Müşteri şifreyi onayladığında bir fiş çıkar. İlk çıkan fiş iş yerine aittir, ardından herhangi bir tuşa basılır ve ikinci fiş çıkar. İkinci fiş kart ile birlikte çıkarılır ve müşteriye verilir. İkinci fiş müşteri içindir.
Ekrana tutar yazısı gelir, satış tutarı yazılarak giriş tuşuna basıldığında şifre sorulur, kart hamili şifresini POS cihazından tuşlayarak giriş tuşuna basar. Cihaz banka ile bağlantı kurarak satış slibini çıkarır. Çıkan slipte imza satırı açılmışsa slip kart hamiline imzalatılır ve bir nüshası kart hamiline verilir.
Temassız ödemeyi kartı POS cihazına yaklaştırarak, çipli ödemeyi kartı çip okuyucusuna takarak, manyetik ödemeyi ise kartı cihazın yan tarafındaki şeritten geçirerek yapabilirsiniz. Kartı okuttuktan sonra peşin satış veya taksitli satış seçeneklerinden birini seçin. Kart sahibinden şifresini girmesini isteyin.
Öncelikle banka kartı pos cihazına okutulur. Sonrasında pos cihazında yer alan satış butonuna tutar girilir. Günümüzde kimi cihazlar önce rakamın girilip sonra banka kartı pos cihazına okutturulmaktadır. Satış isimli butona basıldıktan sonra müşteriden şifre bilgilerinin girilmesi istenmektedir.
POS cihazından günsonu nasıl alınır? POS cihazından 3 numaralı tuşa basarak günsonu menüsüne girebilirsiniz. POS cihazı önce “GÜNSONU İŞLEMİNE DEVAM?” mesajı ile günsonuna devam etmeniz için onay isteyecektir. Bu mesajı giriş tuşu ile onayladıktan sonra işyeri şifrenizi girerek günsonu alabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Bu raporlardan "X" raporunda gün içi, "Z" raporunda gün sonu, "Mali Hafıza" raporunda ise geçmiş günlere dair (günlük, aylık, yıllık veya belirli tarih aralıkları itibariyle) bilgiler yer almaktadır.
Gün Sonu Raporu Nedir
Peki neden bu kadar önemli bir rapordur. Günlük yaptığınız kredi kartı ile satışları saklayan ve bankalara iletilen rapor olarak adlandırabiliriz. işletmenizde gün sonu raporu almazsanız anlaşmalı banka bildirim gitmez ve kredi kartı ile yaptığınız satışlar banka hesabına geçmez.
POS cihazından çıkan satış slipleri ve gün sonu raporlarında adres bilgisinin sol alt tarafında "işyeri no" ibaresinin yanında yer almaktadır. Gün sonu almadan yapılan ürün geri alınması işlemi "İptal"; POS cihazı üzerinden gün sonu alındıktan sonra yapılan ürün geri alımı işlemi ise "iade" dir.
Slip basılmış ise Sıra No bilgisi giriniz. Slip basılmamış ise temassız işlem yaptığınız kartı POS'un manyetik şeridinden veya chip okuyucundan okutun.
Gün sonu gece 00:00'da sistem tarafından otomatik alınır. Sanal Pos'ta iptal/iade nasıl yapılır?
POS cihazı üzerinden yapmış olduğunuz satışlar, komisyon karşılığı ertesi gün hesabınıza geçer. POS cihazı üzerinden yapmış olduğunuz satışlar, hiçbir kesintiye uğramadan, belirlenen bloke gün sonrasında hesaba geçer.
Pos cihazından çekilen para müşterinin kart şifresini girip ödeme onayını vermesinden hemen sonra Türkiye'deki bankaların uygulamasına göre 1 ile 3 gün içerisinde hesaba aktarılmaktadır. Ancak Satıcı ilgili parayı hemen kullanmak isterse bankalar belli kesintiler uygulayarak satıcının hesabına aktarılmaktadır.
POS cihazları kredi kartı, banka kartı, yemek kartı, temassız ödeme yöntemleri gibi farklı ödeme tiplerini kabul ederek müşterilerin hızlı ve güvenli şekilde ödeme yapmasını sağlar. İade ve iptal işlemleri de POS cihazları üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilebilir.
Bu çerçevede, SGK, hekimlerce (diş hekimleri) düzenlenen POS fişlerinin Sosyal Güvenlik Kurumları Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 4. maddesinin (b) bendinde yer alan fatura ve fatura yerine geçen belge olarak değerlendirilmesi yönünde görüş belirtilmiştir.
Anılan Kanun'un 33. maddesine göre POS tefecilerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi matrahına uygulanacak vergi oranı ise % 5'tir.
Bunun dışında Ticari faaliyette bulunan tüm işletmelerin ÖKC Yazar Kasa POS Kullanma Mecburiyeti Bulunmaktadır. Bu minvalde Ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanılmadığı tespiti edilirse, her bir tespit için birinci sınıf tüccarlar 1400 TL, ikinci sınıf tüccarlar 700 TL özel usulsüzlük cezası ödemek zorundadırlar.
Şifresiz temassız ödeme işlemlerinde güvenlik sebebiyle limit bulunuyor. Ama bu limit, temassız ödeme yapmayı engellemiyor. Tüketiciler, şifre girmek şartıyla 750 TL'nin üzerindeki alışverişlerinde de temassız ödeme seçeneğini kullanabiliyor.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) açıklamasına göre, artık temassız ödemeler 750 TL'ye kadar şifresiz, bu tutar üzerindeki işlemler ise temassız ve şifreli olarak yapılabiliyor. Bu sayede kullanıcılar artık daha yüksek tutarlı ödemeleri de çok daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor.
Temassız ödeme limiti en son 1 Şubat 2022'de güncellenmiş ve 500 liraya çıkarılmıştı. Daha önce 500 lira ile sınırlandırılan temassız ödeme limiti 750 liraya yükseltildi. Kredi kartı ve banka kartlarındaki temassız ödeme limit artışı bugünden itibaren geçerli olacak.
POS cihazı kullanmak için vergi mükellefiyetine sahip olmalı ve ticari bir faaliyet sürdürüyor olmalısınız. Yasal olarak ticaret faaliyeti sürdürmeyen işletmeler ve şahıs şirketleri yetkilileri herhangi bir POS cihazı alamaz. POS cihazı kullanmak için bankalardan sağlanan hizmeti satın almak gerekir.
POS makinesi başvurusu için sizden istenen belgeler, vergi levhası, başvuran kişinin kimliğinin aslı, imza beyannamesi, bir odaya kayıtlı iseniz oda kayıt belgesidir. Vergi levhası olmadan POS cihazı alınamaz. Satışlarınıza ilişkin karşılık olarak fatura ya da fiş olması gerekir.
Cihaz, eğer seyyar kullanım için pilli olarak tasarlanmışsa, sadece kullanım gerektirdiği zamanlarda açılması batarya kullanımından tasarruf sağlar. Terminal kapalıyken yeşil giriş tuşuna basılarak açılır. Kapatmak için sarı (silme) tuşa basılır ve “Cihaz kapatılacak?” sorusuna giriş yapılarak kapatılması sağlanır.
POS rulosu talebimi nasıl yapacağım? POS cihazınız üzerinden veya Üye İşyeri Platformundan POS rulosu talep edebilir veya 0850 202 35 00 numaralı POS Destek Hattımızı arayarak talepte bulunabilirsiniz. YN ÖKC kullanıyorsanız, rulo taleplerinizi YN ÖKC markanıza göre ilgili firmadan talep etmeniz gerekmektedir.
Not: işletmeler günlük diledikleri kadar z raporu alabilirler maliyenin hiçbir birimi işletmelerin aldığı z raporu sayısına dikkat etmez önemli olan z raporunun alınmasıdır. günlük z raporu aldıktan sonra aynı gün içine tekrar satış fişi kesebilirsiniz.
Her gün mesai bitiminde ya da en geç saat 24.00'te alınması gerekir. Alınmadığı takdirde cihaz, yeni bir satış yapmadan önce uyarı verir. Tatil günlerinde yani cihaz üzerinde hiç işlem yapılmayan günlerde Z raporu alınmasına gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri