Portakal asitli bir meyve olduğundan mutlaka midesi hassas olan kişilerin uygun bir şekilde tüketmesi gerekir. Bunun yanında mide problemi yaşayan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Fazla tüketmek ishale ve karın ağrılarına neden olabiliyor. Bunların yanında taze sıkıldığında hemen tüketmeniz gerekiyor.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar.
Lif açısından yüksek olan portakal suyu, mide rahatsızlıklarına çaredir. Diyet yapılan dönemlerde tüketilen taze portakal suyu, metabolizmayı hızlandırıcı bir etkiye sahiptir.
Portakal suyu C vitamini içerir ve vitamin kaynağıdır. Ancak portakalın yapısında bulunan doğal asitten dolayı mide yanmasına neden olabilir.
Portakal asitli bir meyve olduğu için midesi hassas olan bireylere dokunarak midede ayrı veya yanmaya sebep olabilir. Yüksek lif oranına sahip olmasından dolayı bağırsak çalıştırıcı etkisi vardır. Fakat fazla tüketilmesi karın ağrısına ve ishale sebep olabilir. Midesinde gastrit olan bireyler fazla tüketmemelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir.
Papaya suyu Papaya, mide iltihabını azaltacak doğal maddeler içerir. Gastrite yardımcı olur.
Mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olan çaylar arasında papatya çayı, rezene çayı, nane çayı ve zencefil çayı sayılabilir.
ANTİGASTRİK (MİDEYİ KORUYAN VE ONARAN) BESİNLER
Taze lahana suyu, avokado, muz, patates, kabak, brokoli, havuç gibi sebzeler yenilebilir. Az fakat sık olarak yemek faydalıdır. ≈Darı, pirinç, yoğurt, yağsız peynir, kefir yemek, arpa suyu, yonca suyu vs. içmek yatıştırıcıdır.
Asit oranı yüksek bir meyve olduğundan portakalın mide yanmasına sebep olması da mümkün, özellikle de midesinde zaten sorun olan insanlarda. Örneğin reflüsü olan kişilerde çok fazla portakal yemek mide yanmasına veya kusmaya sebep olabilir.
içeriğinde bol miktarda vitamin olan meyve sularının tüketilmesi önem kazanıyor. Özellikle C vitamininin bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ifade eden uzmanlar, bir bardak portakal suyunun her gün tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Portakal içerdiği C vitamini sayesinde hücre hasarını engeller, kansere neden olan serbest radikaller ile savaşır. Bağışıklık sistemini destekler ve mikroorganizmalara karşı korur. Yaşa bağlı maküler dejenerasyonu yavaşlatarak göz sağlığını destekler.
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
Mide ağrısı; yağlı, aşırı tuzlu, baharatlı ve acılı yiyeceklerin tüketilmesi, fazla çay ve kahve içilmesi, stres gibi nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi; mide, kalp ve böbrek hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıklar nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Süt ve yoğurt, mide rahatsızlıklarına karşı en çok önerilen besinlerdir. Laktoz intoleransınız yoksa, bir kase ev yapımı yoğurt veya bir bardak süt içerek midenizi rahatlatabilirsiniz. Lifli besinlerin mide ağrılarını hafifletme konusunda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Muz. Mide için en iyi besinlerden biridir. Öğün aralarında 1 adet muz yerseniz, mide yanmasını da önlemiş olursunuz. Muz, mide enzimini artırır.
5) Mide Yanmasına Engel Olur
Elma suyu mide enzimlerini harekete geçirir ve dengeler. Elma suyu içerek mide problemlerini bitkisel şekilde iyileştirmiş olursunuz. Ayrıca karın ağrısı ve mide krampları gibi durumları da önleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri