Elektrik devresinde güç yoksa, multimetre ohm'a çevrilir ve kablolar kontrol edilir. Multimetre devamlılık gösteriyorsa kısa devre olduğu anlamına gelir.
Bir ohmmetre yardımıyla hattın bir başından iki damar iletken arasında ölçüm yapılır. Arıza olmayan hatta normalde sonsuz bir değer (çok büyük değerlerde) okunması gerekir. Eğer sonsuz değer yerine sonlu bir değer okunuyorsa bu iki iletken arasında bir kısa devre olduğu tespit edilmiş olunur.
Kabloların yalıtımın eskimesi veya aşırı bir kablo yıpranması kısa devre oluşturabilir. Kablonun çekim kapasitesinden, daha fazla akım çekmesi. Prizlerin su ile temas etmesi veya prize ıslak bir şekilde dokunmak. Kısa devre çeşitleri arasında en çok bilinenlerden biri üç fazdır.
Üç faz kısa devre: Eş zamanlı olarak 3 fazda da meydana gelir. Genelde iş yerlerinde ve fabrikalarda görülür. Faz-nötr kısa devre: Nötr hat ile aktif hat arasında meydana gelir ve evlerde görülür. Faz-faz kısa devre: İki aktif devre hattı arasında meydana gelir, üç fazlı devreler arasında sık görülür.
Potansiyel bir kısa devre belirlendikten sonra voltajın ölçülmesi için multimetre kullanılabilir. Beklenenden daha düşük bir direnç ölçülmesi, kontrol edilen akımın alandan uzağa yönlendirildiğini ve bir kısa devre olduğunu gösterir.
İlgili 17 soru bulundu
Kısa devre bir elektrik veya elektronik devrede bir hata sonucu direncin aşırı düşük olması olayıdır. Bu durumda devre aşırı akım çeker ve şayet koruma devresi yoksa, kaynağın arızalanması, aşırı sıcaklık ve yangın tehlikesi oluşur.
Fiş prize takıldığında kıvılcımlar oluşabilir, bunun sebebi elektrik akımı geldiğinde temas alanının yetersiz kalmasıdır. Bu sebeple fişte küçük hasar izleri görebilirsiniz. Bu normal bir durumdur.
Elektrik yangınlarının tamamında sıkça duyduğumuz elektrik kontağı, aşırı yüklenme, aşırı gerilim, kalitesiz malzeme başta olmak üzere sistemin aşırı ısınması veya kısa devre durumudur. Kısa devre durumunda da oluşan fazla enerji ısıya dönüşmekte ve oluşan kıvılcım yangına sebebiyet vermektedir.
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz. Ancak prize takılı olarak bırakılan bir şarj cihazı dahi kendine bağlı bir telefon olsun ya da olmasın elektrik kullanmaya devam eder.
Kısa devre testinin temel amacı, sargı direnci, reaktansı ve empedansının bulunmasına yardımcı olan tam yükteki bakır kayıplarını belirlemektir. Genellikle alçak gerilim tarafı (sekonder) kısa devredir ve yüksek gerilim tarafına (primer) besleme verilecektir.
Güç kaynağına monte edilen kısa devre koruması, elektrik kesintisi hâlinde yedek pil ile devreye girer. Bu aparatın temel işlevi, güç kaynağındaki akım dengesizliklerini algılayarak –aşırı yüksek veya alçak voltaj- devreye girmektir. Kısa devre hâlinde aracın bozulmasını önler ve aşırı yükün atılmasını sağlar.
Kısa devre oluşması durumunda pillerde aşırı ısınma, yanma veya patlama gibi durumlar görülebilir. Pillerin kesinlikle delinmemesi veya dışarıdan bir darbeye maruz kalmaması gerekmektedir. Pillerin delinmesi durumunda ısınabilir, yanabilir ve hatta patlayabilir.
Sonuç olarak, prizde şarj aleti bırakmak azımsanamayacak miktarda elektrik tüketimine yol açmaktadır ve bu durumun toplum genelinde büyük bir etkisi vardır. Prize takılı elektronik cihaz bırakmayarak her birimiz küçük adımlarla enerji tasarrufuna katkı sağlayabiliriz.
I tipi sistem fiş ve prizler 10 Amper, 220 – 240 Volt ve 50 Hertz aralığında çalışıyor.
Bir prize en fazla 15A, 3500w.. yüklenilebilir. Bunu 5-6 cihazda yapabilir, 2-3 cihazda yapabilir. Mesela; 1 adet su ısıtıcı 2500w,, birde soba bağladık 1600w , olmadı,, 4000w ı geçti,,, demekki, priz sadece su ısıtıcısını çalıştırır..
Fişi prizden çıkarmak için kabloya asıldığından, kopup kısa devre yapabilir. Fiş kırılıp ayrılabilir ve işçiye çarpabilir. Priz zarar görebilir ve bir daha ki kullanımda kısa devre yapabilir. Fişteki bir kısa devre, yangına neden olabilir.
Her geçen gün evimize yeni bir elektironik cihaz daha katılıyor. Ve onların elektirik ihtiyacını karşılamak için çoklu prizlere başvuruyoruz. Ancak çoklu prizlerin yanlış kullanımı yangın tehlikesi yaratıyor.
prizin dişi deliklerinde bulunan pirinç madde zamanla ısıdan dolayı yumuşamaktadır. ve deliklerin iç çapı büyümektedir. bu sebeple giren priz uçlarına temasta bulunmayacaktır. 3lüye bağlı olan aktif bir güç tüketimi varsa ark yapacaktır.
Hayır şu an hiçbir şey yok. voltaj öldürmez amper öldürür.
Faz ve nötr üzerinde oluşan voltaj farkı ters bağlantıda da aynı kalacağı için elektrik devresinde herhangi bir sorun olmayacaktır. Trifaze prizlerde ise faz yönü bulunmaktadır. Faz yönü yanlış bağlanırsa bağlı olan motorlar, cihazlar ters çalışabilir veya hiç çalışmayabilir.
Bir çift sargıda, anma akımı (kademe akımı) bir sargının hat terminalinden geçerken diğer sargı kısa devre olduğunda, anma frekansında ve referans sıcaklıkta emilen aktif güç, trafo kısa devre empedansı olarak adlandırılır.
3000, 6000, 10000 değerleri kısa devre kesme kapasiteleridir. 3kA, 6kA ve 10kA değerleridir.
Darbe Kısa Devre Akımı ; Is = Ip = κ..√2 . Ik” bağıntısından hesaplanır.
Boşta Olan Şarj Aleti Ne Kadar Elektrik Tüketir? Şarj aletleri ve içerisinde transformatör bulunan diğer cihaz ve aygıtların, boşta olduğunda tükettiği elektrik 1 volt ila 5 volt arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri