Bilinenin aksine prefabrik evler, depreme karşı betonarme yapılara nazaran daha dayanıklı olabiliyor. Özellikle deprem gibi afet durumlarında riski en düşük seviyede tutması nedeniyle birçok kişi tarafından son yıllarda tercih edilir oldu.
Prefabrik yapılar depreme dayanıklımıdır? Prefabrik yapılar 7 şiddetinde depreme ve 90km/saat hızında esen bir rüzgara dayanıklıdır. Prefabrik yapıları gideceği yerin iklim koşullarını dikkate alarak Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinde kullanıma uygun olarak üretim yapılmaktadır.
Ayrıca prefabrikler 1. dereceden deprem bölgelerindeki en güvenli yapılardır. Çelik malzemeler deprem sırasında esner fakat kırılma veya yıkılmaya sebep vermezler. Bu nedenle “prefabrik ev ve villalar” depreme karşı en güvenli yapılardandır.
Çelik yapılarda taşıyıcı olarak çelik kolon, prefabrik yapılarda ise duvar panelleri kullanılır. Isı ve ses yalıtımı, çelik evlerde daha iyidir. Çelik evler de prefabrik evler de depreme karşı dayanıklıdır. Ancak zaman içinde prefabrik evler daha kolay aşınır, düzenli bakım gerekir.
Prefabrik evler genellikle güvenilir ve dayanıklı yapılar olarak kabul edilir. Ancak, güvenilirlikleri tamamen kullanılan malzemelere, üretim kalitesine ve montaj sürecine bağlıdır. İyi bir prefabrik ev üreticisiyle çalışmak ve kaliteli malzemelerle inşa edilen bir prefabrik ev seçmek önemlidir.
İlgili 24 soru bulundu
Prefabrik evlerin ömrü ortalama 40 veya 60 yıl arasındadır.
Prefabrik evlerin ömrünü çevresel faktörlerde oldukça etkilemektedir. Günlerin çetin geçtiği bölgelerde evin ömrü doğru orantıda etkilenecektir fakat bir prefabrik ev minimum 40 sene civarı dayanmaktadır.
Kaliteli, tam donanımlı ve statik hesapları yapılmış, prefabrik evlerin rüzgârda uçmasına sebep olacak gibi basit bir yapısı yoktur.
Çelik son yıllarda yapılarda kullanılan en dayanıklı ve kuvvetli maddelerden biridir. Çelik evlerin duvar panellerinden tutun bütün altyapısı ise çelikten oluştuğu için bu evler son derece güvenli olmaktadır.
- Çelik konstrüksiyon. Bugün en çok tercih edilen prefabrik yapıların başında çelik konstrüksiyon evler geliyor. Çelik evler olarak da anılan bu prefabrik türünün en önemli özelliği hafif, dayanıklı ve sağlam olması.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Prefabrik evin temelinde yük az olacağından duvarların altında devam eden betonarme temel şekline uygun olmalıdır. Temel için çelik ve demir iskelet oluşturularak temel atma işlemi gerçekleştirilir. Sadece düz beton gibi görünse de bu iş oldukça zor ve ince hesap gerektiren bir işlemdir.
·Prefabrik eve doğalgaz bağlanır mı? Prefabrik eve diğer konut modellerinde olduğu gibi doğalgaz bağlantısı yapılabilir. Tercihe göre kombili sistem veya doğalgaz sobası kullanılabilir.
Bu soruyu “evet” şeklinde yanıtlayabiliriz. Yani betonarme ev üzerine prefabrik yapı yapılabilir. Hatta sadece temel üzerine değil aynı zamanda betonarme bir ev üzerine de prefabrik kat atmak mümkündür.
– Isı yalıtımı yüksektir, enerji tasarrufu sağlar ve ısı verimliliği prefabrik konutlarda esastır. – Montaj süresinin kısa olmasından dolayı içerde nem oluşmaz, hava ve iklim şartlarından etkilenmez, montajı yapıldıktan sonra hemen içine yerleşilebilir. – Su basmanı dışında beton kullanılmaz.
Konteynerler daha kısa vadede hızlı çözüm almak istenen barınma, işletme, sosyal hizmetler gibi alanlarda tercih edilmektedir. Prefabrikler daha uzun vadede planlanan yaşam ve iş alanları, hizmet sektörü gibi alanlara hitap etmektedir.
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Çelik evin duvar karkasları makine hattında şekillenirken prefabrik evde farklı olarak duvar bolakları panel hattında beton levhalar arasına EPS yalıtım malzemesi kullanılarak hazırlanır. Bunun dışında her iki evde de kullanılan temel yapı malzemeleri aynıdır.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır.
4 mevsim iklim şartlarına göre üretilen prefabrik evler yağmur, kar, aşırı sıcak fark etmeksizin her iklimde güvenle kullanılır.
Genellikle alçak ve metal ekipmandan oluşan prefabrik sistemlerde hem elektriksel sistemleri de hem de içerisinde yaşayan insanları yıldırım ve ani aşırı gerilim darbelerinde korumamız gerekmektedir. Prefabrik tesisler genellikle birçok yapının birbirine temas etmesi sonucunda oluşmaktadır.
Prefabrik Evler deprem güvenilirliği açısından en sağlıklı yapılar arasında gösteriliyor. Deprem sonrası acil yerleşim yapıları olarak da tercih edilen prefabrik konutlar doğru uygulandığı taktirde deprem anı ve sonrasında zarar görmeden ayakta kalabiliyor.
Ortalama 50 m² plan büyüklüğüne sahip 1+1 prefabrik ev fiyatları 275.000 TL'den başlamaktadır.
Her evin kendine özel bakıma ihtiyacı olduğu gibi prefabrik evlerinde bakıma ihtiyaçları vardır. Prefabrik evlerdeki evin ısı, elektrik ve su sistemlerinin bakımının yapılması gerekmektedir. Ayrıca evlerin yapımında kullanılan farklı malzemelerden dolayı duvarlarda küçük çatlaklar oluşabilmektedir.
Prefabrik bina taşıyıcı sistemi ve dış doğa ile irtibatlı bütün metal aksamı galvaniz yapılarak paslanması geciktirilir. Prefabrik binanın ortalama ömrü 30-40 yıl arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri