Poşe etme tekniği yumurta, balıklardan somon, ateşte pişince ağırlaşan beyaz etli ve yağlı balıklar, bununla birlikte tavuk göğsü eti ve dağılma ihtimali olan sebze yemeklerinin pişirilmesi için kullanılır. Poşe nedir sorusunun cevabı ise çok basit, aslında bir çeşit haşlama yöntemidir.
Sıkı sıkı sardığınız somon filetoları kaynamakta olan suya atın. Filetoları atınca suyun sıcaklığı düşecektir. Tekrardan kaynamaya başlayınca, altını kısın ve fokurdamasın sadece tıkırdasın. Tekrar kaynadıktan 10 dakika kadar sonra somonu kaynar sudan alın.
POŞE ETMEK
Yiyeceğin 90-95 derece, yani kaynama noktasının hemen altındaki suda pişirilmesidir.
Poşe, kaynamayan sıcak suda besinleri haşlama yöntemidir.
6) Poşeleme (Poaching)
Bu teknikte besinin içerisinde pişeceği sıvı, kaynama noktasının altında bir dereceye kadar ısıtılır. Ardından pişirilmek istenen besin sıvının içerisine bırakılır.
İlgili 43 soru bulundu
Su kaynadığında altını kısarak fokurdamasını önleyin. İçine yaklaşık 2 kaşık sirke ve biraz da tuz ilave ettikten sonra yumurtaları bir kase içerisinde kırarak yavaşça suya bırakın. 3 dakika kadar pişireceğiniz yumurtayı kevgir yardımı ile çevirerek pişirin. Böylece yumurtanın beyazı dağılmayacaktır.
Poşe yumurta, "poşe" tekniği kullanılarak kayısı kıvamında yumurtalar elde etmenizi sağlayan bir pişirme yöntemi. Derin kaynayan suda pişirme yöntemi kullanılan poşe yumurta tarifinde yumurtanın akının katılaşmış, sarısının da yoğunlaşmış olması gerekiyor. Suda pişirirken yumurta beyazının asla dağılmaması gerekiyor.
(hollandaise sos: yumurta sarısı, sıvı yağ, su ve limon suyunun iyice çırpılarak kıvamlandırılmış fransa ve hollanda menşeili bir sos).
Poşe etmek için suyun 80 derece ısıda olması yeterlidir. Poşe edeceğiniz tavuk göğsünü sıcak suya yakından bırakmanız gerekir. Aksi durumda suya çarparak formu bozulabilir. Poşe ettiğiniz tavuk göğsünü suya koyduktan sonra mutlaka tencerenin kapağını kapatmalısınız.
Lezzetli ve başarılı bir poşe yumurta tarifi için suyun sıcaklığı da oldukça önemli bir etkendir. Suyun sıcaklığının 85 – 90 derece olması en ideal pişirmeyi sağlayacaktır. Beyazlarının dağılmaması için su yumurtanın üzerine dökülür sürekli, kayısı kıvamı için yaklaşık 4 dk yeterli süredir.
Bir pişirme yöntemi olan Poşe, yiyecekleri kaynama noktasına yakın sıcaklıktaki suyun içinde yavaş yavaş pişirme anlamına geliyor.
Yiyeceğin kaynama noktasının altındaki sıcaklıkta pişirilmesidir. Kullanılacak sıvı bir taşım kaynadıktan sonra altı kısılarak kaynaması durdurulur.
Lime, narenciye grubuna ait bir meyvedir. Limona benzese de aslında yapı olarak limondan biraz farklıdır. Lime'da çekirdek bulunmaz. Salatalarda, kokteylerde kullanılabilir.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Su kaynama noktasına geldiğinde altını kısın, poşe için ideal derece 80-85 derece olmalıdır.
Pişirmek istediğiniz malzemeyi koyduktan sonra paketten çıkan büzgü ile torbanın ağzını sıkıca bağlayın. Fazla buharın tahliye edilebilmesi için fırın torbası üzerinde toplu iğne ile birkaç ufak delik açın.
Tavuğumuzu fırın tepsisine alalım ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 1 saat 10 dakika kadar pişmeye bırakalım. Pişme süresini ayarlarken tavuğu boyutunu göz önünde bulundurmalısınız. Pişen tavuğumuzu fırından çıkartarak poşetini açalım ve kızarması için bir kaç dakika daha fırına verelim.
ÇILBIR SİRKESİZ OLUR MU? Çılbır yaparken sirke tercihe göre kullanılmayabilir. Ancak çılbır yapımında sirke yumurta akının katılaşmasına ve yumurtanın daha güzel görünmesini sağlar.
Kaynayan suyun altını biraz kısın. Yumurtayı yavaşça kaynar suyun içine bırakın. Beyazlarının dağılmaması için suyu sürekli yumurtanın üzerine dökün. Kayısı kıvam için yaklaşık 2-2,5 dakika pişirin.
Çılbır, Artvin yöresine ait bir yemektir.
Peki, poşe yumurta nasıl yapılır? Doğu Karadeniz bölgesinin sevilen tariflerinden çılbır olarak da bilinen poşe yumurta, basit bir biçimde kabuksuz haşlanmış yumurta olarak tanımlanabilir. Çiğ yumurtanın kaynayan suya kırılıp pişirilmesiyle hazırlanır.
Coşkun Gıda Hayvancılık ,1986 yılında İstanbul'da Şenel DEMİR tarafından kurulmuştur. Koşulsuz Müşteri Memnuniyeti, Dürüstlükte, Kalitede ve Hizmette Sürekliliği Hedef Alarak Müşteri Taleplerini Zamanında Karşılamayı politika edinmiştir.. Şirketimiz, otomatik toplamalı kümeslere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri