6. Polyester Polyester kumaşın nefes alma özelliği olmasa da kırışıklık direnci ve şeklini koruma özelliği yüksektir. Üstelik son derece hızlı kurur. Nasıl yıkanır? : Sentetikler programında yıkayabilirsiniz.
Polyester Kumaş Yıkama Sonrası Çekme Yapar Mı? Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur.
Polyester kumaş, su sıcaklığı her zaman ılık olmalıdır. Yıkarken özellikle toz deterjan kullanabilirsin. Hassas bir kumaş olduğu için, çok fazla bastıra bastıra çitileme. Ilık kovanın içine bir miktar toz deterjan at, elbiseni içine koy ve 10-15 dakika beklet.
Giysiyi aşırı sıcak suda yıka.
Hem yıkamanın hem durulamanın sıcak suda olmasını sağla çünkü polyester giysileri küçültmekte sıcak su, soğuk sudan çok daha etkilidir.
Sentetik elyaflar: Ön yıkama gerekirse kumaş 50 – 60 derece su sıcaklığında ön yıkama yapılmalı ve daha sonra 90 derece su sıcaklığında yıkanmalıdır. Pamuklu – polyester karışımı: Ön yıkama suyu sıcaklığı 25 -30 derece, ana yıkama sıcaklığı 50 -60 derece.
İlgili 22 soru bulundu
6. Polyester
Üstelik son derece hızlı kurur. Nasıl yıkanır? : Sentetikler programında yıkayabilirsiniz.
Polyester kumaş, sudan etkilenmez, dayanıklı ve temizliği oldukça kolaydır. Ayrıca ütü gerektirmeyen ve görünüm açısından yeniliğini koruyan bir kumaştır.
Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir. Bu kumaşlardan olan kıyafetler de hassas ürünler oldukları için bunların çamaşır makinesinde yıkanırken sentetik programda yıkanması gerekir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Polyester Kumaş Özellikleri
Dış görünüşü parlak ve pürüzsüz olup kışlık tekstil ürünlerinin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılır. Hava geçirmez özelliğe sahip oldukları ve sıcak tutma konusunda oldukça başarılı oldukları için genellikle mont, kaban ve pardesü yapımında tercih edilir.
Ayrıca, polyester spor ürünlerini yıkarken benzer renklerle birlikte yıkamanız önerilir. Kurutma makinesi kullanmak yerine polyester spor ürünlerini doğrudan güneş ışığından uzak bir yerde sererek kurutun. Ürünü ütülemek istiyorsanız, düşük sıcaklıkta ve ters çevirerek ütüleyin.
Bir Deterjan Seçme
Neredeyse hiçbir durumda polyester kumaşlar renk vermez. Her türlü lekeden kurtulmak için Persil uygun bir deterjandır. Ancak önce giysinizin etiketine bakarak oksijenli ağartmaya izin verilip verilmediğini öğrenin. Renkli polyester giysilerde Persil Color Jel kullanın.
Özellikle bazı kumaşlarda çekme işlemi daha fazla olmaktadır. Özellikle pamuk, yün ve keten gibi kumaşların yıkama sonrasında çekme riski son derece yüksektir. Polyester gibi kumaşlardan yapılan kıyafetlerde hiç çekme yapmamaktadır.
Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür.
Çünkü polyester içeren giysiler hem küf, güve gibi dış etkenlere daha dayanıklıdır; hem de giyimden dolayı oluşabilecek yıpranmalara karşı daha dayanıklıdır. Polyester doğal elyaflara oranla daha az leke tutar ve doğal ipliklere göre çok daha az kırışır.
Ütü istemeyen kumaş isimleri arasında polyester, naylon, elastan, likra ve mikrofiber gibi kumaşlar sıralanabilir. Bu kumaşlar yapısında bulunan elastikiyet sayesinde kolayca katlanabilir ve kırışıklıkları hızlı bir şekilde düzeltilebilir.
Polyester Kumaş koku yapar mı? Polyester kumaşların hava geçirmeme özelliğinden dolayı yaz aylarında koku yapar. Toz ve kiri absorb eder ve zamanla liflere nüfus eder.
Hava alabilen kumaşlar giyin: Pamuk gibi doğal kumaşlar, Ter kokusunu uzak tutmakta polyester, naylon ve suni ipekten daha iyidir. Doğal lifler nefes alır ve terin buharlaşmasına izin verir. Cilde karşı ter tutan kumaşlardan kaçının. Bunlar vücut kokusunun gelişmesi için daha iyi bir üreme alanı sağlar.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Polyester gibi sentetik kumaşlar, kuru temizleme işlemi sayesinde çok iyi sonuçlar verir.
Isıdan etkilenme özelliği: Polyester liflerinin erime noktası 250 °C'dir. Polyester ürünleri pek fazla buruşmadığından bunları düşük ısılarda ve kısa sürelerde ütülemek gerekir. Ütüleme sıcaklığı 140 °C'dir. Yanma özelliği: Polyester lifleri alevle karşılaştığında çekerek erir.
Polyester kumaşlar pamuklu kumaşlara göre daha dayanıklı olur ve daha az kırışır. Polyester kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde hızlı bir şekilde kurur. Bu özellikler polyester kumaşları açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal hale getirir. Polyester kumaşlar renklerini uzun süre korurlar.
Eğer polyester ağırlıklı bir yapısı varsa giysilerin yüksek sıcaklıkta küçülebilir. Burada önemli yine giysinin içinde barındırdığı kumaş türü. Ortalama 70 derece ve üstü bunun için riskli bir yıkama sıcaklığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri