Portfolyoların genel olarak, hizmet ettiği amaca göre türleri vardır. Bunlar; gelişimsel portfolyolar, yeterlilik portfolyoları, vitrin (showcase) portfolyoları, iş becerisi portfolyoları, yüksek okula giriş portfolyoları olarak sıralanabilir (Lankes, 1995).
Portfolyo, bir kişinin veya şirketin çalışmalarını, becerilerini ve başarılarını sergileyen materyallerin bir koleksiyonudur. Uzmanlığı, yaratıcılığı ve başarıları göstermek için genellikle profesyonel veya akademik ortamlarda kullanılır.
Portfolyo kullanım amaçları:
Öğrenme çıktılarını başarma yönünde öğrencinin gelişimini göstermek. Çeşitli kaynaklardan belirli bir zaman periyodunda elde edilen performans kanıtlarını ortaya koymak. Programda gelişmeye ihtiyaç olan alanları belirlemek.
Ülkemizde oldukça yeni bir öğretim ve değerlendirme yöntemi olan,öğrencilerin eğitiminde uygulanmasını sağlayan amaç Portfolyo; Öğrenciye ve başkalarına öğrencinin bir veya daha fazla alandaki başarılarına sunma amaçlı olarak öğrenci çalışmalarının yansıtılmasıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Portfolyonuza kapak ve CV ekleyebilirsiniz. Hakkınızda birkaç cümlelik bilgilendirme yazısı ya da özgeçmiş yazısı de olabilir. Yaptığınız çalışmaların çıktısını aldıktan sonra şeffaf dosyalar içerisine yerleştirip dosyalayarak portfolyonuzu oluşturabilirsiniz.
Portfolyo, yapılan işlerin ve bu işlerle ilgili belgelerin toplanarak bireysel olarak düzenlendiği, belli bir süreç içindeki bilgi ve beceri gelişimini gösteren dosya olarak tanım- lanabilir.
Portfolyoların genel olarak, hizmet ettiği amaca göre türleri vardır. Bunlar; gelişimsel portfolyolar, yeterlilik portfolyoları, vitrin (showcase) portfolyoları, iş becerisi portfolyoları, yüksek okula giriş portfolyoları olarak sıralanabilir (Lankes, 1995).
Portfolyo; görsel ağırlıklı öğelerden oluşan, bugüne kadar üzerinde çalıştığınız alanlarda yarattığınız işleri, projeleri, başarılarınızı, yeteneklerinizi ve aynı zamanda çalışma tarzınızı yansıttığınız dosyadır. PDF, dosya, web sitesi, animasyon, video gibi farklı formatlarda hazırlanabilir.
Portfolyo Nedir, Ne İşe Yarar? Portfolyo, yapılan çalışmaları belgeleyen dosya ya da pano olarak kullanılmaktadır. İş dünyası için oldukça önemli bir kavram olan portfolyo, işinizi, becerilerinizi ve hedeflerinizi içerir. Girişimcilerin, iş dünyasına kendini tanıtması, yapılan işlerin ölçeklendirilmesi için kullanılır.
Profesyonel bir CV veya Portfolyonun mutlaka PDF formatında olması gerekmektedir. PDF formatı müdahalelere kapalı olması sebebiyle daha doğru bir kullanım şeklidir. Bu sebeple Portfolyo ve CV hizmetimizde A4 ebatları ve PDF formatı standart olarak uygulanmaktadır.
Portfolyo değerlendirmede, öğrencinin belli bir süreç içinde bir veya birkaç alandaki becerilerini yapmış olduğu çalışmaları veya gös- terdiği davranışları düzenli ve birikimli olarak toplanması ile elde edi len delillerin önceden belirlenen ölçütlere göre ölçülüp değerlendirilmesidir (Birgin, 2002,3).
Çok sayıda kampanya, reklam grubu ve anahtar kelimeyi bir arada gruplandıran yapay zeka destekli ve hedef odaklı bir teklif stratejisidir. Portföy teklifi stratejileri, Google Yapay Zeka'yı kullanarak teklifleri performans hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak şekilde ayarlar.
Portfolyo Neden Gereklidir? Çocukların okulda yaptıkları resimleri, hikayeleri, günlükleri, harita ve benzeri şeyleri dikkatli kontrol etmek, çocuğa bireysel bir bakış açısı kazandırır ve öğrenen bir çevre sağlar. Çocuğun çalışmasına sürekli bir bakış, gelişimini değerlendirebilmeye yardımcı olur.
Portfolyo tasarımı, renk, biçim, tipografi ve görsel kullanımına dayanan bir görsel iletişim yöntemidir. Mesleki ifade biçimlerine uygun olarak hazırlanan portfolyo belgelerinde öğrenciler eğitimlerini, becerilerini ve uzmanlıklarını görselleştirirler (Goldsby ve Fazal, 2001: 607-616; DiMarco, 2005).
Portfolyonun amacı, sizin kim olduğunuzu, neler yapabildiğinizi, vizyonunuzun nasıl olduğunu ifade etmektir. Bununla birlikte herkes zaten bunu ifade edeceği ve bunlar asgari olarak beklenenler olduğu için, sizin başkalarından nasıl farklı olduğunuzu ve öne çıkan özelliklerinizi ortaya koymak önemlidir.
Genellikle A3 ve A4 sayfa boyutu tercih edilir. A5 sayfa boyutu, görsellerin ve yazıların anlaşılması için küçük kalacağı gibi, A2 sayfa boyutu da taşınma ve incelenme açısından büyük olacaktır. Portfolyo tasarımında, standart olmayan farklı sayfa boyutları da tercih edilebilir.
Portfolyo öğretim sürecinde, öğrencilerin ürettikleri çalışmaları, işbirliği içinde, bir amaç doğrultusunda ve kendi çalışmaları üzerinde düşünebileceği bir biçimde toplanması olarak tanımlanmıştır (Paulson, Paulson ve Meyer, 1991). Portfolyolar öğrencileri temsil eden çalışmaların zaman içerisinde toplanmasıdır.
ÖĞRENCİ ÜRÜN DOSYASI (PORTFOLYO)
Sınıf içi etkinliklerin öğrencinin seçimi sonucunda bir araya getirilip, yansıtılmasıyla oluşan öğrenci ürün dosyası, aynı zamanda hem öğretmen hem de öğrenci için bir değerlendirme yöntemidir.
Özellikle kapakta fantazi bir kağıt kullanabileceğiniz gibi iç sayfalarda da fantazi kağıtlar kullanabilirsiniz. Örneğin bir moda tasarım kataloğu hazırlıyorsanız sayfalar arasında aydınger kağıdı kullanarak etkili bir portfolyo hazırlayabilirsiniz.
Dolayısıyla portfolyo oluştururken, "Nasıl hazırlanır?" sorusu da büyük önem taşır. İçeriği düzenlerken, görsel öğeleri yerleştirirken ve içeriği akıcı hale getirirken sunum yapılacak kişilerin dikkatini çekmeye odaklanmak gereklidir. Ayrıca, içeriği homojen - tematik şekilde bir arada tutmak da önemlidir.
Portfolyo, öğrencilerin çalışmalarını, kat ettikleri aşamaları ve başarılarını ortaya çıkaran öğrenci çalışmalarının toplamıdır.
1.6. AMACA GÖRE DEĞERLENDİRME TÜRLERİ: Amaca göre değerlendirme tanıma ve yerleştirme, biçimlendirme ve yetiştirme, değer biçme, rehberlik amaçlı ve program değerlendirme olarak beşe ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri