Pırasa kullanılarak yapılan mutfak işleri Trakya yöre mutfağında da oldukça yaygındır. Daha da geneli Rumeli kökenli herkes pırasayı sofradan eksik etmez.
Ana vatanı: Orta ve Doğu Akdeniz Bölgesi (Portekiz'den tüm Akdeniz ülkelerin kadar, Doğuda İran'a kadar olan alan) Pırasanın yabani formları ana başa yakın ya da kısa stolonlar üzerinde küçük başlar oluştururlar.
Pırasa hangi bölgede yetişir? Pırasa en çok İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara'da yetiştirilir; 2. kara pırasanın yeşili beyazından çoktur; birincisi kadar lezzetli değildir; daha çok Orta Anadolu ve Denizli taraflarında yetiştirilir.
Pırasanın anavatanı İtalya'dan başlayıp ülkemizi, Filistin'i, Suriye'yi, Mısır'ı içine alan Akdeniz havzasıdır. Pırasa ile ilgili ilk kayıtlar Mısır Firavun mezarlarında görülmüştür.
Pırasa sindirim sistemi dostu besinler arasındadır. Sindirimi kolay olduğu gibi sindirim işlemi için de organlara yardımcı olur. Mide, böbrek ve bağırsaklar için faydalı mineraller içerir. Pırasa kötü huylu tümörlerin oluşumuna neden olan unsurları ortadan kaldırır.
İlgili 38 soru bulundu
Önemli bir antioksidan kaynağı olan pırasa, vücuda enerji veriyor. Kalsiyum, potasyum, demir, fosfor, sodyum, A, C, E ve K vitamini deposu olan pırasa, cinsel hayatın ömrünü uzatıyor. Doğal "Viagra" etkisi yapan pırasa, cinsel gücü ve isteği arttırıyor.
Sağlık açısından en önemli besin kaynaklarından biri olarak pırasa öne çıkar. Ancak aynı zamanda pırasa gaz yapar ve gaz sancısı meydana getirebilir.
Pırasa kullanılarak yapılan mutfak işleri Trakya yöre mutfağında da oldukça yaygındır. Daha da geneli Rumeli kökenli herkes pırasayı sofradan eksik etmez.
Ülkemizde en çok İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir'de yetişir. Kara pırasa ise daha çok Denizli ve Orta Anadolu taraflarında yetiştirilir.
Pırasanın anavatanı İtalya dır. Ülkemizde, Filistin, Suriye, Mısır' da yetişir. Fransa'da ise fakirin kuşkonmazı olarak adlandırılır bu sebze. C Vitamini içerir.
Fransız mutfağının klasikleşmiş çorbalarından biri olan pırasa çorbası, artık yavaş yavaş Türk mutfağında da yerini almaya başladı.
"pırasa" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 6 sonuç leek i. leek i. scallion i.
Yeni Yunanca aynı anlama gelen práso πράσο sözcüğünden alıntıdır.
Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan pırasa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili bir sebze olarak tanımlanıyor.
B6 vitaminiyle de antienflamatuar özelliğe sahiptir. Düşük kalorili lifli bir besin olan pırasa kilo vermek isteyen kişiler tarafından tüketildiğinde kilo kaybına yardımcı olur. İdrar sökücü özelliği olan pırasa detoks etkisi sağlar. Vücudu temizleyerek cildin daha sağlıklı bir görüntüye kavuşmasına yardımcı olur.
28 Kas Soğangiller Ailesinden Pırasa
Sarımsak, yeşil soğan, arpacık soğanı ve kuru soğan gibi soğan familyasından gelen pırasa kış aylarının vazgeçilmez sebzelerindendir.
En Lezzetli Pırasa Yemeği Tarifi / Antalya Usulü Nohutlu Pırasa Yemeği Nasıl Yapılır - YouTube.
Elinizdeki pırasaları tek tek tezgaha dizin. Şimdi sırasıyla her bir pırasa tanesinin kökünden ve ucundan 2 parmak kalınlığında bir parça kesin ve bu parçaları atın. Pırasanın bir ucundan diğer ucuna uzun olacak şekilde bıçakla bir kesik atın ve dışındaki kabuğu çıkarın.
Aynı zamanda özel ördek yemleri üzerinden ördekler beslenir. Ördeklerin En Sevdiği Besinler Nelerdir? Ördeklerin en sevdiği besin kaynakları içerisinde farklı türlerde yeşil bitkiler gelmektedir. Özellikle bu konuda marulla maydanoz başta olmak üzere pırasa gibi bitkileri çok severler.
Pırasanın Yeşil Kısmı Yenir mi? Pırasanın yeşil kısmı da damak zevkinize göre beyaz kısımları gibi yenilebilir. Hatta pırasa yemeğinde kullanmak isterseniz, diğer yeşillikler gibi salatanıza da dahil edebilirsiniz.
Pırasa yoğun bir mineral havuzuna sahip olduğu için gece yatmadan önce tüketildiği zaman uyku hissinizi arttırmış olur. Bol mineral içerdiği için beyin uyuşarak uyku haline geçmeye yardımcı etki göstermektedir.
Ayrıca pırasa, su ve limon kullanılarak hazırlanan pırasa suyu, pırasa detoksu olarak kullanılır. Ödem attırıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı zayıflama diyetlerinde önerilmektedir.
Pırasanın faydaları arasında en önemlisi sindirim sistemini çalıştırmasıdır. Hazım problemi yaşayan kişilerin pırasa tüketmesi bağırsakların çalışmasını ve kabızlığın giderilmesini sağlar. Sindirim sistemini çalıştıran pırasa böbrekleri de çalıştırır ve böbreklerdeki kum ve taşın düşürülmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri