Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır.
Selâmlaşma, Müslümanlardan birinin diğerine “Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun” anlamına gelen “selâmün aleyküm/es-selâmü aleyküm” diyerek hayır duada bulunması; diğerinin de “ve aleyküm selâm/aleykümü's-selâm” diyerek aynı duayla karşılık vermesidir.
En İyi Cevap
Dolayısıyla size selam yazan birine aynı şekilde karşılık verin yeterli olur. "Merhaba, selam." gibi kelimelerle karşılık verebilirsiniz. Hiçbir şekilde heyecanlanmaya gerek yok yani zaten sizden alt tarafı derst notlarını istemiş yani demek ki o kadar büyütülecek bir şey değilmiş gördüğünüz gibi.
Birbiriyle karşılaşan en az iki kişi arasında selamlaşmak için söyleniyor. Bir ortama giren veya ilk gören kişi, “es-selâmü aleyküm” yani “Allah'ın selamı üzerinize olsun” der. Bu selamı alan kişi de “ve aleykümü's-selâm” yani “Allah'ın selamı sizin de üzerinize olsun” diyerek selamlaşmayı tamamlar.
Çünkü selam sözünde ayrı bir hususiyet vardır. Selam, karşıdakine dua etmektir. Bu kelamı kullanan sevap kazanmaktadır. Sadece "Selam!.." denmesi de caizdir.
İlgili 21 soru bulundu
Hayırlı sabahlar yerine günaydın denilmesinin dinen günah olup olmadığı Müslüman alemi tarafından sıklıkla merak ediliyor. İşte konuya dair bilgiler… GÜNAYDIN DEMEK CAİZ Mİ? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi açıklamasının olmadığını söyledi.
"Merhaba" ise bir selâmlama değil bir ağırlama terimidir", "yer genişliği" anlamını ifade eder. Bu itibarla gelen birisine "merhaba" denir.
Selama daha iyisi ile karşılık vermek ise “Selamün aleyküm” diyene, “Ve aleyküm selam ve rahmetullah” şeklinde; “Selamün aleyküm ve rahmetullah” diyene de “Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatühü” şeklinde karşılık vermekle olur.
c) “Allah'ın selamı üzerine olsun.” demek, Allah'ın affı, afiyeti, selameti, lütuf ve ihsanları üzerine olsun demektir. Bildiğimiz selamlaşmalarda da bu mana kastedilmektedir. Buna göre, bu lütuf ve ikramların hepsi yalnız Allah'a mahsus nimetlerdir.
Selamünaleyküm ya da esselamu aleyküm (Arapça: ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ, romanize: as-salāmu ʿalaykum, Arapça telaffuz: [as.sa.laː.mu ʕa.laj.kum]), "Barış sizin üzerinizde olsun" anlamına gelen Arapça sözlü selamlamadır.
Cevap vermemesi iki anlama gelebilir. Bir sizle ilgilenmiyordur, ki o zaman üzerine giderek sadece kendinizden daha fazla soğutursunuz onu. İki ilgileniyordur ama cevap yazmaya vakti olmamıştır çünkü gerçekten meşguldür. Bu durumda da müsait olmasını beklemelisiniz.
Aleyküm selam "sana da selam" anlamına geliyor, o yüzden biri "şunun selamı var" dediğinde "sana da selam" denmeyeceğine göre doğrusu aleyhisselam (ona da selam) olmalı. Sizin üzerinizede selam olsun demekir.
Herhangi bir cümle ''Merhaba'' ile başlıyorsa merhaba dan sonra virgül koyuyoruz ya peki Merhaba arkadaşlar/hocam ******** *********** ********.
"Merhaba", "günaydın", "selâmün aleyküm", "iyi günler", "iyi akşamlar", "iyi geceler" gibi sözcük ve söz grupları selamlaşmanın Türkçede görülen selamlaşma sözlü kalıplarıdır. Bu kalıpların neredeyse tamamı diğer dillerde de görülmektedir.
Selamın en kamil şekli sağa ve sola dönerek iki kere esselamu aleyküm ve rahmetullah demek. Kişi birincisinde sağ yanağı görününceye ikinci selam da sol yanağı görününceye kadar başını çevirir.
6- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. 7- Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz. Aksıran ise, kalbinden Elhamdülillah der. 8- Tuvalette abdest bozarken, önü ve arkayı kıbleye getirmemeli.
Anlamı ise Allah'ın selamı sizin de bizim de üzerimize olsun dileği anlamına gelmektedir. Daha ayrıntılı bir selam verildiğinde şöyle söylenmektedir. Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir.
Şefkat gösterip lutufta bulunma anlamında bir Kur'an terimi. Sözlükte masdar olarak “merhamet etmek, severek ve acıyarak korumak”, isim olarak “şefkat, merhamet” anlamına gelir.
Sözlükte “kusursuz olmak, kurtulmak, rahatlamak” anlamındaki selâm Kur'ân-ı Kerîm'de ve hadislerde “eman, kurtuluş, esenlik, barış” mânaları yanında “selâmlama” anlamında da geçer.
Değerli kardeşimiz, Müslümanlar arasında, bir dostluk ve iyi niyet işareti olan selâmı vermek sünnet; almak ise farzdır. Bu sebeple selam vermeyip merhaba diyen günahkar olmaz. Ancak verilen selamı almak farz olduğu için verilen selama "merhaba" diye cevap vermek insanı mesul eder.
' Ayet ve hadislerden de anlaşılacağı üzere selâmı yaymak Müslümanlar arasında teşvik edilen ve aralarında ülfeti sağlayan genel bir ibadettir. Kadın kadına; erkek erkeğe, erkek hanımına ve mahremlerinden birine selâm verebilir.
Bu selâmda “es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” cümlesinin “es-selâm” kısmını söylemek vacip, “aleyküm ve rahmetullah” kısmını eklemek ise sünnettir. Bir görüşe göre de sağa selâm verilmesi vacip, sol tarafa selâm verilmesi sünnettir.
Selamdan sonra “Hoş geldin, yerin geniş olsun, oturun, rahat olun” manasında “Merhaba” demek güzel bir iltifat sözüdür. “Merhaba” kelimesi bazılarının zannettiği gibi “Benden sana zarar gelmez” mânâsına gelmediği gibi Farsça da değildir. Bu kelime Arapça'dır ve güzel bir mânâsı vardır.
Selamı beğendiği halde, bir ihtiyaca mebni başka şeyler söylemek de caiz oluyor. Sual: Selamün aleyküm yerine (s.a) yazmakta bir sakınca var mıdır? (s.a) yazmak uygun değil. Yeni yazılan bazı kitaplarda da aynı kısaltmalar var, uygun değildir, tam yazmalıdır.
Değerli kardeşimiz, Sigara içen dinden çıkmıyor ki, ona selam verilmesin!.. Genel olarak selam verilir, eğer belli bir kimseyi vazgeçirmek için çaba gösteren biri varsa ve ona selam vermemesi etkili olacaksa, bir süre selam vermeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri