benzer şekilde kuyruk yağı, sıvıyağ, soğan, yenibahar, kimyon, pul biber, karabiber, tuz ve maydanoz kullanıldığı belirtilmektedir.
Karabiber, pulbiber, kimyon, tuzu da ekleyelim. Etler yumuşacık olana kadar pişirin. Etlerimiz pişerken soğanlarımızı ince ince kıyalım.
Tantuni için:
1,5tatlı kaşığıkırmızı toz biber. 1tatlı kaşığıkekik. 1tatlı kaşığıtuz. 1çay kaşığıpul biber.
Güzel şehrimiz Mersin'den çıkıp tüm şehirlerde kolaylıkla bulabileceğimiz, bir adeti ile asla tadına doyamayacağımız, nefis bir yiyecek tantuni. Etli ve tavuk etli olarak yapılan tantunide, etler küçük küçük kesilir, tercihe göre biber soğan domates ve baharatları eklenir.
Evde tantuni yaparken gerekli olan malzemeler ince doğranmış dana kontrfile, gerçek Mersin usulü tantuni için olmazsa olmaz pamuk yağı, tandır lavaşı ve etini lezzetlendirmek için baharatlar ancak tantuniyi dürüm yaparken içerisine doğanmış domates, soğan ve maydanoz koymanız da lezzetini daha da arttıracaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin. Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin.
Tantuni ufak ufak doğranmış dana etinin yağlı kaburga kısmının soğan, domates, maydanoz ve bazen sivri biberle birlikte pamuk yağı ile sacda pişirilmesi şeklindeki bir tür sac kavurma.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
Güzel şehrimiz Mersin'den çıkıp tüm şehirlerde kolaylıkla bulabileceğimiz, bir adeti ile asla tadına doyamayacağımız, nefis bir yiyecek tantuni. Etli ve tavuk etli olarak yapılan tantunide, etler küçük küçük kesilir, tercihe göre biber soğan domates ve baharatları eklenir.
Pamuk yağının özelliği; diğer yağların ateşte acı ve yanık bir koku verirken, pamuk yağında bu acımsı ve yanık yağ kokusu bulunmamasıdır. Ayrıca Mersin Tantunisi içerisinde pamuk yağı donma yapmamaktadır.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. Bu fark özellikle tantunicilerde öğün ısmarlarken önem kazanmaktadır.
Lavaşımızın içine önce soğanı, domatesi, tavuğu dizerek üstüne tuz serpelim. Güzelce rulo şeklinde kapatıp, dilim dilim kesip üstüne yoğurdumuzu ve kızdırılmış tereyağını ekleyelim. Üstüne kırmızı pul biber dökerek, servis yapabiliriz.
Tantuni, Türk mutfağında yer alan Mersin'e has bir dürüm çeşididir.
Arap mutfağının en bilindik mezelerinden birisi olan falafelin olmazsa olmaz malzemesidir. Avrupa'da pek çok ekmek kimyonlu olarak üretilir ve bu özellikle tercih edilir. Bizim mutfağımızda; içli köfte harcında, kısırda, köftede, nohut ve fasulye gibi bakliyat yemeklerinde kimyon kesinlikle vardır.
Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir. Gaz oluşumu sağlayan pek çok farklı sebze yemeklerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Başta kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi sebze yemeklerinde kullanılması gerekmektedir.
Düzenli kimyon tüketen kişilerin bedenleri daha sağlıklı olduğu gibi ciltlerine de ışıltı ve güzellik gelmektedir. Kimyonun besin değeri de zengin olduğundan tok tutma özelliğine sahiptir.
Tantuni Tarifi
Tavaya sıvıyağı dökün ve kızınca etleri atın. Yüksek ateşte 1-2 YK kaşığı soda dökün. Et sodayı çektikçe bu işlemi 2-3 kez tekrarlayın.
Tantuni - Mersin
-Yağ (Tereyağı, Zeytin Yağı vd.) Türkmen Sıkması, Kara kavurma, Et Sote, Sebzeli Kavurma'nın sentezinden oluşan Tantuni, Arapça yumuşak yemek manasına gelir.
Lezzeti ile oldukça doyurucu olan bu yiyeceği yapmak için mutlaka en kaliteli ve taze malzemeler kullanılmalıdır. Tantuni de kullanılacak olan etin taze olması çok önemlidir. Baharat çeşitleri de ve diğer otlar da yine günlük ve taze olarak kullanılmalıdır. İyi bir tantuni için etler çok küçük parçalara ayrılmalıdır.
Bir tutam kekik atıyoruz. Tavada haşlanırken arada kaşıkla karıştırıyoruz, tavuklar beyazlaşana kadar haşlıyoruz su azalırsa su ilave ediyoruz, yağ ilave ediyoruz ve biraz kekik yine.
Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. Bunların dışında etin yumuşaması için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemelerle de oldukça lezzetli ve aromalı marine sosları hazırlanabilir.
İşte tantuni tarifi... Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin.
Tavuklu Tantuni İçin Malzemeler :
4 dilim tavuk göğsü 1 adet soğan. 1 diş sarımsak. 1 adet kırmızı biber.
Sıvı yağı biraz kızdırıp çok ince doğranmış tavuklarımızı yağa ekliyoruz. Tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar tavamızın kapağını kapatıyoruz (arada karıştırarak). Sonra ince doğranmış soğan, yeşil biber ve kırmızı biberi en son sarımsağı ekliyoruz ve güzelce soteliyoruz.
Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz. Ardından maydanoz ve domates koyup karıştırıyoruz. Daha sonra ekmeğe biber salçası sürüp içine biraz kıyma biraz domates sosu biraz zerzevat (isteğe bağlı turşu konulabilir ) katıp dürüm şeklinde sarıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri