Psikanalitik teoride temel olarak bilinçdışına bastırılmış dürtü ve düşüncelerin ruhsal belirtilere sebep olduğu öne sürülür. Psikanalizde temel olarak bilinçdışı incelenir. Seanslarda hastanın aklından geçenleri anlatması istenir ve bazı yorumlar dışında müdahale yapılmaz. Buna ''serbest çağrışım'' denir.
Psikanaliz, kısmen bilinçdışı zihinle ilgilenen ve birlikte zihinsel bozukluklar için bir tedavi yöntemi oluşturan bir dizi teori ve terapötik tekniktir.
Sigmund Freud tarafından, rüya yorumu ve serbest çağrışım gibi teknikleri kullanarak, hastanın zihnindeki bilinçli ve bilinçsiz öğelerin etkileşimini araştırarak ve bastırılmış korkuları ve çatışmaları bilinçli zihne getirerek zihinsel bozuklukları tedavi etmek için ortaya çıkan bir terapötik yöntem.
Özetleyecek olursak psikanalistler, psikanaliz metotlarını üzerinde uzmanlaşmış ve danışanlarına bu yolla yardımcı olan psikologlardır.
Psikanalizin öngördüğü ruhsallık modeline göre, insan zihni bilinçli, yarı-bilinçli ve bilinçdışı katmanlardan oluşur. Ruhsal sorunların önemli bir kısmı bilinçdışında bulunan çatışmalardan kaynaklanır. Bu çatışmaların bilinçdışında tutuluyor olması, onların savunmalarla bilinçten dışarıya atılmasıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Psikanalizde temel olarak bilinçdışı incelenir. Seanslarda hastanın aklından geçenleri anlatması istenir ve bazı yorumlar dışında müdahale yapılmaz. Buna ''serbest çağrışım'' denir. Analist ise hastanın anlattıkları ve seansa getirdikleri ile bilinçdışı arasında bir bağlantı kurmaya çalışır ve bunu yorumlar.
Psikanalitik yaklaşım; eski analizdeki kuramlardan ve yöntemlerden yararlanmakla birlikte bazı farklılıklar içerir. Örnek olarak psikanalitik tekniğinde doğrudan danışanın bir divana uzanması ve terapistini görmeden dolaylı iletişim kurması söz konusudur.
Psikanalitik psikoterapide yine zihinsel süreçler araştırılır ama yalnızca nevrotik hastalıklar değil, nevrotiklerden daha geri düzeyde olan, narsisistler, borderlinelar ve borderline kişilik örgütlenmesi olan, ilkel savunmalar kullanan, nesne ilişkilerinde sorunlar olan diğer hastalar da ele alınır.
Psikanaliz Tedavi
Psikanaliz her ne kadar Freud kuramlarına dayalı bir teori olsa da aynı zamanda bir de tedavi yöntemidir. Tedavide bireyin yaşadığı nevrotik durum, depresyon ve anksiyete sorunlarının tedavi edilmesi amaçlanır.
Psikanalitik terapi, Sigmund Freud'un 19.yy'da temelini oluşturduğu psikanalizden ortaya çıkan ve psikanalizin temel ilkelerini benimsemiş bir psikoterapi tekniğidir. Psikanalitik terapi haftada bir veya iki sıklıkla yüz yüze görüşmelerle yapılır.
Psikanaliz, insanın ruh sağlığının farklı boyutlarını ve aşamalarını inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı, kişilerin yaşadığı ruhsal sorunlar, psikolojik rahatsızlıklar ve kendi içlerindeki ruhsal arayış süreçleri konusunda oldukça etkili bir tedavi yöntemini içerir.
Ruh sağlığı meslekleri dışındaki alanlardan olup, klinik psikoloji yüksek lisansı tamamlamış olma şartıyla derneğe başvuran ve adaylığa kabul edilen adayların süpervizyon altında ilk vakalarını almadan önce en az altı ay klinik deneyime sahip olmaları beklenir.
Freud, psikanalitik kuramında zihnin üç temel kavramdan oluştuğunu düşünmekteydi. Bu kavramları sırasıyla id (alt bilinç), ego (benlik) ve süperego (üst benlik) olarak adlandırmıştı.
Psikanaliz literatürüne aşina olan kimselerin aklına bazı cevaplar gelecektir; “psikanaliz korkutucudur çünkü kişi semptomundan sağladığı ikame doyumdan vazgeçmek istemez” ya da en geniş anlamıyla bir “direncin” mevcudiyeti kişiyi süreçten uzaklaştıracaktır.
Bu eğitimin amacı ruhsağlığı ile ilgili öğrenci veya uzmanların 1. seviyede psikanalitik kavramlarla ve uygulama örnekleriyle tanışmalarını sağlamaktır. Giriş seviyesinde bir eğitim olduğundan ruh sağlığı uzmanı olmayan ancak psikanalitik konulara ilgi duyan kişilerin de katılabileceği bir eğitimdir.
Psikanaliz Üzerine Kitap Açıklaması
Sigmund Freud, Psikanaliz Üzerine adlı bu çalışmasında bilinçaltı çatışmalarının psikodinamik yapısını ve doğasını inceler. Ona göre psikanalizin amacı, bireyin tinsel yaşamı içinde bilinçdışının su yüzeyine çıkmasına ortam hazırlamaktır.
Klasik psikanalizde, bilinçdışı araştırması ve bastırılmış duygu ve düşüncelerin ortaya çıkarılması önemli bir rol oynar. Öznel deneyimler, çocukluk deneyimleri ve rüyalar gibi unsurların analizine dayanır. Çağdaş psikanaliz ise klasik psikanalizden gelişmiş ve değişmiş bir perspektif sunar.
Psikanaliz hem insan ruhsallığının teorisi hem de tedavi edici bir uygulamadır. 1885 ve 1939 yılları arasında Sigmund Freud tarafından keşfedilmiş olup, halen dünyanın dört bir yanındaki psikanalistler tarafından geliştirilmeye devam etmektedir.
Psikanalizin kurucusu olan Freud, ego, bilinç dışı gibi birçok terimin yanı sıra terapiyi popüler hale getirmiştir.
Psikanalitik Terapinin Temel Çerçeve Unsurları
Psikanalitik terapinin çerçeve kavramı, şu unsurları içerir: Sıklık ve Süre: Psikanalitik terapide oturumlar genellikle haftada bir kez düzenlenir ve her bir oturum, genellikle 50 dakika sürer.
Psikanaliz Freud için bir düşünme yöntemi olduğu kadar “bilimsel” bir inceleme ve araştırma yöntemi/ortamıdır. Ve bilimselliği herkese açıktır.
Psikanaliz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,ruh bilimi Ruhsal çözümleme.
Psikanaliz ve Sonrasındaki Kuramcılar
Yeni kuramın oluşmasına katkı sağlayan isimler Alfred Adler, Carl Gustav Jung, Otto Rank, Karen Horney, Harry S. Sullivan ve Erich Fromm'dur.
Sigmund Freud'a göre insan kişiliği karmaşıktır ve birden fazla bileşene sahiptir. Freud, ünlü psikanalitik teorisinde kişiliğin id, ego ve süperego olarak bilinen üç unsurdan oluştuğunu belirtir. Bu unsurlar, karmaşık insan davranışları oluşturmak için birlikte çalışır.
Danışan tarafından sunulan problemin tanımlanması Hedef tanımlama ve oluşturma. Psikolojik danışma müdahalelerini seçme ve uygulama. Sonlandırma ve izleme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri