Ama eviniz güneş alıyorsa ya da böyle bir imkanınız varsa, portakalları bir ızgara telinin üzerinde veya ipe dizerek güneşte 10-15 günde kurutabilirsiniz. Kuruyan portakallarınızı cam kavanozların içerisinde ya da hava almayan kapların içerisinde saklayabilirsiniz. Bu şekilde uzun süre taze kalacaktır.
Fırının altlı üstlü ve fan ayarında çalışıyor olmasına özen gösterin. Yarım saat aralıklarla portakal dilimlerinizi çevirin. Bu şekilde 4-6 saat arasında portakallarınız kuruyacaktır.
Portakal kabuğunun portakaldan daha çok rağbet görmesi üzerine bu alanda yeni iş alanları oluşmaya başlamıştır. Portakal kabuğunun kurutulması güneş altında 2-3 gün arasında sürmektedir ve kaliteli bir kurutma gerçekleştirilemediği bilinmektedir.
Yıkanan portakalları kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Portakalları uygun boyutta olacak şekilde dilimleyin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine veya ızgara telinin üzerine portakal dilimlerini yerleştirin. 60 dereceli fırında 4-5 saat kadar portakalları kurutun.
Portakalı beyaz kabuklarını almadan üstünden soyun Bir tepsiye havlu peçete serin soyduğumuz portakal kabuklarını üzerine koyup kaloriferin üzerine koyup 2_3 gün kurumasını bekleyin. Kuruyan kabukları eliniz ile ufalayın rondodan geçirin. Rondodan geçirdiklerinizi tel elek ile eleyin. Portakal kabuğu tozunuz hazır.
İlgili 39 soru bulundu
Portakal kurusu
– Vücut direncini arttırır, kan dolaşımını hızlandırır ve damar tıkanıklığını engeller. -Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. – Sindirim sitemi sağlığını korur ve başta bağırsaklar olmak üzere sindirim siteminin temizlenmesinde önemli rol oynar.
En bilineni bitki çaylarınızda kullanabilirsiniz. Enfes bir aroma katıyor. Bir kısmını robottan geçirip toz haline getirerek kek ve kurabiyelerinize aroma vermesi için ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde toz haline getirdiğiniz kuru meyveleri soğuk veya sıcak içeceklerinize de ilave edebilirsiniz.
Kurutulmuş portakal, taze ürünün uygun şartlarda gerekli ön işlemlerden geçirilerek kurutulması ile üretilmiştir. Kurutma sonucunda kurutulan üründeki suyun buharlaşması ile ürünün özü kalır ve doğal kuru portakal içindeki besin değerleri , vitaminler, etken maddeler, taze doğal haline oranla çok yükselir.
İlk öncelikle portakalı yıkıyoruz. Eğer portakalınızın kabuğu kalınsa turuncu kısmına ince soyup kabuğunun beyaz kısmını atın acı oluyor yoksa ama portakalınız ince kabuklu ise kabuğuyla beraber doğrayıp buzdolabı poşetlerine koyunuz, buzluğa atın.
Portakalların da depolanma niteliği ve soğuğa dayanıklılığı çeşide, yetişme örense ve hatta yıllara göre değişir. Fakat en emniyetli depolama sıcaklığı 6/8 °C'dir. Bağıl nem %85-90 olmalıdır. Bu koşullarda depolama süresi 5 ay kadardır.
Katı meyve sıkacağında, her türlü narenciye sıkılabilir. Ancak portakal, mandalina gibi meyvelerin, sıkmadan önce kabuklarının soyulması önerilir. Çünkü kabuğun iç kısmında bulunan beyaz ince kısımlar genellikle acı bir tada sahiptir ve sıkıldığı takdirde meyve suyunun tadını bozabilir.
Baş kısımlarını kesin atın ortadan kare kare kesin ve poşetleri doldurun. Eğer portakalınızın kabuğu kalınsa turuncu kısmına ince soyup kabuğunun beyaz kısmını atın acı oluyor yoksa ama portakalınız ince kabuklu ise kabuğuyla beraber doğrayıp buzdolabı poşetlerine koyunuz, buzluğa atın.
Dayanıklılık oranları azdan çoğa doğru aşağıdaki gibidir. Limon -8 ºC'de, Portakal -9 ºC'de, Mandarin ağaçları ise-12 ºC'de tamamen ölebilir.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
Günde kaç tane portakal yenilmelidir? Kişinin günlük enerji ihtiyacına göre 1-2 adet portakal tüketmesi yeterli olacaktır. Özellikle sigara kullanan kişilerde günlük C vitamini ihtiyacı 2 kat arttığından bu bireylerin günlük 2 adet portakal tüketmesi, C vitamini alımının yeterli olmasına yardımcı olabilir.
Kurutma işlemi yaklaşık 45 derecede 8-10 saat kadar sürecek.
Bunun için yağlı kağıda dizilmiş meyvelerinizi 70 derecede ısıtılmış bir fırında gerçekleştirmelisiniz. Bu şekilde 8-10 saate kuruma gerçekleşir.
Sabaha kadar vaktiniz varsa çamaşırı kurutmak istediğiniz odada hava sirkülasyonu sağlayın. Çamaşırı hızlı kurutmak için yapılabilecek en mantıklı ve en çok tercih edilen yöntemlerden biri de kaloriferin üzerine sermektir. En çok tercih edilen yöntemlerden bir diğeri de fön makinesi ile çamaşırı kurutmaktır.
Portakal, bir kış meyvesidir. Kasım, Aralık ve Ocak aylarında manavlarda, marketlerde ve pazar tezgahlarında yerini alır. Portakal hasadı Kasım ayının başından, Mayıs ayının ikinci haftasına dek sürer.
Portakalları sıkmadan önce kabuklarını soyarak başlamalısınız. Çünkü kabuktaki kimyasallar, portakal suyuna geçebilir. Bunun yanı sıra portakalın üzerindeki beyaz ve ince kabuk, sıkacağınız portakal suyunda acı bir tat bırakabilir. Meyve suyunun tadının bozulmaması için kabukların soyulmasında faydalı olacaktır.
Kurutulmuş portakal, yaş portakalın kurutulmuş formudur. portakal yaklaşık %88 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 8-10 kg portakaldan 1 kg kuru portakal kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır.
Portakal kabuklarını uzun ömürlü saklamak için kurutmanız önerilir. Kurutulan kabuklar kapalı ve serin bir yerde saklanabilir.
Meyveler arasında kurutmaya en elverişli elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Sebzelerden ise bamya, biber, fasulye, patlıcan ve kabağını sayabiliriz. Yeşillikler arasında ise nane, kekik ve biberiye ilk sıralarda gelir. Sebze ve meyveleri açık havada, fırında ve kurutma dolaplarında kurutabilirsiniz.
Portakal kabukları nemini yitirip kuru bir hal aldığında elinizle ufak parçalara ayırın ve mutfak robotundan olabildiğince ince olacak şekilde geçirin. Tamamen toz halde kullanmak için robottan geçirdiğiniz ve ufalan portakal tozlarını bir elek ile güzelce eleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri