Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
Tıpkı Tanzimat Edebiyatı'nın “yanlış Batılılaşmış” karakterleri, örneğin Felatun Bey ve Rakım Efendi'deki Felatun Bey veya Araba Sevdası'ndaki Bihruz Bey gibi, Efruz Bey de belli başlı noktalarda “problemli” bir karakterdir.
Osmanlı Devletinin Abdülaziz döneminde yazılmış olan Araba Sevdası'nın başkahramanı Bihruz Bey Tanzimat döneminin “züppe tipini” yansıtan bir karakter olup 23-24 yaşlarında genç bir delikanlıdır, saf ve yalanlara fazlasıyla kanan bir karakterdir.
ARABA SEVDÂSI (RECAİZADE MAHMUT EKREM) Recaizâde Mahmut Ekrem'in roman türündeki eseri. Devlet kademesinde büyük bir memur olan babasının ölümüyle kendisine büyük bir servetin kaldığı Bihruz Bey'in yaşam tarzını anlatan roman 1896 yılında Servet-i Fünûn dergisinin 258. sayısından itibaren tefrika edilmeye başlar.
Hürriyete Layık Bir Kahraman veya Efruz Bey, Türk yazar Ömer Seyfettin'in romanıdır. İlk olarak 10 Aralık 1919 tarihinde yayımlanmış, beğenilmesi üzerine öykünün ana kahramanı Efruz Bey'in yer aldığı beş hikâye daha yayımlanmıştır. Çoğu eleştirmen tarafından bu öykü dizisi bir roman olarak görülür.
İlgili 41 soru bulundu
Tutunamayanlar'ın bir diğer önemli kahramanı Turgut Özben'dir. Turgut, tutunandan tutunamayana dönüşün de simgesi durumundadır.
Yani, yanlış Batılılaşmayı konu alan bu edebi akım, zihniyet yerine yalnız görüntüdeki değişikliğin toplumu ileri götürmektense daha da yozlaştırdığını, kendi toplumsal ve kültürel değer ve gerçeklerinden habersiz olan Batı fanatizminin halkı böldüğünü anlatır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanından etkilenmiştir. Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiştir. Roman kişileri: Şöhret Bey, Madam Potiş, Baba Perdriks, Hristo, Maşuk Bey, Matmazel Adel'dir.
Alafrangalaşmayı yanlış anlamış yarı-aydın tipini temsil eden mirasyedi Bihruz'un en büyük zevki borçlanarak satın aldığı arabasıyla Çamlıca Bahçesi'nde gezintiye çıkmaktır. Bu gezintilerin birinde Periveş'ten ve Periveş'in bindiği lando arabadan etkilenir.
İlk realist roman olarak anılan Araba Sevdası 1896'da yayınlanmış olup Türk edebiyatı açısından büyük öneme sahiptir. Recaizâde Mahmut Ekrem'e ait olan eserde Batılılaşma, aylaklık, züppe tipi, yabancılaşma gibi meseleler de sorgulanmaktadır.
Sergüzeşt: Edebiyatımızda İlk Realist Roman : Samipaşazade Sezai: Amazon.com.tr: Kitap.
Ömer Seyfeddin'in eserleri arasında çok ayrı bir yeri olan ve yazarın ölümünden bir yıl önce yayımlanmaya başlayan Efruz Bey, 1908'den Birinci Dünya Savaşı sonlarına kadar uzanan bir devrin romanıdır.
İkinci Meşrutiyet sırasında meydana gelen parti kavgaları, sonrasında ortaya çıkan savaşlar, isyanlar ve ekonomik buhranlar karşısında "Efruz Bey" (1919) yazarın hem kendisi ile hem de muhatapları ile yüzleştiği bir roman özelliği taşır.
Yazarın "fantezi" bir romanı olan Efruz Bey'e, bir devrin, Meşrutiyet devrinin romanı gözüyle bakmak mümkündür.
Yakup Kadri, "tezli roman" türünde verdiği bu eserde; Naim Efendi, Servet Bey, Seniha ve Hakkı Celis ile Osmanlı'nın yıkılış sürecindeki son üç dönemi anlatır. Konak, hem ailenin hem de Osmanlı Devleti'nin sembolüdür.
Kasabada bulunduğu süre içinde Ömer Page 6 Halide Edip'in Vurun Kahpeye Romanında Farklı Boyutlarıyla… 58 Efendi'nin evinde kalması uygun bulunan Tosun Bey, ertesi gün eşrafı toplayarak, arkadaşlarının ihtiyaçları için kasabanın ileri gelenlerinden bir miktar para toplayacağını açıklar.
Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar'ın savaş sırasında yaşanan bir aşk öyküsünü konu edinen ve 1922 yılında Kurtuluş Savaşı devam ederken tefrika edilmiş olan romanı. Roman, savaşta iki bacağını kaybeden ve kafasından vurulan Peyami'nin hastanede yazdığı hatıralarından oluşur.
Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası, Tanzimat romanları arasında üzerinde en çok konuşulan romandır. Bu romanın bu kadar çok tartışılması elbette romanın çok katmanlı yapısı, dil oyunları, anlatım tekniği ve sembollerinin dönemini yansıtması ve Türk yazarı/aydınının çıkmazına da ışık tutmasıdır.
100 Temel içerisinde yer alan Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1898 yılında yayımlanan romanı Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir. Romanın kahramanı Bihruz Bey tam da dönemin burjuva gençliğinin olması gerektiği gibi Fransız kültürüne hayran züppe bir gençtir.
Devlet Ana, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Kemal Tahir'in, 1967 yılında yayımladığı en önemli eserlerinden olan, bir tarihi romandır. Ertuğrul Bey'den, Osman Bey'in batıya doğru beyliği genişletmesini ve Osmanlı Devleti'nin hangi amaçla ve nasıl kurulduğu ile ilgili süreçteki olayları konu edinir.
Üstkurmaca, dış gerçeği yansıtmaktan vazgeçen romanın kendini irdeleme zeminine sığınmasıdır. Her şeyin, tüm gerçekliğin bir oyun olarak sunulduğu Tutunamayanlar, sanatı bu gerçekliğin dışında bırakmaz. Sanat, deyim yerindeyse bir büyük oyundur. Hayatın sınırlı gerçekliğinde değil, hayalin büyük gerçekliğinde yer alır.
Fikrimin İnce Gülü Türk Edebiyatı'nın “ilk yol romanı”dır. 1 Eser, Adalet Ağaoğlu'nun kaleme aldığı ikinci romandır. Romanda bir Türk işçisi olarak Almanya'ya çalışmaya giden Bayram'ın, Kapıkule'den doğup büyüdüğü yer olan Ballıhisar'a kadar olan yolculuğu anlatılır.
Yakup Kadri'nin Kiralık Konak romanının erkek 'kahramanı'dır Hakkı Celis. Pasif bir aşk oyuncağından aktif bir özneye; âşık ve çocuk görünümlü şairden haysiyetli bir askere erkekliğine tutunarak ve savaşarak dönüşür...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri