araba seyir halindeyken vitesi boşa almak doğru değildir. fren, hidrolik direksiyon gibi ekipmanlar motordan güç aldığından motor stop ederse çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalırsınız.
Araçta Vites Hangi Durumlarda Boşa Alınabilir? Bazı durumlar da araçların vitesini boşa almak önerilir. Örneğin aracın trafik ışıklarında beklediği durumlarda veya ya da uzun süreli bekleme gerektiren durumlarda sürücü vitesi boşa alıp beklemesi daha sağlıklı olacaktır.
motosikletler sıralı şanzıman olduğu için 1 den 3 e, 3 ten 5 e, 5 ten 1 e gibi vites ayarlamaları yapamazsın. 1 altta, boş ortada, 2 ve üstü de yukarıda olduğu için, 2 den hafif aşağıya basarak direk boşa da alabilirsin, iyice bastırırsan 1. vitese de alabilirsin, o tamamen ayağının hassasiyetiyle alakalı bi durum.
Debriyaja basmadan vites atmak için öngörü ve teknik önemlidir,dikkat edilmezse şanzıman zarar görebilir.Debriyaja basmadan vites boşa rahatlıkla atabilir ancak sakıncaları mevcuttur,siz yine de debriyajı kullanın.
1.vites için boş konumdan vites topuzunu kendimize doğru çekerek ve öne iterek alınır. Yine vitesi yükseltmek için debriyajın sonuna kadar basılır, 2. vitese geçmek için vites topuzunu kendimize doğru bastırarak düz bir çizgi halinde aşağı doğru çekeriz.
İlgili 45 soru bulundu
Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz. Şehir içinde araba kullanıyorsanız 3.vites, ortalama bir düz yol var ise 4. vitese takabilirsiniz.
Normalde geçmemesi gerekiyor ancak aracın sürüşünde motor sesinde bir fark yoksa bir problem olmamıştır.
Debriyaj pedalına basıp vitesi olduğu vitesten çıkartıp yine ortaya gelecek şekilde boşa alırsınız. Dikkat etmeniz gereken bir husus ise aracı uygun vitese tekrar takmak istediğinizde debriyaj pedalına basmanız gerekmektedir.
Vites boşa alındığında araç kontrolsüz bir şekilde hızlanıyor. Azaltmak için fren kullanılıyor. Balatalar yanabiliyor ve fren tutmuyor. Ayrıca viteste olmayan aracın motorunun da, fren yapıldığında deviri düşüren özelliği ortadan kalkmış oluyor.
Debriyaja hızlı bas,debriyaja basarken koordineli şekilde gazdan ayağını çek,vites değişiminden sonra debriyajı yavaş bırak...
Boşa atma olayının tek tavsiye edilmeme nedeni eğer araba stop ederse direksiyon sertleşir frenler tutmaz ve aniden böyle birşey olursa sürücü çok panikler ciddi bir konudur. Eğer yüksek devir çevirdikten sonra birden boşa alır yada ayağın debriyajda gidersen , motorun devri aniden rölanti devrine düşer.
Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar:
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
araba seyir halindeyken vitesi boşa almak doğru değildir.
Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı. Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli.
Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Yani boşa alındığında beklenen aracın az yakması olurken, vitesteyken kendi halinde yokuş aşağı bırakmak aracın daha az yakmasını sağlayacaktır. Ayrıca boşta araba kullanmak yani gaza basmadan en yüksek viteste kullanmak daha az yakıt tüketimini sağlayacaktır.
Otomatik Şanzıman Neden Vites Atmaz? Öncelikle otomatik şanzımanlı bir araçta frene basmadan vites değiştirilmez. Yani park modundan hareket moduna, ileri hareket modundan geri moduna geçmek için frene basmanız gerekir.
Aslında vitesi boşa aldığınızda yakıt harcamış olursunuz.
Modern araçlarda yokuş aşağı giderken vitesi boşa aldığınızda motor ile tekerlekleri birbirinden ayırırsınız. Yani motorun çalışmaya devam etmesi için rölantide çektiği yakıt kadar yakıt çekmesi gerekir.
Araba boşta mı, geri viteste mi, yoksa 1. viteste mi bırakılır? Arabanın el freni çekilir. Tercihinize göre 1. viteste de bırakılabilir.
Manuel araçlarda, vites boşta olduğunda aracın çalıştırılması için illa debriyaj pedalına basmak gerekmez. Debriyaja basılsa da olur basılmasa da; ancak debriyaj pedalına basmak, işlemi uzatır ve aküden fazla elektrik çeker. Eğer aracın aküsü zayıfsa, debriyaj pedalına basmak aracın çalışmamasına neden olabilir.
Şanzımandaki vites dişlilerinde bulunan kurt dişlilerin, manşon dişlilerinin aşınmış olması. Senkromeç veya parçalarının aşınması, senkromeç kilit pimlerinin bozulması, segman-yayların bozulması-gevşemesi. Özellikle sadece belirli bir vitesten atma söz konusuysa, ilgili senkromeç arızası olma olasılığı artar.
Viraj için debriyaj veya frenle işin olmamalı. Devir çok yüksek girmemeye de özen göstermelisin. Şehir içinde ise 2. vites ideal. Yavaşlayıp 2. vitese alırsın yine debriyajsız dönersin.
ayağın gazdan çekilmemesi hâlinde baskı balataya zarar verebileceğiniz sorunsal olmayan durumdur. sorunsallık bir durum yok. bir ayağın debriyajda durur. süspansiyon gibi bas çek yaparsın vites atarken. bu esnada gazdan ayağını çekersin. debriyaj zaten gazın eksikliğini dengeler.
Tam tersi durumda (1'den 4'e atarsanız), yine sonuç duruma göre değişir. Devir yüksekse hiçbir sıkıntı olmadan 4. vitese geçersiniz ve seyrinize devam edersiniz. Devir düşükse motor devri çok düşeceğinden motor tekler, araç stop eder ve uzun vadede şanzıman ve debriyaja hasar/yük bindirilmiş olur.
Vites değiştirirken gaza, o vitesteki deviri yakalamak için basmanız gerekir zaten. Ayrıca frene her basışınızda debriyaja basmanız gerekmez. Araç stop etmeyecek kadar küçük miktardaki yavaşlamalarda ve yokuş aşşağı hızı sabit tutmak için felan "debriyajsız" fren yapmak daha iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri