Ruhsal hastalıkların oluşma sebebi genellikle insan yaşamında karşılaşılan zorluklardır. Bu zorluklar arasında işsizlik, yalnızlık, özgüven kaybı, sevilen kişilerin ölümü bulunur. Ayrıca bireyler karşılayamadıkları beklentilerden, yaşadıkları çevreden etkilenerek bu rahatsızlıklara yakalanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Zamanında tedavi edildiklerinde bu hastalıklar düzelir ve yarattıkları sıkıntılar da ortadan kalkar. Ancak psikiyatrik hastalıkların diğer hastalıklardan farklı olarak tedavi edilmediklerinde kendi başlarına geçmezler ve ilerler.
250'nin üzerinde tanımlanmış psikolojik rahatsızlık bulunmaktadır.
İletişimde ya da duygulanımda ortaya çıkan problemler psikolojik problem olarak adlandırılır ve kişide panik atak, sosyal fobi, depresyon, anksiyete bozukluğu, yoğun stres ve baş ağrısı gibi davranışsal anomalilerin gelişmesine neden olur.
Ruh sağlığı sorunları biyolojik ve çevresel çok çeşitli faktörlerin sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Genetik yatkınlık, kişilik özellikleri, travmalar, savaş, ekonomik sıkıntılar ve çevresel sorunlar gibi birçok etmen insanlarda ruhsal sıkıntılara ve sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Bir akıl hastalığını ortaya çıkmasına birçok etmenin katkısı vardır. Bunlar arasında stres, ölüm, ilişkilerin bozulması, bedensel ve cinsel suistimal, işsizlik, toplumsal yalıtım, önemli bir bedensel hastalık veya sakatlık vardır. Akıl hastalığının nedenlerini giderek daha iyi anlamaktayız.
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Sağlıklı psikoloji için öneriler:
Düzenli yürüyüş, yüzme ya da diğer spor aktivitelerinde bulunun. Haftanın bir gününü keyif aldığınız bir hobiye ayırın. Günlük en az 7-8 saat uyumaya dikkat edin. Yoğun alkol tüketiminden uzak durun.
Psikiyatri zihinsel, davranışsal ve duygusal bozuklukların önlenmesi, teşhisi ve tedavisine odaklanan tıp dalıdır. Psikiyatrist ise ruh sağlığı alanında uzmanlaşmış bir tıp doktorudur.
Bilinçte bulanıklık, kendini bir şeylere odaklamada sorun yaşama, garip hayaller görme, etraftaki eşyaların şekil, yer değiştirdiğini görme ya da anlamsız öfkelenme, çevre bilincinin azalması ve kafa karışıklığı ile kendini gösteren geçici bir durumdur.
Depresyon tedavi edilebilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Ayrıca ruh sağlığı uzmanları çoğu psikolojik rahatsızlığı tedavi edebiliyorlar. Bu nedenle ruhsal bir problem yaşandığında yapılabilecek en iyi şey alanında tecrübeli bir ruh sağlığı uzmanına gidip detaylı bir değerlendirme yapmasını istemektir.
Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve duygusal açıdan mutsuzdur. Sürekli olarak kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresine karşı ilgisi azalan kişi de huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular çok fazla ön plana çıkar.
Yürüyüş yapmak veya internet üzerinde video izleme, iç sıkıntısına iyi gelen aktivitelerdir. Bireyler yaparken mutlu oldukları aktivitelere yönelmesi gerekiyor. Kendini huzurlu ve mutlu hissedecek ortamlarda bulunmalıdır. Kişilerin huzursuz olması ve iç sıkıntı yaşaması, kısa süre içinde düzeltilebilir.
Kişide ruhsal sorunlar var ise; fobi, anksiyete, çarpıntı, kolay ağlama, sinirlilik, aşırı duyarlılık gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Sinir hastalığının belirtileri içerisinde histerik olanlarda ise; kişide uyuşma, bayılma, çeşitli bölgelerde karıncalanma, bellek yitimi, histerik felçler vb. gözlemlenir.
Onu anlamaya çalışmak, sabırlı olmak, ilgi göstermek, duygusal destek vermenin parçalarıdır. Depresyonda olan kişiyle diyalog kurmaya çalışın ve onu dikkatle dinleyin.
Bireyin yaşamış olduğu çeşitli psikolojik problemlerin utanç, öfke, korku,stres, üzüntü vb. gibi bedensel problemlere yani, güçsüzlük, felç, konuşamama, bayılma ya da duyu kaybına dönüşmesine konversiyon bozukluğu adı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri