Pırasa, toprağa yakın konumda yetişen ve toprakla haşır neşir olan bir sebzedir. Bu nedenle tüketmeden önce en güzel şekilde yıkanıp temizlenmesi gerekir.
Klasik pırasa yemeği için doğradığınız pırasaları da yine bol sirkeli bir suyun içerisinde bekletin mutlaka. Sirke pırasanın pişerken kötü bir koku salmamasını sağlayacaktır. Sirke yerine suya limon ve 1 çay kaşığı karbonat atabilirsiniz.
Pırasa, vücudu kanserden korumadan inflamasyondan uzak tutmaya kadar pek çok faydası olan bir besindir. Vitamin ve mineral zengini bu sebze, allium sebze cinsidir. Hem yaprakları yani yeşil kısımları hem de baş yani beyaz kısmı yenir.
Pırasa alırken beyaz kısmı fazla olanlarını tercih edin Beyaz kısımlarının üzerinde ezikler ve patlaklar olan pırasaları almayın. Satın aldığınız pırasaların yeşil kısımlarının parlak olmalarına dikkat edin. Pırasaların aynı kalınlıkta olanlarını seçin. Aynı kalınlıktaki pırasalar eşit sürede pişerler.
Pırasa aldıktan sonra genellikle kök kısımları kullanılır, yeşil yapraklar direk çöpe gider ben atmaktan hoşlanmayan aynı zamanda en küçük nimeti bile değerlendiririm. Pırasanın yeşil saplarını artık çöpe değil onlarlada değişik lezzetlerle sofraya gelsinler istiyorsanız işte size birkaç örnek.
İlgili 24 soru bulundu
Pırasanın Zararları
Pırasa hem güçlü bir idrar söktürücü hem de sindirim sistemini düzenleyen bir besindir. Eğer pırasa gerektiğinden fazla tüketilir ise vücuttaki sıvı kaybında problem yaşanır. Bunun yanı sıra sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishale yol açar.
Pırasa, içerisinde bulunan flavonoid olan kaempherol içerir. Kan damarlarının astarlarını serbest radikallere karşı korular kaempherol içeren pırasa bu nedenle kalp sağlığı için çok faydalıdır. Pırasada iyi bir potasyum kaynağıdır.
Kendine has kokusunu baskılamak için zeytinyağlı pırasayı portakal suyu ilavesiyle hazırlıyoruz. Limon suyu ve toz şekerini de eksik etmiyoruz tabii ki! Dilerseniz ılık ılık, dilerseniz de oda sıcaklığında dinlendirip servis edebilirsiniz.
- Pırasa yemeği yapılırken soğan kullanmak zorunda değilsiniz. Pırasa soğangillerden geldiği için tercihe bağlı. Ben küçük bir soğan kullanıyorum lezzetini arttırdığını düşünüyorum. - Yaz günlerinde sadece domatesle hazırlayabilirsiniz.
Sağlık açısından en önemli besin kaynaklarından biri olarak pırasa öne çıkar. Ancak aynı zamanda pırasa gaz yapar ve gaz sancısı meydana getirebilir.
Pırasanın bir ucundan diğer ucuna uzun olacak şekilde bıçakla bir kesik atın ve dışındaki kabuğu çıkarın. Çıkardığınız kabuk, içte kalan pırasayı koruyan tabakadır. Bu tabakayı ayırdıktan sonra pırasayı soğuk sudan geçirin. Eğer toprak ya da çamur gözünüze çarparsa elinizle ovalayarak bu istenmeyen tozları temizleyin.
A'dan Z'ye Pırasa Hakkında Her Şey
Pırasa ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de pırasa çiğ yenir mi sorusudur. Pişmiş ya da çiğ olarak tüketilebilen sebze ülkemizde genellikle pişirilerek tüketilir.
Pırasa yemeği yaklaşık olarak 40 dakikada pişer.
İçerisindeki zeytinyağı, yemeğin hem hafif hem de sağlıklı olmasına yardımcı oluyor. Pırasalar, havuçlar birlikte pişiyor. Zeytinyağı yemeği koruyor, pirinç ise kendine has aroması ile damakları şenlendiriyor. Sonucunda ortaya pırasayı sevmeyenleri bile mest edecek bir lezzet çıkıyor.
Pırasayı kısık ateşte 20-25 dakika kapağı kapalı bir şekilde pişirin. Pişen zeytinyağını limon ekleyerek servis edebilirsiniz.
Zeytinyağlı Sarımsaklı Pırasa Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır? Tencereye yağı koyalım. Soğanı, havucu, sarımsakları ekleyip 2 dk kavuralım. Salçayı ekleyip karıştıralım.
Baharatlı Pırasa Kavurması Tarifi İçin Malzemeler
Baharat olarak : 1 çay kaşığı karabiber. 1 çay kaşığı kimyon.
1- Alacağınız pırasaları seçerken kabuklarının kalın olmamasına dikkat edin. Çok iri ve kalın pırasalar genellikle kart oluyor. 2- Havuç yemeğinizi tatlandıracak olsa bile mutlaka 1 tatlı kaşığı toz şeker ekleyin. 3- Hazırladığınız pırasa yemeğini mutlaka dinlendirin.
Zeytinyağlı pırasa yaparken pirinç yerine ince bulgur ya da kalın bulgur kullanılırsanız aynı tadı yakalayamazsınız limonu pişirme esnasında katmanız gerekir sonradan sıkarsanız yemeğin tadına mayhoşluk değil bir acılık verir.
Patatesli pırasa için geniş bir tencere içine 6 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Üzerine doğranmış pırasaları koyup, 1 dakika ara ara karıştırarak, kavurun. Ardından doğranmış havuç ve patatesleri ekleyip, karıştırın.
En azından pırasa yaparken pirinciniz bittiyse alternatif olarak bulgur kullanarak yapabilirsiniz.
Sindirim sistemini çalıştıran pırasa böbrekleri de çalıştırır ve böbreklerdeki kum ve taşın düşürülmesine yardımcı olur.
Protein ve yağ
Et gibi proteinli ve yağlı ama lifsiz gıdalarla birlikte tüketebilirsiniz. Öğünlerinizde çeşitlilik önemlidir. Pırasanın yanında bir kase yoğurt da o öğünün protein değerini artırır.
Pırasa da gaz yapan yiyeceklerden biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri