Özellikle 1gm ve üstünde günlük proteinüri ile seyrettiği taktirde- erken ve aktif dönemde ve daha böbrek yetmezliği gelişmeden bir nefroloji kliniğinde böbrek biyopsisi yapılmalıdır.
24 saatlik idrar tetkiklerinde 1 gramın üstü protein kaçağı önemli, 1-3 gram ve üstü değerler ciddi protein kaçağı olarak değerlendirilir. Romatizmal hastalıklarda protein kaçağı görülebilir. En sık karşılaşılan durum; uzun süren inflamasyon nedeniyle böbreklerde amiloid birikimine bağlı gelişen amiloidozistir.
Örnek olarak, hastada idrarda protein kaçağının olması, bir böbrek hastalığı olduğunu gösterir, ancak bu hastalığın nedeni bu tahliller ile anlaşılamaz. Bu durumda hastaya böbrek biyopsisi yapılması gerekmektedir.
Böbrek biyopsisi, idrarda kan ve/veya protein varlığında, böbrek fonksiyonlarının diğer tanı yöntemleri ile açıklanamayan bozukluğunda ve bazen de böbrek nakli sonrasında nakledilen böbreğin değerlendirilmesi amacıyla yapılır.
İdrarda bir miktar protein bulunması normaldir. Sağlıklı kabul edilen; günde 150 mg'ın altında protein tespit edilmesidir. Ancak bu rakamın üzerindeki sonuçlar kaçak göstergesidir.
İlgili 28 soru bulundu
Sağlıklı insanlarda idrarda şeker ve yağ bulunmazken az miktarda protein vardır. 24 saat boyunca idrarla kaybedilen protein miktarı 150 mg'ın altındadır. Günlük 150 mg'dan daha fazla protein kaybı olması böbrek hastalıklarını gösterir.
ACR, idrarınızda albümin olup olmadığını gösterir. İdrarınızdaki normal albümin miktarı 30 mg/g'dan azdır. GFR sayınız 60'ın üzerinde olsa bile 30 mg/g'ın üzerindeki herhangi bir şey böbrek hastalığınız olduğu anlamına gelebilir.
Protein kaçağına neden olan altta yatan hastalığın yönetilmesine yardımcı olmak için bazı durumlarda ilaçlar reçete edilebilir. Örneğin, yüksek tansiyon, böbrek iltihabı veya diyabet gibi durumlar için ilaçlar kullanılabilir.
Bazı durumlarda, protein kaçağı hafif ve geçici olabilirken, diğer durumlarda böbrek hasarının belirtisi olabilir. Bu nedenle, protein kaçağı teşhis edildiğinde, bir doktora danışmak ve altta yatan nedenin değerlendirilmesi önemlidir.
Biyopsi sırasında meme dokusundan alınan hücreler mikroskop altında incelenerek, kanser olup olmadığına bakılır. Meme biyopsisi şüpheli bölgede meme kanseri olup olmadığını kesin olarak belirleyebilen tek tanı yöntemidir.
Biyopsilerin çoğu sırt-bel bölgesinden yapılır, ancak böbrek nakledilen kişilerde biyopsi alt karından yapılır. Kapalı (Perkütan) biyopsi: Bu daha yaygın böbrek biyopsisi türünde, doktor böbreğin üzerindeki cildi uyuşturur ve böbrekten küçük bir doku örneği almak için bir iğne sokar.
Biyopsinin iyileşmesi ve kapanması genellikle yaklaşık bir hafta sürer. Biyopsi bölgesinin kızarıklığı birkaç hafta veya ay içinde yavaş yavaş kaybolacaktır.
İİAB ve tru-cut (kesici iğne biyopsisi) biyopsiler 15-20 dakika sürüyor ve hasta daha sonra günlük aktivitelerine devam edebiliyor. Vakum biyopsi ortalama 30-40 dakika sürüyor ve işlem sonrası o günün dinlenerek geçirilmesi, yorucu faaliyetlerden kaçınılması, ağır eşyalar kaldırılmaması öneriliyor.
Genel itibariyle eğer hastalığın şiddeti ve biyopsi sonucu hafifse protein kaçağını azaltıcı bazı tansiyon ilaçları öncelikli tedavi olarak uygulanmaktadır. Bununla birlikte hastaya tuz kısıtlaması gerekirse sıvı kısıtlaması yapılmaktadır.
Su tüketimini artırmaları gerekir. Hayvansal proteinler yerine baklagiller, tahıllar ve soya ürünleri gibi bitkisel protein kaynaklarını tüketmeleri önemlidir. Kızartmalar yerine haşlanmış yiyecekleri tercih etmeleri gerekir. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan lifli gıda tüketimini artırmaları önemlidir.
Böbrekler, protein süzemez hale gelir, protein kaçırmaya başlanır. Demir bakımından zengin gıdalarda alışkanlık haline getirildiğinde böbrekte protein kaçağına neden olur. Bu nedenle, proteince zengin besinlerin tüketimi alışkanlık haline getirilmemeli, beslenme düzeninde çeşitlilik tercih edilmelidir.
Hastaya doğru tarif yapılarak hatalar azaltılabilir. Örneğin hasta uyandığında sabah 7 de ilk idrarını tuvalete yapmalı, daha sonra gün boyunca ve ertesi sabaha değin gece boyunca olan tüm idrarını ve ertesi sabah ilk idrarını en az 2,5 litrelik bir idrar kabında toplamalıdır.
Böbrekler, kanda bulunan zararlı maddeleri filtre ederek idrar yoluyla atarken, proteinlerin idrara geçmesine izin vermez. Bununla birlikte, ateş, hipertansiyon, diyabet ve en sıklıkla da böbrek bozuklukları gibi bazı durumlarda, böbrek etkili bir şekilde çalışamaz. Bu, proteinlerin idrara kaçmasına neden olur.
İdrarda Protein Kaçağı Nasıl Tedavi Edilir? Farklı tanılara göre farklı tedavi yöntemleri uygulansa da ilk yaklaşım diyet, protein kısıtlaması, tansiyonun kontrol altına alınmasıdır. Ayrıca eşlik eden hastalığa yönelik spesifik tedaviler de uygulanmaktadır.
Geçici ve ortostatik proteinüri genellikle tedavi gerektirmez. Hafif dereceli proteinüri de ciddi sorun yaratmaz ve bazı ilaçlar ile protein kaçağı azaltılabilir.
Ödem ve idrardaki protein 1-4 hafta içinde ortadan kalkar (proteinsiz idrar, remisyon olarak nitelendirilir). Alternatif tedaviler: Steroid tedavisine cevap vermeyen ve idrarda protein kaybetmeye devam eden küçük bir grup çocuk böbrek biyopsisi gibi daha ileri araştırmalara ihtiyaç duyar.
Genellikle sağlıklı yetişkinlerde bu oran 0.2 ile 0.8 arasında olmalıdır.
Proteinüri değerlendirilmesinde 24 saatlik idrarda protein düzeyinin bakılması (> 300 mg/24 saat) altın standart olarak kabul edilir.
Yetişkinlerde kan değerindeki referans aralığı 3.4 ile 5.4 g/dL iken; idrar testindeki ideal değer 0 ile 8 mg/dL'dir.
Albumin referans aralığı kan düzeyinde yetişkinlerde 3.4 ile 5.4 g/dL iken, idrarda normal albumin değeri 0 ile 8 mg/dL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri