1 adet havuç yaklaşık 100 grama denk gelir. 100 gram yani 1 adet havuçta 41 kalori var, aynı miktarda bebek havucunda 35 kalori, havuç suyunda ise 40 kalori vardır. Her gün 1 havuç yerseniz alacağınız kaloriden çok faydaya odaklanın.
Besin Değerleri
Ek olarak, kalorisi göreceli olarak düşük. 128 gram çiğ havuçta sadece 52 kalori bulunuyor. Mor havucu besin değeri bakımından özel yapan şey ise antosiyanin adı verilen antioksidan içeriği.
Yüksek oranda vitamin ve mineral kaynağı olan siyah havucun 1 porsiyonu yaklaşık olarak 100-150 gram gelir. 1 porsiyon havucun yaklaşık olarak kalorisi 51,6'dır.
Kalorisi yüksek olması kilo almaya değil tam tersi vermeye yardımcı olur. Lif özellikli de olduğundan vücudun hem enerjisini artırır hem de yağ yakımını hızlandırır. Yapılan araştırmalarda düzenli olarak mor havuç tüketen kişilerin en sağlıklı kilo verdikleri tespit edilmiştir.
Kadınlar için günlük kalori ihtiyacı 1800-2000, erkekler içinse 2200-2500 olduğu düşünüldüğünde havucun kalorisinin ne kadar az olduğunu, asla kilo aldıran bir yiyecek olmadığını burdan da görebiliriz. Aç kalmadan zayıflamak için havuç ideal bir yiyecektir, uzun süre tok tutar, acıkmanızı önler.
İlgili 30 soru bulundu
A vitamini bakımından zengin olan havucun kilo aldırmaması için diyette iken pişmiş halde değil çiğken yenmesi gerekiyor. Havucun kan şekerini yükseltip insülin dalgalanmalarına yol açan şekli pişirildiği zaman ortaya çıkan bir etkidir.
Havuç özellikle uykudan önce yendiğinde gece boyunca vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor. Gün boyu yediklerimizden ve çevresel faktörlerden dolayı vücudumuza giren toksin maddelerin atılması sürecinde havuç çok büyük etki yaratıyor.
Riskli bir durum olmayıp belli bir süreden sonra cilt eski rengine döner. Fakat çok fazla havuç tüketiminde A vitamini görevini yapamaz hale gelebilir. Bu durum yüzünden bağışıklık, cilt, göz kemik sorunları oluşabilir.
Turuncu havuçların çok iyi bir beta karoten kaynağı olduğunu vurgulamalıyız. Beta karoten bitkilerdeki A vitamini öncüsü olarak bilinir. Mor veya siyah havuç ise bir antioksidan olan antosiyanin açısından son derece zengindir. (3). Hatta siyah havuç antioksidanlar açısından turuncu havuca göre dört kat daha zengin.
Havuç vücudu toksinlerden arındırıp, metabolizmayı hızlandırır, tok tutma özelliği sayesinde zayıflamaya yardımcı olur.
Düşük kalorili olması nedeniyle salatalarda, yemeklerde ve hamur işlerinde kullanılan havuç diyet listelerinde de yer almaktadır. Havuç tüketerek aç kalmadan kilo vermek mümkün olmaktadır.
Havuç Diyette Yenir Mi? Su ve lif oranı yüksek bir sebze olduğu için havucun diyette tüketimi faydalıdır. Kalorisi oldukça düşük olan havuç, uzun süre tok kalmamızı sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca bağırsakları çalıştırarak kabızlık sorunun oluşumunu engeller.
Olağanüstü faydalı bildiğimiz bu sebze, tıpkı lahana, havuç ve karnabahar gibi sindirim sisteminizde ağır işleyen liflerden oluşuyor. Yani uyku vaktinize yakın bu besinlerden birini tüketirseniz, siz uyumaya çalışırken vücudunuz da bunları sindirmeye çalışmakla meşgul olabilir. Bu da sizi ideal uykunuzdan alıkoyabilir.
İçerdiği vitaminlerle tam bir şifa deposu olan havuç; akciğer, meme, prostat ve mesane kanserinden koruyor. Siyah üzüm kadar kan yapan havucun etkisini görmek için her gün 1 tane yemek gerekiyor...
Mor havuç özellikle kış aylarında tüketilen bir besindir. Adana Bölgesi'nde şalgam olarak da bilinen mor havuç insan vücudu için oldukça faydalı bir besindir. Göz ve mide için oldukça faydalı olan mor havuç güçlü bir antioksidan görevi yapar. Aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir.
1 Porsiyon (Orta) Yoğurtlu Havuç 150,93 kaloridir. Yoğurtlu Havuç içeriğinde 13,18 Karbonhidrat(g), 6,02 Protein(g), 8,46 yağ(g), 1,04 lif(g), 178,05 Sodyum(mg), 377,25 potasyum(mg), 222,16 Kalsiyum(mg), 6943,05 A Vitamini(ui), 4,39 C Vitamini(mg), 0,13 ve Demir barındırır. Yoğurtlu Havuç kalorisi ve besin değerleri…
5.6 metre uzunluğundaki havuç, normal bir havucun 36 katı uzunluktaydı. Glazebrook, en ağır yaban havucunu yetiştirerek de Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti.
Bir araştırmaya göre, mor havuçlarda, vücudumuzda A vitaminine dönüştürülen alfa ve beta karotenler, turuncu havuçlara kıyasla iki kat daha fazla bulunuyor. Mor havuçlar renklerini antosiyaninden alıyor.
İdrar söktürücü özelliği taşır. Romatizmaya bağlı gelişen hastalıkları önler. Kabızlık ve ishale karşı iyi gelir.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Havuç gibi sebzelerin ve meyvelerin vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerektiğini kaydeden Enç, "Ayrıca meyveleri tok karnına değil; aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra tüketmek daha faydalıdır. Yeşil renkliler folik asit açısından çok iyi bir kaynaktır. Tansiyon rahatsızlıklarında önerilir.
Zengin bir A vitamini kaynağı olan havucun ya da havuç suyunun günlük düzenli tüketilmesinin, göz sağlığı açısından oldukça faydalı bir eylem olduğu bilinmektedir. Havucun içinde bulunan beta karoten ve A vitamini, var olan miyopluğun ilerlemesini engelleme ve kataraktan koruma özelliklerine sahiptir.
Ayrıca kalorisi düşük bir besin. 100 gram havuçta en fazla 20-30 kalori kazanılabiliyor. Glisemik yükü eskiden sanıldığı gibi yüksek de değil. Bu nedenle kilo kontrolünü de kolaylaştırıyor. Havuç “çiğ” olarak yendiğinde kan şekerini “zıplatıp”, insülin dalgalanmalarına yol açmıyor, “kilo almanıza” da neden olmuyor.
Genel olarak düşük kalorili beslenmeyi takip ediyorsanız, günlük 1-2 tane çiğ havuç tüketimi diyetinize destekleyici düşük kalorili bir besin katar ancak bazı diyetler de havuç yenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri