Prozac (Fluoksetin) Nedir Prozac (fluoksetin) , Serotonin geri alım inhibitörlerinden biridir. Kişide var olan düşünce temelli bilişsel çarpıtmaların azalmasına yardımcı olur. Özellikle obsesif kompulsif bozukluk gibi kişinin hayatını derinden etkileyen durumlarda tercih edilir.
PROZAC'ın büyüme, ergenlik, ruhsal, duygusal ve davranış gelişimi üzerine uzun süreli güvenlilik bilgisi sınırlıdır. PROZAC'ın çocuklar ve ergenlerde kullanılması önerilmemektedir. Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız. neden olabilir (bkz.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), "Eli Lilly & Co." firması tarafından, çocuklardaki depresyon ve zihinsel takıntı bozukluğunu tedavi amacıyla üretilen Prozac ilacına onay verdi. İlaç 7 ila 17 yaş grubuna reçete edilecek.
İlaç yasaklandı. En sık kullanılan antidepresanlardan biri olan Prozac'ın agresif davranışlara ve intihara neden olabildiği yapılan deneylerde görüldü.
Psikiyatride kullanılan antidepresanlar (Cipram, cipralex, efexor, lustral, paxil, prozac, anafranil vb..), antipsikotikler (risperdal, zyprexa, zeldox, seroquel vb..), duygudurum düzenleyiciler (lityum, depakin, convulex, tegretol vb..) bağımlılık yapmazlar.
İlgili 24 soru bulundu
Depresyon Tedavisinde Prozac Kullanımı
Depresyon kişinin kendisini çökkün, mutsuz ve keyifsiz hissetmesine neden olur. Kişi kendisini çaresiz hisseder. Prozac kişinin serotonin hormonu düzeyini etkiler. Bu hormon kişinin kendisini daha keyifli ve canlı hissetmesine yardım eder.
Prozac, Cymbalta ya da Zoloft gibi antidepresan ilaçların libidoyu azalttığı söylenmektedir. Antidepresan kullanıyorsanız ve tutku seviyeniz düşüşe geçtiyse doktorunuzla konuşun. Dozunuzu ayarlayarak veya başka bir ilaca geçmenizi sağlayarak istenmeyen yan etkileri giderebilirsiniz.
En iyi depresyon ilacı nedir? Antidepresan ilaçlarının etkililiği kişiden kişiye değişmektedir. Ancak yaygın olarak en sık reçete edilenler genellikle SSRI'lardır (Seçici serotonin geri alım inhibitörleri) çünkü yan etkileri diğerlerine göre kısmen daha azdır. En iyi bilineni ise Fluoksetin, diğer adıyla Prozac'tır.
Uzmanların bildirdiğine göre, antidepresan kullananların, özellikle de "SSRI" (seçici seretonin gerialım engelleyicileri) grubunda yer alan "fluoxetine HCl (Prozac), "escitalopram" (Cipralex), "paroxetine HCl" (Paxil), "sertraline HCl" (Lustral) kullanıcılarının yüzde 25'inde beden ağırlığında 5 kg veya daha fazla ...
Prozac türü antidepresif ilaçlar ise beraberinde depresyon da varsa dikkat eksikliği hastalarına kullandırılıyor.
Fluoksetin ve diğer fluoksetin türü ilaçlar sabahları, tek doz olarak kullanılır. Bir günde iki kez ilaç almak gerekiyorsa, bu genellikle sabah ve öğle saatlerinde yemekten sonra alınma şeklinde önerilir.
Depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılan ve oldukça etkili olan bu ilaç, eski antidepresanlara göre daha az yan etkiye sahiptir. Prozac, Zedprex, Deprex, Florak, Fulsac, Depset, Target gibi ilaçların içinde antidepresan madde olarak bulunur.
Anksiyeteyi tedavi etmek için kullanılan SSRI örnekleri şunları içerir: Essitalopram (Lexapro) Fluoksetin (Prozac)
Depresyon giderici serotonin hormonunu artıran Prozac gibi ilaçların beyinde kaygı artırıcı yan etkileri olduğu iddia edildi. Bilim insanları, birçok kişi tarafından kullanılan 'mutluluk hormonu'nu artıran Prozac gibi ilaçların bu güne kadar bilinmeyen yan etkilerini gün ışığına çıkardı.
Yapılan araştırma Prozac, Seroxat, Effexor ve Serzone'ni kapsıyor. Ancak, ilaç firmaları araştırma sonuçlarına hemen itiraz etti. İNGİLİZ araştırmacılar, tıp dünyasında bir cankurtaran simidi olarak kullanılan antidepresanların etkisiz olduğunu ortaya koydu.
Sertralinin bazı depresyon tiplerinde fluoksetinden (Prozac) daha etkili olduğu görülmüştür. Obsesif-kompulsif bozukluk için sertralin bilişsel davranışçı terapi (BDT) kadar etkili değildir.
51 milyonu obez olmak üzere, 61 milyon fazla kilolu insanın yaşadığı ABD'de, depresyon için kullanılan Wellbutrin ve sigara tiryakiliğine karşı mücadelede tavsiye edilen Zyban adlı ilaçların içinde bulunan Bupropion SR adlı maddenin kilo verdirdiği, Kentucky Üniversitesi bilimadamları tarafından saptandı.
Diğer ilaçlar gibi antideprasanlar aniden bırakılırsa yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. En sık görülen belirtiler baş dönmesi, dengesiz yürüme, yorgunluk ve baş ağrısıdır. Ayrıca hastalık kısa bir süre tekrar nüksedebilir. Depresyon ve aşırı sinirlilik görülebilir.
Bazı antidepresan ilaçlar kabızlığa neden olmaktadır. Bunların başında da oldukça yaygın kullanılan 'Prozac' ve 'Laroxyl' isimli antidepresanlar bulunmaktadır. Eğer bu antidepresanları kullanıyorsanız ve kabızlık şikayetiniz varsa doktorunuza danışarak dışkı kıvamını yumuşatıcı ilaçlar kullanmanızı öneririm.
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır.
Birçok antidepresanın cinsel isteksizlik ve orgazm güçlüğü yaratma gibi bir yan etkisi bulunmaktadır. Yine antidepresan ilaçlar erkeklerde boşalma süresini uzatabilirler, nadir olarak görülse de sertleşme zorluklarına sebep olabilirler.
Son yıllarda fluoksetin, sertralin, klomipramin, moclobemide gibi diğer antidepresanlar da cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde sıklıkla önerilmektedir.
Genellikle günlük işlevselliği bozacak yan etkiler görülmez. Tedavinin ilk bir haftasında iç huzursuzluğu nispeten sık görülebilir. SSRI'ların etkinliği genellikle bir haftadan sonra başlar. Kimi zaman dört-altı haftadan önce ilacın etkinliği görülmeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri