Pırasanın bir ucundan diğer ucuna uzun olacak şekilde bıçakla bir kesik atın ve dışındaki kabuğu çıkarın. Çıkardığınız kabuk, içte kalan pırasayı koruyan tabakadır. Bu tabakayı ayırdıktan sonra pırasayı soğuk sudan geçirin. Eğer toprak ya da çamur gözünüze çarparsa elinizle ovalayarak bu istenmeyen tozları temizleyin.
Vitamin ve mineral zengini bu sebze, allium sebze cinsidir. Hem yaprakları yani yeşil kısımları hem de baş yani beyaz kısmı yenir.
Pırasanın yeşil kısmı da damak zevkinize göre beyaz kısımları gibi yenilebilir. Hatta pırasa yemeğinde kullanmak isterseniz, diğer yeşillikler gibi salatanıza da dahil edebilirsiniz.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 30 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 20 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik pırasa kavurması içindir. Afiyet olsun.
Çiğ olarak rahatlıkla tüketilebilir. Çiğ tüketilmesi tokluk hissi yaratacağı için kilo kontrolünde etkilidir. Pırasanın çiğ olarak tüketilmesi kabızlık sorunları için de oldukça faydalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Pırasa sindirim sistemi dostu besinler arasındadır. Sindirimi kolay olduğu gibi sindirim işlemi için de organlara yardımcı olur. Mide, böbrek ve bağırsaklar için faydalı mineraller içerir. Pırasa kötü huylu tümörlerin oluşumuna neden olan unsurları ortadan kaldırır.
Sirke pırasanın pişerken kötü bir koku salmamasını sağlayacaktır. Sirke yerine suya limon ve 1 çay kaşığı karbonat atabilirsiniz. Bu sayede de kokusu engellenecektir ve pişerken kıvamı nefis bir şekilde kalacaktır. Pırasayı sotelerken özellikle çok fazla karıştırmamaya özen gösterin.
Pırasa yemeği yaklaşık olarak 40 dakikada pişer.
Üzerine zeytinyağı gezdirdiğiniz pırasayı, kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirin.
Pişmiş pırasayı ise 1-2 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir. Çünkü pişmiş pırasa buzdolabında dahi olsa bile 2 günden fazla dayanmayacaktır.
Pırasanın bir ucundan diğer ucuna uzun olacak şekilde bıçakla bir kesik atın ve dışındaki kabuğu çıkarın. Çıkardığınız kabuk, içte kalan pırasayı koruyan tabakadır. Bu tabakayı ayırdıktan sonra pırasayı soğuk sudan geçirin. Eğer toprak ya da çamur gözünüze çarparsa elinizle ovalayarak bu istenmeyen tozları temizleyin.
Pırasa sarımsak ve soğan ile yakın akraba olmasından dolayı hafif bir soğan tadı mevcuttur.
A'dan Z'ye Pırasa Hakkında Her Şey
Pırasa ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de pırasa çiğ yenir mi sorusudur. Pişmiş ya da çiğ olarak tüketilebilen sebze ülkemizde genellikle pişirilerek tüketilir.
Pırasa yoğurtla yenir mi? Pırasanın protein değeri düşüktür. Yoğurt ile birlikte pırasa tüketilmesi protein değerini artırabilir. Ancak pırasanın et gibi proteinli, yağlı ama lifsiz besinlerle birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.
Mısırlılar da erken çağlarda pırasayı kullandılar. Hipnotize edici veya uykuyu kolaylaştırıcı özelliğinin yanı sıra erkeklik gücü ile de bağdaştırılıyordu. Oldukça fazla tür sayısı mevcut olmasına karşın, pırasanın gerçek kökenini belirtmek neredeyse imkânsızdır.
- Pırasa yemeği yapılırken soğan kullanmak zorunda değilsiniz. Pırasa soğangillerden geldiği için tercihe bağlı. Ben küçük bir soğan kullanıyorum lezzetini arttırdığını düşünüyorum. - Yaz günlerinde sadece domatesle hazırlayabilirsiniz.
Tencereye yağı koyalım. Soğanı, havucu, sarımsakları ekleyip 2 dk kavuralım. Salçayı ekleyip karıştıralım. Sonra pırasaları ilave edelim.
Pırasaları yıkadıktan sonra yağı tencereye koyup salçayı da koyuyoruz. Daha sonra pırasayı havucu limon suyunu ve tuzu ekleyip yumuşamasını bekliyoruz.
Ancak baharat sevenler ve aromasından hoşlananlar için pırasa yemeğine en çok yakışan baharatları hemen açıklayalım… Kimyon, karabiber ve kırmızı pul biber zeytinyağlı pırasaya en çok yakışan baharatlardır…
Sağlık açısından en önemli besin kaynaklarından biri olarak pırasa öne çıkar. Ancak aynı zamanda pırasa gaz yapar ve gaz sancısı meydana getirebilir.
Pırasa zeytinyağlı ve limonlu pişirildiği zaman daha lezzetli ve hafif oluyor. Pırasa yeşil yaprakları ve beyaz soğanlarıyla beraber pişirilirse gerçek bir pırasa yemeği olur.
Toprağı ıslatmak bir "kalınlaşmaya" neden olarak sertleşmiş bir blok halinde katılaşmasına ve köklerin gelişmesini engellemesine neden olabilir. Kaliteli pırasanın çok taze, yeşil yaprakları ve soğanı kısmı beyazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri