Porto şarabı lekesi sıklıkla yüz bölgesinde görülse de vücudun herhangi bir bölgesinde de görülebilirler.Başka bazı hastalıklar ile birlikte bulunabilir ve çeşitli sendromlara eşlik edebilir. Porto şarabı lekesi yaşla birlikte cilt altı dokuları ve kemiklerde de hipertrofiye neden olabilir.
"Porto şarabı lekesi" olarak da bilinen Nevus Flammeus, ciltte anormal kan damarlarının birikmesinden kaynaklanan bir tür doğum lekesidir.
Port Wine stain (doğumsal şarap lekesi) kendiliğinden geçer mi? Çilek beni olarak da bilinen kapiller hemangiomlar kendiliğinden gerileyip kaybolurken, Port Wine stain (doğumsal şarap lekesi) asla kendiliğinden gerilemez.
Bu lekeler genelde bebeğin sırtında, kalçalarında, geniş alanlara yayılmış şekilde, deriden kabarık olmayan bir morartı olarak görülür. Bebeklik döneminden 4-6 yaşa kadar kalıcı olabilir. Sağlığı tehdit eden bir leke değildir ve zamanla tamamen kaybolur.
Şarap lekesi (nevus flammeus): Şarap lekeleri, derinin altındaki küçük kan damarlarının anormal gelişiminden kaynaklanır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler ancak genellikle yüzde ve boyunda bulunurlar. Şarap lekeleri pembe veya kırmızı olarak başlayabilir ve koyu kırmızı veya mor renk alabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kırmızı şarap lekesi çıkarmak için, lekenin hala taze olduğu sürece hemen müdahale etmek önemlidir. Lekenin üzerine birkaç damla beyaz şarap dökün ve lekenin etrafına birkaç dakika boyunca bekletin. Lekenin üzerine birkaç damla sabunlu su dökün ve lekenin etrafına nazikçe sünger ile ovun.
Şarap dökülen alanı deterjan ile yıkarsanız, leke bırakmadan temizleme işlemi yapmış olabilirsiniz. Eğer bu işlem yeterli gelmezse ağartıcı maddeler kullanabilirsiniz. Oksijenli su ya da çamaşır suyu ile lekeyi sökebilirsiniz.
Neden oluştuğu bilinmemektedir. Yaygın inanışların aksine, hamilelikte annenin yaptığı veya yapmadığı bir şey ya da yediği bir şey bebekte doğum lekesine yol açmaz. Doğum lekeleri genellikle zararsızdır, bebek için bir sorun yaratmaz ve tedavi gerektirmezler. Zamanla kaybolabilirler.
Kıyafetler üzerinde bulunan kurumuş şarap lekesi çıkar mı diye merak edenler lekenin olduğu kısmı sıcak su içerisinde bir süre bekletmeleri gerekmektedir. Yumuşayan lekeyi sabun yardımı ile iyice ovalayarak durulamak gerekmektedir.
Vasküler doğum lekeleri, doğumdan önce veya doğumdan kısa bir süre sonra cilt yakınında bulunan damarların bilinmeyen bir nedenden dolayı olması gerektiğinden farklı gelişmesi ve aşırı büyümesinden kaynaklanan, genellikle kırmızı renkli olarak görülen cilt lekeleridir.
Venöz malformasyonlar. Venöz malformasyonlar, baş boyun bölgesinde en sık görülen doğum lekesi tipidir. Venöz malformasyonlar, normalden daha geniş ve anormal yapıda toplardamarların bir arada bulunması sonucu ortaya çıkmış doğum lekesi tipidir. Ciltten kabarık, mavi-mor renkli leke veya kitle şeklinde görülürler.
Doğum lekeleri, gebelik döneminde yapılan herhangi bir nedenden kaynaklanmayan lezyonlar olup genellikle oluşmalarının altında yatan asıl neden ortaya çıkarılamamaktadır. Ancak bazı doğum lekeleri genetik geçişli olup aile bireyleri arasında kalıtsal olarak aktarılarak meydana gelebilir.
Melek öpücüğü lekesi geçer mi? Melek öpücüğü lekeleri adı verilen cilt oluşumları genellikle birkaç yıl içinde kendiliğinden kaybolmaktadır.
Günümüzde doğum lekesi için lazer tedavisi ile leke görünümü veren damarlardaki kan hücrelerine ısı gönderilir ve bu ısı damarları zamanla belirsizleştirerek yok olmasını amaçlar. Her seansta biraz daha belirsizleşen lekeler, lekenin koyuluğuna ve büyüklüğüne göre 5 seans ile 15 seans sonrasında yok edilebilmektedir.
Şarap lekesi nasıl çıkar sorusuna lekenin üzerine tuz dökülüp bekletilmeli şeklinde cevap verilebilmektedir. Aynı zamanda saf limon suyunun veya sirkenin de lekenin üzerine dökülmesi etkisini gösterebilmektedir. Bundan sonra ise bölgenin temizlenmesi için bir bez kullanımı gerçekleştirilmektedir.
Beyaz şarap, kırmızı pigmenti seyrelterek şarap lekesinin kumaştan çıkarılmasını kolaylaştırabilir. Ayrıca şarap lekesi üzerine tuz serpebilirsiniz; serptikten sonra birkaç dakika bekleyin ve akar su altında yıkayın. Kumaştaki şarap lekesini çıkarırken faydası olabilen bir başka püf noktası da sodadır.
Alternatif olarak taze kırmızı şarap lekeleri için tuz veya nişasta unu/patates unu kullanılabilir. Lekeyi tamamen çıkarmak için üzerine yeteri miktarda tuz veya un dökün. Tuz veya u kırmızı şarabı çekince kıyafeti fırçalayın ve makinede yıkayın.
Limon suyu, şarap lekesini çıkarmak için en doğal yöntemlerden biridir. Limon suyu, asidik özellikleri sayesinde lekeyi çıkarmaya yardımcı olur. Bir pamuklu bez veya sünger üzerine bir miktar limon suyu dökün ve lekenin üzerine uygulayın. Birkaç dakika bekletin ve daha sonra temiz bir bezle silin.
Şarap ve şampanya içkileri kıyafetlerinizde leke oluşturabilir. Çamaşır makinesine atarak bu lekeleri kolayca temizleyebilirsiniz. Anca lekeli kıyafetiniz çamaşır makinesinde yıkamaya elverişli değilse mutlaka bu noktada kuru temizleme yapmanız gerekir.
Çoğu vasküler doğum lekesi iyi huyludur ve tedavi gerektirmezken, bazıları kan damarlarını etkileyen nadir bir cilt kanseri türü olan anjiyosarkoma dönüşebilir. Tüm doğum lekelerinin kanserli olma riski taşımadığına dikkat etmek önemlidir.
DÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenses, "Doğum lekeleri dört veya daha fazlaysa ileride 'nörofibramatozis' dediğimiz hastalığa neden olabiliyor" dedi.
Net sınırlı, açık veya koyu kahverengi renkte, vücudun her yerinde olabilen birkaç mm ile 20 cm üzerinde olabilen lekelerdir. Kahverengi doğum lekesi tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Kozmetik nedenlerle tedavi yapılmaktadır.
Önce ölçeğinize 1/4 oranında Vanish koyun ve ölçeğiniz dolana kadar su ekleyin. Karışımı karıştırdıktan sonra doğrudan şarap lekesinin üzerine uygulayın ve kaşığın arkası ile en fazla 5 dakika çitileyin. Masaörtüsünü makinaya attın. Makinenizin deterjan gözüne; önce deterjanınızı sonra 1 ölçek Vanish'i ekleyin.
Şarap lekesi olan alana süt dökünüz. Sütü bir saat boyunca kuruması için bekleyiniz. Ardından soğuk bir su ile leke olan alanı temizleyiniz. Bu işlemi bitirdikten sonra sıcak suyu leke üzerine hafifçe püskürtün ardından lekenin çıkmasını bekleyiniz.
Karbonat ve Su
Karbonat, duvardaki is lekesini çıkarmada etkili bir doğal temizleyicidir. Bir miktar karbonatı bir miktar suyla karıştırarak pasta kıvamı elde edin. Bu pastayı bir sünger veya temiz bir bezle lekenin üzerine uygulayın ve hafifçe ovun. Karbonat, duvar yüzeyindeki is kalıntılarını çözer ve temizler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri