Portakal ağaçları suyu çok sever. Geniş bir arazide dikili olan ağaçlar aldığı suyu hemen emer ve köklerini besler. Kuruluğa dayanamayan portakal ağaçları, ılıman iklimlerde nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Fide halinde portakal ağacı yetiştirenler, 2 günde 1 defa sulama yaparak toprağı nemli tutmalıdır.
Turunçgillerin yıllık su gereksinimi 800-1.200 mm arasındadır. Bu miktarın bir kısmı yağışlardan sağlanır. Akdeniz Bölgesi'nde iklime bağlı olarak 15 Mayıs-15 Ekim arasında sulama yapılmaktadır. Baş- langıçta sulama aralığı 25-30 gün arasında iken, yaz aylarında 15-20 günde bir sulanır.
Bir fidanının su ihtiyacını ağaç yaşı*20-25 litre olduğunu unutmamak gerekir. Örnek olarak portakal fidanının yaşı 2 ise bir sulamadaki su ihtiyacı toprak yapısına göre değişmekle beraber 40-50 litre sudur.
Sadece masrafları artırmakla kalmayıp gereğinden fazla su isteyen bir Portakal ağacının meyvesi de, kalite açısından muhakkak sorunludur. Bu yüzden gereğinden fazla sulamak yerine bahçenizin, tarlanızın normal su ister hale gelmesi gerekmektedir.
Portakal ağaçlarında sulama uygulamalarının üç kuralı vardır. Birinci kural, toprağın her zaman nemli (ancak ıslak değil) olacağı şekilde ve toprak kurumadan önce sulama yapmamızdır. İkinci kural ise, genç ağaçların olgun ağaçlardan daha sık sulamaya ihtiyaç duyduklarıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.
Portakal, ılıman ve Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetiştirilir. Eğimli alanlarda yetiştirilmeye uygundur. 0 derece kadar soğuğa dayanabilir. Ancak hava sıcaklığı -9'un altına düşmeye başladığında, portakal ağacı ölebilir.
Portakal ağaçları, iyi drenajlı toprakları sever ve taban suyu yüksek olan toprakları hiç sevmez, yani portakal ağacı için uygun olan topraklar hafif ile orta ağır yapıda olmalıdır. Portakal meyveleri, başka bir turunçgillerin üretilmiş olduğu yerde iyi derecede yetişmezler.
Yetiştiriciler, kış sonu (Şubat ayında), her ağaç başına 2-3 kg N-P-K 12-12-17 gübresi ile yüzeye serpme gübreleme yaparlar.
Portakallar suptropik orjinli ve soğuğa hassas meyvelerdir. Genç ağaçlar -4 derecenin altındaki düşük sıcaklıklardan zarar görmektedir. Türkiye'de sıcaklığın –2 derecenin altına ve neredeyse hiç –3 derecenin altına düşmediği alanlarda yetiştirilebilmektedir.
Portakal ağaçları suyu çok sever. Geniş bir arazide dikili olan ağaçlar aldığı suyu hemen emer ve köklerini besler. Kuruluğa dayanamayan portakal ağaçları, ılıman iklimlerde nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Fide halinde portakal ağacı yetiştirenler, 2 günde 1 defa sulama yaparak toprağı nemli tutmalıdır.
Bu su dolaşımının sağlanabilmesi için ağacın devamlı ve yeterli miktarda suya ihtiyacı vardır. Yetişkin bir kayın ağacı, kuru ve sıcak bir günde 250 litre, küçük bir ayçiçeği ise 1 litre su harcar. Okaliptüs ağaçları ise günde ortalama 400 litre su harcadıklarından bataklıkları kurutmada faydalıdırlar.
Genel olarak aşılanmış portakal ağaçları, 3. veya 4. yıldan itibaren meyve vermeye başlarlar ve sağlıklı oldukları sürece yarım yüzyıl boyunca meyve vermeye devam ederler. Ancak, en verimli dönemleri 10 ila 40 yaşları arasındadır. Ortalama sağlıklı ve olgun bir portakal ağacı 200-350 adet portakal üretir.
Portakal ağacı yaprak dökmeyen, 50-60 yıl verimi olan bir ağaçtır. İyi bakımlı olan bazı portakal ağaçları 100 yıl veya 100 yıldan daha da fazla yaşayabilir. Portakal bitkisi (Citrus x sinensis) Rutaceae familyasına aittir.
Portakal çiçeklenme döneminden yaklaşık 6-12 veya 14 ay sonra olgunlaşır ve 2-3 ay içerisinde aşırı derecede olgunlaşmadan hasat edilebilir.
Tabii ki kuruma belirtisi öncelikle yaprak sararması, gövdenin siyahlaşması, tazeliğini yitirmesi, ağaçlarda dip kurdu gibi zararlıların oluşmaya başlaması , mantari hastalıklar, sarılık hastalığı, ansızın yaprak dökmesi ve sararması da yine en belirgin sebeplerdir.
Portakal soğuk hava ile depolanması
Fakat en emniyetli depolama sıcaklığı 6/8 °C'dir. Bağıl nem %85-90 olmalıdır. Bu koşullarda depolama süresi 5 ay kadardır. Ancak portakallar özellikle Penicillium bulaşmasına uğradığından, bir fungisitle muamele edilmelidir.
Sıcak havalar ve ani, yoğun yağışlar sonucu turunçgiller olabildiğince fazla su alacaktır. Bu su olgunlaşan meyvelere yönelir ve meyveler şişerse derilerini patlatabilir. Sulama periyodu ayarlanmazsa sulama unutulur ve birden bitki su altında bırakılırsa dengesiz sulamadan dolayı meyvede çatlamalar meydana gelir.
- 23 ila -3 derecelik yerlerde yetişmektedir. - Ne kadar kış meyvesi olsa da çok soğuklar gelişimini engeller. - Eğimli alanlarda yetişmeye müsaittir. - Ekildiği toprağın tuz miktarı düşük olması gerekir.
B.: Ağacı kışın 5 - 10°C arasında sıcaklığı olan aydınlık bir yere koyun; odayı sık sık havalandırın ve ılık güneş ışığı odaya girerse gölgeleyin (Ocak sonundan itibaren ve özellikle güneye bakan pencereler için).
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
Genel olarak, budama don riski olmadığı zamanlarda ve ilkbahar başı gibi yapılması daha uygundur. Sonbahar döneminde budama yapıldığında, yaprak sayısının yenilenmesi daha az olur. Sonbahar budaması genellikle kış donlarına karşı çok hassas olan geççi çeşitlerin gelişimini teşvik eder.
Fidan en erken 2-3 yıl sonra meyve oluşturmaya başlar. Tam verime geçmesi için 8-10 yıl geçmesi gerekmektedir. Portakal ağaçlarının en verimli olduğu zaman 10-40 yaşları arasıdır. Ortalama portakal ağaçlarının ömrü 50 yıldır.
Ülkemizde portakal hasatı kasım ayı başından mayısın ikinci haftasına kadar sürmektedir. Ancak üreticiler pazar talepleri nedeniyle hasat zamanı itibariyle bu dönemlerin dışına çıkarak ürünlerini haziran ayı sonuna kadar ağaçta bırakabilmektedirler.
Portakal çiçeği mevsimi, iklim durumuna göre birkaç gün fark etmekle birlikte, genellikle 5-20 Nisan tarihleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri