Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
A.Ş anonim şirketin kısaltılması olarak kullanılmaktadır. Sermayesi belli bir paya bölünmüş, borçlarından ötürü yalnızca malvarlığı ile sorumlu olan ticaret şirketlerine anonim şirket denir. Bu da kısada A.Ş olarak karşımıza çıkar.
Bu doğrultuda milattan önce şeklinde öne çıkması ile birlikte, M.Ö. olarak nokta koymak suretiyle değerlendirilir. Türk Dil Kurumu noktasında ele alındığı zaman mö kısaltması için, mutlaka bir nokta konulması gerektiğini söylemek gerekir.
Genel kanı, bu terimlerin nokta kullanılarak M.Ö. ve M.S. şeklinde kısaltıldığı yönünde. Hâlbuki, TDK'nin Kısaltmalar Dizini'ni incelediğimizde milattan öncenin MÖ ve milattan sonranın da MS olarak kısaltıldığını görüyoruz.
Örneğin TBMM Türkiye Büyük Millet Meclisinin kısaltmasıdır. Türkçeye Latince ve Yunanca gibi Avrupa dillerinden geçmiş kelimelerin kısaltmaları ise kelimelerin orijinal dildeki yazılışlarına göre yapılır. Örneğin Santimetre - Cm. Nokta kullanılmayan kısaltmalarda kullanılan eklerin tamamı kesme işaretiyle ayrılır.
İlgili 28 soru bulundu
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Bu bilgiler doğrultusunda TDK'nin doğru yazılışı TDK'nin şeklindedir. TDK'nın olarak yazılması hatalı bir kullanımdır.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Özellikle MÖ, Mö ve MÖ. gibi yazımlara sıkça denk gelme şansı vardır. Bu şekilde yapılan yazılışlarda hata olduğu görülür. Çünkü doğru bir yazım yapmak adına M.Ö. yazmak gerekir.
Türkçe telaffuzunda /a/ ve /i/ harflerinin arasına /y/ harfi varmış gibi olmasından dolayı kelimenin yazılışında da aynı durum yaşanabilir. Ancak kelimenin doğru yazılışı "ait" biçiminde olması gerekir.
TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır. TDK, sözcükle ilgili doğru yazım kararını belirlemiş ve bildirmiştir.
Uzakdoğu kelimesinin anlamı bilen bireyler, nasıl yazıldığı konusunda bazı araştırmalar yapabiliyor. Uzakdoğu kelimesi, ayrı yazılması gereken kelimelerdir. "Uzak doğu" şeklinde yazılması, doğru olarak kabul edilir. Kişiler uzak doğu kelimesini birleşik yazdığında, yazım yanlışı yapmış olacaktır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Gram, uluslararası ifadelerden biri olduğu için gram kısaltması da dünyanın her yerinde aynı şekilde kullanılır. Gramın kısaltması nasıl yazılır sorusunu merak eden insanlar vardır. Bir ölçü birimini ifade eden gram, kilogramın binde biri olarak bilinir.
Ancak bu yolla aynı kelime için birden fazla kısaltma da ortaya çıkabilmektedir. Bu durum imlada karışıklığa yol açmaktadır. Mesela bakınız kelimesi bk. veya bkz., hazırlayan kelimesi hz. veya hzl. gibi şekillerde kısaltılabilmektedir.
Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.
Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Niagara Şelaleleri Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe (Atnalı Şelalesi) bunların en büyükleridir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
orta doğu teknik üniversitesi (odtü)
Deniz yılanı (doğru kullanım) Denizyılanı (yanlış kullanım)
Küçük harfler ile yapılan kısaltmalara gelen eklerde, sözcüğün okunuşu temel alınır. Örneğin: km'ye, kg'dan, m'nin. Büyük harf ile başlayan kısaltmalarda, kısalmanın son harfine göre yapılır. Örneğin: TDK'nin, THY'den, TRT'nin.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sitesi olan tdk.gov.tr'de görülmektedir ki kurum kendisinden bahsettiğinde "TDK'ya" değil "TDK'ye", "TDK'nın" değil "TDK'nin" şeklinde ince çekim eki getirmektedir. Dolayısıyla TDK kısaltmasını Te-De-Ke diye okumak gerekir.
TDK kısaltmasına gelen yönelme eki TDK'ya şeklinde yazılabilmektedir. Bu yazım şekli yanlıştır. TDK'ye şeklinde yapılan yazım doğrudur. TDK'ye TDK yazımı araştırıldığında TDK'ya şeklinde değil, TDK'ye şeklinde olmalıdır.
Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin? Olur mu?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri