Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz. Ancak prize takılı olarak bırakılan bir şarj cihazı dahi kendine bağlı bir telefon olsun ya da olmasın elektrik kullanmaya devam eder.
Bundan dolayı boş prizlerde enerji harcama gibi bir durum asla söz konusu değildir. Prizler şalterden kapatıldığında enerji direkt durdurulur. Fakat bu durumun tam tersi olarak prizde takılı şarj aletinin ucunda cihaz olsun olmasın fark etmeksizin şalter açıksa elektrik harcanmaya devam eder.
Sorunuzun cevabı evet elektrik harcamaya devam eder. İçinde transformatör olan her cihaz ister kullanılsın ister kullanılmasın prizde kaldığı müddetçe elektrik tüketmeye devam eder.
Eğer “Prizde şarj aleti bırakmak elektrik harcar mı?” ya da “Prize takılı şarj cihazı elektrik tüketiyor mu?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız hemen verelim. Evet elektrik harcar.
Televizyon kapalıyken fişe takılı ne kadar elektrik harcar
Bir televizyon kapalıykende fişe takılı olduğu için elektrik tüketmeye devam eder. Bir yıl içinde çalışmadığı zamanlarda tükettiği elektrik miktarı da 7.7 KW civarında olur.
İlgili 23 soru bulundu
Cep telefonu şarjı, telefon şarjdayken ortalama 2W ila 6W elektrik harcar.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Evde en fazla enerji tüketen kalemler aydınlatma, beyaz eşyalar (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırınlar ve ocaklar), ısıtıcılar ve ütüdür.
Fişe takılı olan cihazlar kapalıyken de elektrik harcıyor. Bunların başında uydu alıcıları, televizyon, bilgisayar, ketıl, çay ve kahve makinası, çamaşır ve bulaşık makinası, klima ve sinema ses sistemleri geliyor. Ayrıca cep telefonu şarj aletleri de fişe takılı olduğu anlarda elektrik tüketiyor.
Ve tahmin edildiği gibi akıllı telefon şarj cihazı telefonu şarj etmese de güç tüketiyor, bu rakam ise ayda 135W, yılda 1.5KW'ın biraz üzerine denk geliyor. Türkiye rakamlarına göre yılda aşağı yukarı 2 liraya mal oluyor.
Televizyonlar genel anlamda çok fazla elektrik tüketen cihazlar değildir. Ortalama televizyonların harcadığı elektrik sarfiyatı saatte ortalama 36 ila 75 watt arasında değişir. Günlük 5-6 saat çalışan bir televizyonun aylık elektrik faturasına yansıması ortalama 30 TL civarında olacaktır.
Çoğu kişi az sayıda çamaşır için bile makinesini çalıştırmaktadır. Çamaşır yıkarken en önemli tasarruf yöntemlerinden biri de makinenizi kısa programda çalıştırmaktadır. Uzun programlar hem makinenizin ömrünü kısaltmakta hem de gereğinden fazla elektrik harcamaktadır.
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz.
Bir prize en fazla 15A, 3500w.. yüklenilebilir. Bunu 5-6 cihazda yapabilir, 2-3 cihazda yapabilir. Mesela; 1 adet su ısıtıcı 2500w,, birde soba bağladık 1600w , olmadı,, 4000w ı geçti,,, demekki, priz sadece su ısıtıcısını çalıştırır..
Belki taktığın prizde bir sorun vardır, tam oturmayınca veya sıkıca oturmayınca ısınma yapabilir. Bunu anlamak için ilk önce başka bir prize takarak dene doğru ise prizi değiştir. Eger orada da aynı sorun devam ediyor ise güç kaynağından başlayarak aramaya başla.
24" VEYA 60 EKRAN TELEVİZYONLAR ORTALAMA SAATTE 36 WATT ELEKTRİK HARCAR. 32" YANİ 80 EKRAN LED TELEVİZYONAR SAATTE 50 WATT ORTALAMA İLE ELEKTRİK TÜKETİR. 40" VEYA 102 EKRAN LED TELEVİZYONUN TÜKETTİĞİ ELEKTRİK SAATTE ORTALAMA 65 WATT CİVARIDIR. 43" VEYA 108 EKRAN LED TELEVİZYON SAATTE ORTALAMA 75 WATT ELEKTRİK HARCAR.
Klimayı sürekli açıp kapatmak doğru değil
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor.
tv nin fisini cekmek zarar vermez kapaliyken düsük miktarda da olsa kullandigi elektrikten tasarruf etmenizi saglar. yeni model tv lerde aradigin tuslar tv nin altinda oluyor.
PRİZDE TAKILI KALMASININ ZARARI VAR MI? Öte yandan orijinal şarj aleti kullanıyorsanız haftalarca bırakmamak şartıyla, şarj cihazlarını bir süre prizde takılı bırakmak zararlı değil.
Cihazın şarjı tam olarak dolduktan sonra şarjda kalması bilinenin aksine batarya kapasitesinin azalmasına neden olmamaktadır. Cihaz bataryası tam olarak dolduktan sonra, şarj aletinden gelen akım kesilerek bataryanın stabil şekilde kalması sağlanmaktadır.
ŞARJ CİHAZINI TAKILI BIRAKMAK GÜVENLİ Mİ? Telefonunuzu şarj etmiyorken telefonunuzun şarj kablosunu ve güç adaptörlerini takılı bırakmak genellikle güvenlidir. Bunun ana nedeni, güç kablolarından çok az elektrik geçecek veya hiç elektrik olmayacak olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri