Pırasa, kış mevsiminde tüketilen bir sebzedir. Ekim ayında başlayarak kış sonuna kadar pırasanın hasadına devam edilir.
Çiğ olarak rahatlıkla tüketilebilir. Çiğ tüketilmesi tokluk hissi yaratacağı için kilo kontrolünde etkilidir. Pırasanın çiğ olarak tüketilmesi kabızlık sorunları için de oldukça faydalıdır.
Pırasa, yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir. Bazı ülkelerde, tipik olarak salata, hamburger, "taco" ve daha birçok yiyecekte soğuk ve çiğ olarak yenir.
Taze pırasa buzdolabında, yıkanmadan muhafaza edilmelidir. Bu şekilde tazeliğini 1 hafta-10 gün arasında koruyabilir. Bir poşette saklamak sebzenin nemini muhafaza etmesine yardımcı olur. Pişmiş pırasa ise oldukça kolay bozulur, bu nedenle buzdolabında dahi olsa 2 günden uzun süre saklanmamalıdır.
Yüksek lif içeriğine sahip olan pırasa hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların çalışmasını arttırarak, kabızlığı önler.
İlgili 15 soru bulundu
Pırasa yoğun bir mineral havuzuna sahip olduğu için gece yatmadan önce tüketildiği zaman uyku hissinizi arttırmış olur. Bol mineral içerdiği için beyin uyuşarak uyku haline geçmeye yardımcı etki göstermektedir.
Pırasa sindirim sistemi dostu besinler arasındadır. Sindirimi kolay olduğu gibi sindirim işlemi için de organlara yardımcı olur. Mide, böbrek ve bağırsaklar için faydalı mineraller içerir. Pırasa kötü huylu tümörlerin oluşumuna neden olan unsurları ortadan kaldırır.
Taze pırasayı yıkamadan buzdolabınızda 7 ila 10 gün kadar muhafaza edebilirsiniz. 2. Bir poşette saklamanız nemini muhafaza etmesine yardımcı olacaktır.
Sağlıklı ve doğal bir pırasa, yapraklarının koyu yeşil, dip kısmının beyaz olmasıyla anlaşılabilir. Pırasanın beyaz kısımlarında sararma, yapraklarında çatlaklar ve solma varsa o pırasa taze değildir.
Pırasayı haşlayarak saklarsanız 3-4 ay içinde, çiğden saklarsanız 5-6 ay içinde, şoklayarak saklarsanız ise 7-8 ay içinde tüketmeniz gerekiyor.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Mart ayında sebze tercihiniz ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli, pancar, taze yeşil kabak, meyvelerde ise elma ve muz olmalı. Nisan ayında tüketmeniz gereken sebzeler taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul, barbunya, bezelye, semizotu, taze soğan iken meyve ise can eriği diyebiliriz.
Pırasa kullanılarak yapılan mutfak işleri Trakya yöre mutfağında da oldukça yaygındır. Daha da geneli Rumeli kökenli herkes pırasayı sofradan eksik etmez.
Bu doğrultuda gaz yapan yiyecek türlerinden biri olarak pırasa ön plana çıkar. Bu sebepten dolayı böyle sağlıklı ve önemli yeşil besin kaynağını, mutlaka dengeli ve düzenli şekilde tüketmek gerekir.
Pırasa, toprağa yakın konumda yetişen ve toprakla haşır neşir olan bir sebzedir. Bu nedenle tüketmeden önce en güzel şekilde yıkanıp temizlenmesi gerekir.
Pırasanın Zararları
Pırasa pek çok vitamin ve minerali barındırır. Düzenli ve doğru miktarda tüketildiği takdirde sağlık dostu bir besindir. Ancak her besinde olduğu gibi pırasada da fazla tüketim istenmeyen sorunlara yol açabilir. Pırasa hem güçlü bir idrar söktürücü hem de sindirim sistemini düzenleyen bir besindir.
Pırasayı çiğden buzluğa koyma
Geniş bir tepsinin içine pişirme kağıdı yerleştirin, üzerine pırasa dilimlerini birbirlerine çok değmeyecekleri şekilde yerleştirip dondurucuya atın ve bu şekilde 1 saat donmalarını sağlayın.
En fazla yemek çeşidine sahip pırasa yemeği farklı lezzetlerle karşımıza çıkacaktır. Yapılan pırasa yemeğinde malzeme ölçüsü ve yemeğin pişirilme süresi önemlidir. Pırasa yemeği kısık ateşte tencerede 30 dakikada, düdüklü tencerede ise orta ateşte 5 ve kısık ateşte 10 dakikada pişirilir.
Pırasaları temizleyip yemeklik doğrayınız. Domatesleri küp küp doğrayın. Buzdolabı poşetinin altına domatesleri üzerine pırasaları koyup ağzını sıkıca kapatınız. Derin dondurucuya koyunuz.
Oda sıcaklığına gelen kavanozu buzdolabına kaldırın. Bu şekilde 6 aya kadar saklayabilirsiniz çorbalarınızı. Kullanmadan önce kavanozu açıp bir tencereye almanız ve ısıtmanız yeterli. Dondurmak içinse dondurucuda kullandığınız cam harici herhangi bir kaba aldığınız soğumuş çorbayı dondurucuya koyup saklayabilirsiniz.
Pırasa alırken beyaz kısmı fazla olanlarını tercih edin Beyaz kısımlarının üzerinde ezikler ve patlaklar olan pırasaları almayın. Satın aldığınız pırasaların yeşil kısımlarının parlak olmalarına dikkat edin. Pırasaların aynı kalınlıkta olanlarını seçin. Aynı kalınlıktaki pırasalar eşit sürede pişerler.
PIRASA DAMARLARI KORUYOR
Bazı çalışmalarda, “kaempferol”ün nitrik oksit üretimini arttırarak damaları rahatlattığı yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Pırasa bu özelliği ile yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilebilecek sebzeler arasında yer almaktadır.
Önemli bir antioksidan kaynağı olan pırasa, vücuda enerji veriyor. Kalsiyum, potasyum, demir, fosfor, sodyum, A, C, E ve K vitamini deposu olan pırasa, cinsel hayatın ömrünü uzatıyor. Doğal "Viagra" etkisi yapan pırasa, cinsel gücü ve isteği arttırıyor.
Araştırmalar, pırasanın içerdiği kükürt ve flavonoidlerle yüksek kan şekerini düşürmede iyi bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Yapısında bulunan yüksek lif içeriği sayesinde de kan şekerinin yükselmesine öğünlerde engel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri