Prizler ve fişler aslında her ne kadar göz ardı edilse de büyük risk taşıyor. Öyle ki Kırıkkale'de 4 katlı apartmanda yatak odasında prize takılı kalan şarj cihazından yangın çıktı. Elektrik kaynaklı kaza ve yangınlara yol açan bir diğer sebep de, prizde takılı bırakılan şarj cihazının orijinal olmaması.
Tüm bu sebepler küçük ölçeklerde dahi olsa şarj aletinin elektrik tüketmesine sebep oluyor. Çünkü hem sınırlayıcılar hem de voltaj ve akımölçerler elektrik sayesinde çalışır. Prizler kapalıysa elektrik enerjisi kullanmazlar. Bundan dolayı boş prizlerde enerji harcama gibi bir durum asla söz konusu değildir.
Oldukça hassas olan bu ürünler, yanlış kullanımda kişilere zarar verebilmektedir. Prizde şarj aleti bırakmak yangın sebebi bile olabilir. Bu noktada eğer bir bataryalı cihazı sürekli prizde kullanırsanız yangın gibi büyük risklerle yüz yüze olabilirsiniz.
Dolayısıyla prize taktığımız anda çok düşük miktarda da olsa bu sistemin kendi içerisinde çalışabilmesi için bir elektrik tüketimi olur.
Yangınların önlenmesi için mutfaklarda kullanılan ev aletlerini uzun süre fişte tutmamaları gerektiğini belirten Açar, aşırı elektrik yüklemesi ve kabloların ısınmasının yangınlara davetiye çıkardığını söyledi.
İlgili 18 soru bulundu
PRİZDE TAKILI KALMASININ ZARARI VAR MI? Öte yandan orijinal şarj aleti kullanıyorsanız haftalarca bırakmamak şartıyla, şarj cihazlarını bir süre prizde takılı bırakmak zararlı değil.
Elektrik kontaklarından kaynaklanan yangınların en büyük sebebi aşırı ısınmadır. İletkenler, kaldırabilecekleri seviyenin üzerinde voltaj akımına maruz kaldıklarında ısınmaya başlarlar. Bu ısınma, kablonun etrafındaki plastiğin erimesine sebep olur ve en nihayetinde “elektrik kontağı” olarak bilinen arıza gerçekleşir.
Özgür Ozan E. Bir kürdanın ucuna çok az japon yapıştırıcısı dökün, dikkatlice sadece çıkarmak istediğiniz parçaya dokundurup 15-20 saniye kıpırdatmadan bekleyin. Kuruduğundan emin olduktan sonra çekin.
Sorunuzun cevabı evet elektrik harcamaya devam eder. İçinde transformatör olan her cihaz ister kullanılsın ister kullanılmasın prizde kaldığı müddetçe elektrik tüketmeye devam eder.
Televizyon kapalıyken fişe takılı ne kadar elektrik harcar
Bir televizyon kapalıykende fişe takılı olduğu için elektrik tüketmeye devam eder. Bir yıl içinde çalışmadığı zamanlarda tükettiği elektrik miktarı da 7.7 KW civarında olur.
ABD Enerji Bakanlığı'nın sağladığı bilgiye göre cep telefonu şarj cihazları, telefon bağlantısı kesildikten sonra prize takılı bırakıldığında 0,26 watt enerji tüketmeye devam ediyor. Telefon şarj edilirken ise bu rakam 2,24 watt oluyor.
Elektronik cihazların pilleri aşırı ısıyla karşı karşıya kaldığında patlayıp yangın çıkmasına sebep olabilir. Özellikle, iletişim aracı olarak sürekli yanımızda taşıdığımız cep telefonlarının şarjda fazla kalması bu tehlikeyle karşı karşıya bırakabilir.
Şarj aletlerinin bozan bir diğer unsur da aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortamda bulundurmaktır. Aslında bu noktada yapacak pek bir şey yok gibi görünse de basit hususlara dikkat ederek şarj aletini koruyabilirsiniz. Örneğin kalorifere yakın bir yerde şarj aletini bulundurmayın. Güneşe koymayın.
Telefonunuz özellikle hızlı şarjı veya süper hızlı şarjı destekliyorsa telefonunuzun şarj sırasında ısınması normaldir. Hızlı şarjlarda normal şarja göre akım ve gerilim daha yüksektir. Telefonunuzu kablosuz şarj ediyorsanız kablosuz veri iletimi sırasında oluşan enerji kaybı nedeniyle telefonunuz ısı üretebilir.
Adaptörlerde uyumluluk için adaptörün amper ve watt değerine dikkat etmemiz gerekiyor. Yüksek watt adaptörlerde gerçekten özel bir kablo tercih etmek gerekiyor. Aksi halde adaptörden gelen yüksek enerji kabloyu ısıtabilir yüksek ısılarda ise yanmasına sebep olabilir.
Sürekli veya duruma göre yalnızca kullanıldığında prize takılan adaptörler zaman zaman bozulabilir. Genellikle yüksek akım, kısa devre, sürekli elektrik kesintileri veya şasi sebebiyle bozulmalara uğrarlar.
Fiş prize takıldığında kıvılcımlar oluşabilir, bunun sebebi elektrik akımı geldiğinde temas alanının yetersiz kalmasıdır. Bu sebeple fişte küçük hasar izleri görebilirsiniz. Bu normal bir durumdur.
Genel olarak, bir televizyonun elektrik tüketimi yaklaşık 50-150 watt arasında değişebilir. Bu da ayda ortalama 40-60 kilowatt saat enerji tüketimi demektir. Yani, sadece bir televizyonun ayda ortalama 40-60 kilowatt saat enerji tüketimi olduğunu düşünürsek, bize ne kadar çok elektrik harcadığını gösterebilir.
Ortalama olarak pilinizi %30-70 şarj kapasitesinde tutmanız faydalı olacaktır. Bu oranı kendinizce %40-80 bandında da belirleyebilirsiniz. Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız.
Crank – USB şarj cihazları özellikle kamp yapanlar tarafından oldukça iyi biliniyor. Genellikle el feneri ve radyonun birleşmiş bir hali gibi gözüken bu cihazlarda bir adet USB girişi bulunuyor. Bu USB cihazını kullanarak acil durumlarda telefonunuzu veya buna benzer küçük cihazları şarj etme imkânınız oluyor.
Şarj girişi önünde olmalı ve ekran düz bir yüzeye bakmalı. Kürdanın pamuklu ucunu girişin arka tarafına doğru sür. Ekran aşağı bakacak şekilde kürdanı girişe sok. Yukarı doğru iterken sola ve sağa hareket ettir, pamuğun düşmemesine dikkat et. Kirler çözülene kadar bu hareketi tekrarla.
Yangınlar, enerji hatlarından ya da kullanılan ekipmandan kaynaklanabileceği gibi, elektrikli aletlerin bakımsızlığı, iyi yapılmamış bağlantılar ve aşırı yüklenmiş elektrik tesisatı da yangına yol açabilir. Hatalı kullanılan uzatma kabloları ise başlı başına birer yangın nedenidir.
Yangının oluşması için yangın üçgeni adı verilen üç etkenin varlığı gereklidir: Oksijen, yanıcı madde ve ısı. Yanma reaksiyonun oluşması için ısı, yanıcı madde ile buluşur. Alevin yayılmasına ise havada bulunan oksijen yardımcı olur.
Elektrik cihazları ya da tesisatlarında oluşan kaçak ve benzeri durumlardan meydana gelen yangınların söndürülmesi için karbondioksit söndürücüler kullanılmalıdır. Mutlaka su kullanılmaması gereken bu yangınlarda çarpılma riski de oldukça yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri