Pırasa soğangillerin arasında yer alan bir sebzedir. Çiğ olarak tüketimi çok fazla tercih edilmeyen pırasa pişirilmiş olarak severek tüketilir. Tadı ile soğanı anımsatan pırasa soğanın keskin kokusu nedeni ile bazı yemeklerde soğan yerine tercih edilebilir. Pırasanın içerisinde flavonoid yer alır.
Sonuç olarak pırasa; içerdiği önemli vitamin, mineral ve antioksidanlar ile beslenme programınızda bulunması gereken, sağlığa faydaları ile öne çıkan bir sebzedir. Ayrıca soğan veya sarımsak yemeyi sevmiyorsanız aynı aileden olan pırasayı bunlara alternatif olarak tüketebilirsiniz.
Cinsler. Bu familyanın örnek cinsi olan Allium, başta soğan, sarımsak ve pırasa olmak üzere, çeşitli ve önemli yenilebilir bitki türlerini içerir.
Kokuları ile dikkat çeken bu sebzeler çiğ ve pişirilerek tüketilme özelliğine sahiptir. Pırasaya keskin tadını ve aromasını veren yüksek sülfür bileşiğidir. Pırasa, vücudu kanserden korumadan inflamasyondan uzak tutmaya kadar pek çok faydası olan bir besindir. Vitamin ve mineral zengini bu sebze, allium sebze cinsidir.
Pırasa, yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir. Bazı ülkelerde, tipik olarak salata, hamburger, "taco" ve daha birçok yiyecekte soğuk ve çiğ olarak yenir.
İlgili 43 soru bulundu
İçerisinde bulunan flavonoid olan kaempherol sayesinde kan damarlarını koruduğu da biliniyor. Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan pırasa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili bir sebze olarak tanımlanıyor.
Pırasanın Zararları
Pırasa hem güçlü bir idrar söktürücü hem de sindirim sistemini düzenleyen bir besindir. Eğer pırasa gerektiğinden fazla tüketilir ise vücuttaki sıvı kaybında problem yaşanır. Bunun yanı sıra sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishale yol açar.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Sarımsak ve soğanla yakın akraba olan pırasa “allium” ailesindendir. Pırasa, pek çok kişi için “olmasa aramam” kategorisinde bulunur.
Lahana, pırasa, buğday, enginar, havuç, biber, patlıcan ile yapılan yemekler bitkisel besinler grubuna girer.
Pırasa hakkında en çok merak edilen sorulardan biri de, pırasa gaz yapar mı sorusudur. İçeriğindeki bileşenler nedeniyle pırasa gaz yapıcı besinler arasında yer alır.
Diğer seçeneklerdeki yiyeceklerin hepsi çekirdeklidir yani dolayısıyla birer meyvedir. Pırasa ise sebzedir.
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Sap kısımları soğan gibi bir kokuya sahip ve keserken gözünüzü yakabiliyor. Bu nedenle özellikle zeytinyağlı veya fırında pişirmek istediğiniz pırasalar varsa ince ince şekilde değil, daha iri şekiller de kesmeye özen gösterin.
Zamanda kahve, çikolata, baharat ya da soğan ve sarımsak ile domates gibi besin kaynakları da bunlar içerisinde bulunur. Bu bağlamda ise pırasa herhangi bir şekilde reflüyü etkilemeyen besin kaynakları içerisinde bulunur.
Tencereye zeytinyağı, havuç ve soğan konur, biraz kavrulur. Üzerine domates sosu, ardından pırasalar konur, en üste yıkanan pirinç konup, bir iki dakika daha kavrulur, tuz, karabiber eklenip, pırasaların üzerini geçecek şekilde su konarak orta ateşte pişirilir.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
1 Porsiyon (Orta) Pırasa 91,50 kaloridir. Pırasa içeriğinde 21,23 Karbonhidrat(g), 2,25 Protein(g), 0,45 yağ(g), 2,70 lif(g), 30,00 Sodyum(mg), 270,00 potasyum(mg), 88,50 Kalsiyum(mg), 2500,50 A Vitamini(ui), 18,00 C Vitamini(mg), 3,15 ve Demir barındırır.
Önemli bir antioksidan kaynağı olan pırasa, vücuda enerji veriyor. Kalsiyum, potasyum, demir, fosfor, sodyum, A, C, E ve K vitamini deposu olan pırasa, cinsel hayatın ömrünü uzatıyor. Doğal "Viagra" etkisi yapan pırasa, cinsel gücü ve isteği arttırıyor.
Pırasa tavşanlarda yüksek kolesterolü düşürücü etki göstermiş.
Sindirim sistemini çalıştıran pırasa böbrekleri de çalıştırır ve böbreklerdeki kum ve taşın düşürülmesine yardımcı olur.
Pırasa yoğun bir mineral havuzuna sahip olduğu için gece yatmadan önce tüketildiği zaman uyku hissinizi arttırmış olur. Bol mineral içerdiği için beyin uyuşarak uyku haline geçmeye yardımcı etki göstermektedir.
Protein ve yağ
Et gibi proteinli ve yağlı ama lifsiz gıdalarla birlikte tüketebilirsiniz. Öğünlerinizde çeşitlilik önemlidir. Pırasanın yanında bir kase yoğurt da o öğünün protein değerini artırır.
4. Sebze yemeyi ihmal etmeyin: Brokoli, enginar, kereviz, pırasa, ıspanak ve bezelye gibi sebzeler posa bırakarak hemoroid sıkıntılarının azalmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri