POS e-Fatura Sistemi * Tüm satışlarını e-Belge ile belgelendirebilecekleri için kağıt belge bastırma ve bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadır.
Yazarkasa-POS cihazından kredi kartı ile çekim yaptıktan sonra kasa fişi yerine dışarıdan fatura kesmek istersek; POS cihazına faturanın seri ve sıra numarasını girmek zorundayız.
Kredi kartıyla alışverişlerde POS cihazı slibi, fatura veya fiş yerine geçecek. Vergi mevzuatında da slipler, geçerli belge kabul edilecek. Nakit alışverişlerde de, bilgiler POS cihazına işlenecek.
Anılan Kanun'un 33. maddesine göre POS tefecilerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi matrahına uygulanacak vergi oranı ise % 5'tir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
İlgili 36 soru bulundu
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
POS cihazı kullanmak için vergi mükellefiyetine sahip olmalı ve ticari bir faaliyet sürdürüyor olmalısınız. Yasal olarak ticaret faaliyeti sürdürmeyen işletmeler ve şahıs şirketleri yetkilileri herhangi bir POS cihazı alamaz. POS cihazı kullanmak için bankalardan sağlanan hizmeti satın almak gerekir.
POS makinesi başvurusu için sizden istenen belgeler, vergi levhası, başvuran kişinin kimliğinin aslı, imza beyannamesi, bir odaya kayıtlı iseniz oda kayıt belgesidir. Vergi levhası olmadan POS cihazı alınamaz. Satışlarınıza ilişkin karşılık olarak fatura ya da fiş olması gerekir.
Yönetmelikte yer alan bilgilendirmelere göre, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren bilanço esası ile kayıt takibi yapan ticari işletmelerin POS cihazı bulundurmak zorunda olduğu bildirildi.
Her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere, bu zorunluluğa uymadığı tespit edilen birinci sınıf tüccarlara 1.400 TL, ikinci sınıf tüccarlara 700 TL özel usulsüzlük cezası öngörülmüştür.
Vergi Mükellefi Olmadan Sanal Pos Başvurusu Yapılabilir mi? Sanal pos başvurusunda bulunmak için vergi levhası sahibi olmanız gerekmektedir ve buna bağlı olarak vergi levhası olmadan sanal pos almak mümkün değildir.
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
2022 Yazar Kasa Fişi Kesme Sınırı... Perakende Satış Fişi ve Yazar Kasa Fişi Düzenleme Sınırı. 2000 TL olarak belirlenmiştir.
İnternet Vergi Dairesi üzerinden, • e-Arşiv uygulamasına kayıtlı ise e-Arşiv uygulaması aracılığı ile, • ÖKC firmaların bilgi işlem sistemleri aracılığı ile, GİB'e elektronik ortamda bildirmeleri gerekmektedir. GİB'e elektronik ortamda bildirim yönteminin seçimine ilişkin “Tercih Bildirim Ekranı” kullanıma açılmıştır.
POS cihazı için öncelikle bankalara şubeden ya da internet bankacılığı üzerinden ön başvuru yaparsınız. Başvurunuz ardından bankanız, sizden vergi levhası, işletme ruhsatı, imza sirküleri, kimlik gibi ilgili evrakları talep eder.
Şahıs şirketleri pos alabilir. Pos almak isteyen işletmelerin ilk olarak çalıştıkları ya da çalışacakları bankalardan ticari hesap açtırması ve ardından pos cihazı başvurusu yapması gerekmektedir. Pos cihazı alındıktan sonra ödemeler ticari banka hesabınıza aktarılacaktır.
Esnaf Muafiyeti belgesi Kapsamında tarafınıza Her hangi Bir Vergi levhası verilmez. Her Hangi Bir Fatura Defteri Basılmaz. Zorunlu Bağkur Primi şuan güncel durum ile İşletilmez. Vergi levhanız Olmadığı için Yazarkasa veya Pos Cihazı Alamazsınız.
Bankalar ve diğer finansal hizmet sağlayıcılar bu anlamda işletmelere çeşitli POS cihazı türleri sunmaktadır. Kullanılan bu POS cihazları üzerinden POS komisyonları alınır. POS (Point of Sale) komisyon oranları, işletmelerin ve tüketicilerin günlük işlemlerini kolayca yapabilmelerine olanak tanımaktadır.
kullanılması basit usulde vergilendirilmeniz açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
Şahıs Olarak Sanal POS Cihazı Alınabilir mi? Şahıs olarak sanal pos cihazı almak mümkün değildir. Sanal pos hizmetinden faydalanmak isteyen kişilerin mutlaka bir şirketinin bulunması gerekir. Bununla beraber sanal pos hizmetini kullanmak istiyorsanız şahıs şirketi kurarak başvuru yapabilirsiniz.
E-ticaret İşletmeleri İçin Fatura Düzenleme Süreci
E-ticaret yapan kişiler internet üzerinden her satış yaptığında fatura kesmelidir. 2023 yılı düzenlemelerine göre e-ticaret fatura kesmeme cezası her belge için minimum 2200 TL'dir.
Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır. 2023 yılında bu tutar 2200 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında bu tutar 500 TL idi.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri