Her ne kadar kullanılan malzemeye bağlı olarak değişiklik gösterse de elli ile yetmiş yıl arasında bir kullanım ömrüne sahip olan prefabrik evler oldukça uzun ömürlü evler olarak görülse de betonarme evlere kıyasla geride kalan evlerden oluyor.
Prefabrik yapıların ömrü ne kadardır? Prefabrik yapılar uzun ömürlü yapı sınıfında olup ortalama 40 yıl güvenle kullanılabilmektedir. Rüzgâr, kar, yağmur, nem ve kullanma şekli gibi etkenler yapının ömrünü etkiler.
PREFABRİK EVDE KIŞIN OTURULUR MU? Prefabrik evler üretim aşamasında kaliteli malzemeler kullanılmış ise yaz ve kış aylarında rahat bir şekilde kullanılabilir.
Prefabrik evlerin ömrü ortalama 40 veya 60 yıl arasındadır.
Prefabrik evlerin ömrünü çevresel faktörlerde oldukça etkilemektedir. Günlerin çetin geçtiği bölgelerde evin ömrü doğru orantıda etkilenecektir fakat bir prefabrik ev minimum 40 sene civarı dayanmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Kaliteli, tam donanımlı ve statik hesapları yapılmış, prefabrik evlerin rüzgârda uçmasına sebep olacak gibi basit bir yapısı yoktur.
Her evin kendine özel bakıma ihtiyacı olduğu gibi prefabrik evlerinde bakıma ihtiyaçları vardır. Prefabrik evlerdeki evin ısı, elektrik ve su sistemlerinin bakımının yapılması gerekmektedir. Ayrıca evlerin yapımında kullanılan farklı malzemelerden dolayı duvarlarda küçük çatlaklar oluşabilmektedir.
Prefabrik evler daha hızlı montaj ve ekonomik bir ev arayanlar için uygunken çelik evler daha çok villa benzeri evlerdir. Çelik evler daha dayanıklı, yangına karşı daha güçlü ama daha pahalı ve montaj süresi prefabrik evlere göre uzun olan ev modelleridir.
·Prefabrik eve doğalgaz bağlanır mı? Prefabrik eve diğer konut modellerinde olduğu gibi doğalgaz bağlantısı yapılabilir. Tercihe göre kombili sistem veya doğalgaz sobası kullanılabilir.
Genel olarak, ortalama bir prefabrik ev yaptırmak 200.000 TL ile 600.000 TL arasında mal olur. Ancak, her projenin maliyetleri farklı olabilir ve bu nedenle müşterilerin projelerinin maliyetlerini tahmin etmek için profesyonel bir inşaat firması ile çalışmaları önerilir.
Prefabrik evin yapılacağı arsa, köy sınırlarındaysa ilçe özel idaresine, şehir merkezindeyse de belediyeye ruhsat için başvuru yapabiliyorsunuz. Belediyeye sunacağınız dosyada ruhsat dilekçesiyle beraber tapu, mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projelerinin olduğu belgelerin de bulunması gerekir.
Prefabrik bina taşıyıcı sistemi ve dış doğa ile irtibatlı bütün metal aksamı galvaniz yapılarak paslanması geciktirilir. Prefabrik binanın ortalama ömrü 30-40 yıl arasındadır.
Şehirlere göre farklılık gösteren prefabrik ev fiyatları İstanbul gibi büyük şehirlerde daha yüksekken kırsal ve küçük şehirlerde daha düşük maliyete mal edilebiliyor. 2023 yılı şubat ayı itibarıyla prefabrik ev fiyatları da ortalama 150.000 TL ile 500 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.
Prefabrik evler yaklaşık olarak 5 ile 7 gün arasında kurulduğundan dolayı hava koşullarının etki göstermesi engellenmekte ve evlerde nem ve küf oluşumunun önüne geçilmektedir.
Kurulumu ve yapımı kolay olması dışında hem çevre sağlığına hem de insan sağlığına hiçbir zararlı etkeni olmaması dolayısıyla da tercih edilebiliyor. Depreme, yangına, sele, baskına, yıldırım çarpmasına dayanıklı olması en dikkat çekici özellikleri arasındaki yerini alıyor.
- Çelik konstrüksiyon. Bugün en çok tercih edilen prefabrik yapıların başında çelik konstrüksiyon evler geliyor. Çelik evler olarak da anılan bu prefabrik türünün en önemli özelliği hafif, dayanıklı ve sağlam olması.
Prefabrik ev fiyatına dahil edilmeyen dikkat edilmesi gereken ekstra maliyetler; Prefabrik Ev Yapı Ruhsatı Maliyeti: 2023 yılı bedellerine göre ortalama 100 m² prefabrik ev ruhsat harcamaları 30.000 ila 40.000₺ civarında gerçekleşmektedir.
Parça kurulumunu gerçekleştirmeden önce subasmanın yani prefabrik ev zemin betonunun hazırlanması gerekir. Beton dökülmeden önce ise zemin düzleştirilip sıkılaştırılır. Ardından drenaj sistemi kurulur ve beton dökülür. Elektrik ve su tesisatı çekilir.
Prefabrik evler kışın ısınır mı? Bu yapılar, yalıtımlı olması sebebiyle kışın en rahat şekilde ısınan yapılardır. Dayanıklı olması ve her türlü doğal afete mukavemetli oluşu bu yapıların tercih nedenlerinin başında gelir. Isı yalıtımı sayesinde bu yapılar; yazın serin, kışın da sıcak yaşam alanlarıdır.
Prefabrik yapıların da diğer evler gibi bir temelleri bulunmalıdır ve bu temel yapımında beton kullanılmaktadır. Ardından bu temel üzerine çelik, sac, betopan ve EPS gibi malzemelerden bir iskelet sistemi kullanılmaktadır.
Prefabrik Evler deprem güvenilirliği açısından en sağlıklı yapılar arasında gösteriliyor. Deprem sonrası acil yerleşim yapıları olarak da tercih edilen prefabrik konutlar doğru uygulandığı taktirde deprem anı ve sonrasında zarar görmeden ayakta kalabiliyor.
Prefabrik evin temelinde yük az olacağından duvarların altında devam eden betonarme temel şekline uygun olmalıdır. Temel için çelik ve demir iskelet oluşturularak temel atma işlemi gerçekleştirilir. Sadece düz beton gibi görünse de bu iş oldukça zor ve ince hesap gerektiren bir işlemdir.
4 mevsim iklim şartlarına göre üretilen prefabrik evler yağmur, kar, aşırı sıcak fark etmeksizin her iklimde güvenle kullanılır.
– Isı yalıtımı yüksektir, enerji tasarrufu sağlar ve ısı verimliliği prefabrik konutlarda esastır. – Montaj süresinin kısa olmasından dolayı içerde nem oluşmaz, hava ve iklim şartlarından etkilenmez, montajı yapıldıktan sonra hemen içine yerleşilebilir. – Su basmanı dışında beton kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri