Pandemide artan propolis tüketiminin yanında vitamin ve minerallerin kullanımı da dikkat çekici şekilde artış gösterdi. Uzmanlar bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı beslenme düzenine ek destek olarak Anadolu propolisi, D3 ve K2 vitaminlerinin birlikte tüketiminin önemine dikkat çekti.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
K vitamini, D vitamini ile birlikte bir ekip olarak çalışır. K vitamini, kandan kemiklere kalsiyum geçişini sağlarken, D vitamini de kemiklerden kana kalsiyum geçişini sağlar. Bu işbirliği kan ve kemiklerdeki kalsiyum dengesini korur. Özellikle D2 ve K3 vitaminleri birlikte kullanılmalıdır.
Saf Anadolu propolisi, D3 ve K2 Vitamini ile buluştu. Polifenoller ve vitaminler açısından zengin eşsiz bir formül oluştu. Bu çok özel formül; · D vitamini içeriği ile normal kemiklerin, kasların ve dişlerin korunmasını sağlarken, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna da katkıda bulunur.
D vitamini için güneş saati, özellikle güneş ışınlarının daha dik geldiği öğle saatleridir.
İlgili 42 soru bulundu
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
Aşırı propolis tüketimi mide ve karaciğeri yorabilir, bunların yanında bal alerjisini tetikleme durumu görülebilir. Aynı zamanda gebelik ve emzirme dönemlerinde tavsiye edilmemektedir. Astım ilaçları ile tüketilirse çeşitli komplikasyona sebep olabilir.
İnsan vücudu için oldukça sağlıklı olan propolis günde en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Propolisin fazla kullanımı vücutta yan etkilere sebep olabilmektedir.
Propolisi yüksek dozda kullanmaktan kaçınmalısınız. Aksi halde midede yanma meydana gelebilir. Kimi kişilerde bulunan bal alerjisi propolis kullanımı için de risk taşır. Uzun süreli kullanılırsa alerji durumu meydana gelir.
D vitamini organizmada sınırlı olarak üretilip depolanmaktadır; güneşten gelen ultraviyole B ışınları en güçlü D vitamini kaynağı oluşturmaktadır.
D vitamini yağ içerikli bir madde olduğu için, ilacın tam olarak emildiğinden emin olunabilmesi için ya direkt içilmesi veya da ekmek gibi katı bir yemeğe damlatılıp yenmesi önerilir. D vitamini emilimi besin alımından etkilenmez.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
D3 vitamini, tek başına alındığında, kemikler ve kalsiyum metabolizması ile ilgili etkilerini iki şekilde gösterir. Birinci etkisi, besinlerden alınan kalsiyumun emilimini artırarak vücuda daha fazla kalsiyum alınmasını sağlamaktır.
B12 vitamini ve D vitaminini birlikte kullanmak ise herhangi bir sorun yaratmaz. Bazı vitaminler birbirleriyle reaksiyona girse de B12 ve D vitaminini rahatlıkla bir arada kullanabilirsiniz. Ancak özellikle başka ilaçlar kullanıyorsanız bu vitaminleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır (5).
Astım ilacı kullanan kişiler tarafından da propolis tüketilmemesi gerekmektedir. Astım ilaçlarıyla birlikte propolis kullanılması durumunda komplikasyona neden olabilmektedir. Hamilelik döneminde ve emzirme döneminde de kullanılmaması gerekmektedir.
Sıklıkla kullanılan kavak tipi propolisin içeriğinde 150'ye yakın biyoaktif bileşen olmak üzere yaklaşık 300 farklı bileşiğe rastlanmıştır. Arı poleninden farklı olarak B1, B2, C, E vitamini barındıran propolis ayrıca çinko, bakır, demir, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller açısından da zengindir.
Propolis, arıların salgısının bitki ve ağaçlardan elde edilen maddeler ve balmumu ile karışması sonucu oluşmaktadır. Arı tutkalı olarak da bilinen propolis normalde arıların kovan duvarlarını kapatmak, petek kenarlarını ve kovan girişini güçlendirmek için kullandıkları reçineli bir malzemedir.
Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez. Sıvı propolis ise öksürük gibi solunum yolu problemlerinde veya ağız, diş problemlerinde kullanılır.
Saklama Koşulları ve Raf Ömrü: Ürünü kuru bir ortamda, oda sıcaklığında (yaklaşık 22°C) saklayınız, daha yüksek sıcaklıktan koruyunuz. Raf ömrü 36 aydır.
Saraçoğlu propolis kullanımının bağışıklık sistemi üzerinde yarattığı etkilerden dolayı kanser oluşumunu engellediğini söylemektedir. Propolis kullanılarak hazırlanan propolis damlası, propolis serum, propolis sprey, propolis kapsül, propolis şekeri ve propolis şurubu yaygın olarak kullanılır.
Bana göre, 60-80 aralığı idealdir. Rakamın 40'ın altına düşmesi uyarıcı olmalı, 30'un altına düşmesine asla müsaade edilmemelidir. 20 ve altındaki değerlerde ise “acil durum” ilan edilmeli, eksiklik süratle yerine konulmalıdır.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Vücudumuzun D vitamini düzeyini en iyi gösteren test “25 OH vitamin D” düzeyidir. D Vitamini Eksikliği ve Yetersizliği Tanısı İçin Kullanılan Değerler Nelerdir? 25 OH vitamin D düzeyi: 20 ng/ml ve üzeri normal/yeterli, 10–20 ng/ml arası D vitamini yetersizliği, 10 ng/ml'nin altı D vitamini eksikliği olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri