''Kapa çeneni, psikolojik sorunun var herhâlde, sen hastasın, hastaneye git, dengesiz, kadına bak ya'' demesi hakaret suçunu oluşturmaz - ULUCA Avukatlık Ortaklığı
YARGITAY Hukuk Genel Kurulu, "Psikolojik tedaviye muhtaç olduğunu düşünüyorum" ifadesini, kişilik haklarına saldırı kabul etti.
Gerçek kişinin hakaret suçundan dolayı sorumlu tutulabilmesi ise ceza ehliyetinin (isnat yeteneğinin) bulunmasına bağlıdır. Akıl hastalığı, yaş küçüklüğü geçici bir nedenin varlığı nedeniyle davranışlarını yönlendirme yeteneği olmayan kişiler hakaret suçunun faili olsalar bile cezalandırılmaları olanaklı değildir.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Şizofrensin, İki Ruhlusun: Sanığın katılana hitaben söylediği “sen şizofren hastasısın, iki ruhlusun, doktora git bir an evvel sağlığına kavuş” şeklindeki sözlerinin, katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, ağır eleştiri niteliğinde olduğundan bu sözler hakaret sayılmaz (Y18CD-2015/10949).
İlgili 15 soru bulundu
Kişinin bedeni arızasını ifade etmekle veya kişiye bir hastalık izafe etmekle de hakaret suçu işlenmiş olur. Örneğin, kişi- ye “kör”, “şaşı”, “topal”, “kambur”, “kel” vs. demekle; kişiye “psikopat”, “fren- gili” veya “aidsli” demekle, hakaret suçu işlenmiş olur.
Yerel mahkemenin kararını bozan daire, "edepsizler" sözünün hakaret olmadığına hükmetti. Daire, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, yasal olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesini bozma nedeni saydı. Yargıtay 18.
Bu kelimeler, kişiyi rencide eden ve toplum içinde değersizleştiren kelimelerdir. Örnek vermek gerekirse, hukuki uygulamada en sık karşılaşılan hakaretler; şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, geri zekâlı, müsvedde, hayvan, man kafa, spastik, deli, aklı kıt, gibi kelimeler hakaret sayılan kelimelerdir.
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
Hakaret suçu uzlaştırmaya tabi suçlardan olup, hakaret suçu nedeniyle uzlaştırma gerçekleşebilirse, ceza davasının düşürülmesine karar verilmektedir. Son olarak hakaret suçları ve çeşitlerine örnek olarak, Şerefisz, aptal, geri zekalı, angut, pislik, gibi sözler…. hakaret suçunu oluşturmaktadır.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Sosyal medyadan hakaret suçu şikayet gerektiren suçlar arasındadır. Dolayısıyla kişinin suçu emniyet birimleri ya da savcılığa şikayet etmesi gerekmektedir.
Örneğin görme engelli kişiye “kör”, duymayan kişiye “sağır”, demek; kamburu çıkmış birine “kambur” diye hitap etmek; psikolojik sorunları olana “deli” demek de sövmek suretiyle hakaret olarak değerlendirilmelidir.
Psikolojik destek almak, ruhsal bozukluğa sahip olmak bir suç değildir. Bu nedenle psikoloğa gitmek, psikolojik yardım yardım almak adli sicile işlemez.
Ancak o.ç. gibi kelime grupları ifade özgürlüğünün sınırlarını aşmakta olup somut olayın özelliklerine göre hakaret suçunun unsurlarını oluşturmaktadır. Yargıtay 16. Ceza Dairesi de aşağıda yer verdiğimiz kararında bu kelime grubunu hakaret olarak belirlemiştir.
Psikologların eğitim fakültesinden aldıkları lisansla tek başlarına tanı koyma ve tedavi etme gibi bir yetkisi bulunmuyor.
Hakaret suçunun cezası, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası olarak belirlenmiştir dolayısıyla hakaret suçu bakımından görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Adli Para Cezasının Ödenmezse Ne Olur? Yetkili mahkeme tarafından uygun görülen adli para cezası ödenmezse cezası hapis cezası olarak değiştirilir. Buna bağlı olarak da kişinin kamu yararına çalışması uygun görülür. Hükümlü ceza miktarına göre belirlenen gün sayısınca çalışma yapar.
Hakarete ilişkin iki dava açılabilir. Bunlar ceza davası ve tazminat davasıdır. Hakaret suçundan kaynaklanan ceza davası şikayet üzerine veya bazı durumlarda re'sen Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma neticesinde açılır. Her ne kadar ceza davası şikayete tabii olsa bile kamu davası niteliğindedir.
Tahdidi olarak sayılmasa da bir kişiye açıkça “mal” “salak” “aptal” “özürlü” “şerefsiz” gibi kelimeler kullanarak sözler söylemekte hakaret suçunu oluşturabilecektir.
Eğer mesaj atan kişi hakaret içerikli iletisini mağdurun olmadığı bir whatsapp grubunda paylaşırsa huzurda hakaret suçu oluşmaz ancak en az üç kişi ile ihtilat varsa gıyapta hakaret suçu oluşabilir. İleti yoluyla işlenen hakaret suçunun cezası TCK m.125/1'e göre üç aydan iki yıla kadar hapis ya da adli para cezasıdır.
KAŞAR TÜRK DİL KURUMUNA GÖRE HAKARET DEĞİLDİR
Çünkü, TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde kaşarlanmış kelimesi 'Hoşa gitmeyen bir harekete ve işe alışarak artık ondan üzüntü duymayan' anlamı taşımaktadır.
YARGITAY 18. Ceza Dairesi 2019/8409 Esas 2020/246 Karar sayılı ilamına göre “Lan kel, Keltoş” kelimeleri kaba hitap tarzı niteliğindeki sözler olup, muhatapların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunu oluşturmamaktadır.
Hakaret suçu, bir kişinin onuruna, şerefine veya itibarına yönelik olarak yapılan sözlü veya yazılı bir saldırıdır. Bu suç, bir kişinin itibarına zarar vermek, aşağılamak veya küçük düşürmek amacıyla yapılan açık veya örtülü ifadeler ile gerçekleşebilir. Hakaret suçunun basit hali takibi şikayete bağlıdır.
-”aq”, “amk”, “mk” gibi sosyal medya kısaltmaları da hakaret suçunu oluşturur. Ayrıca “or*spu”, “s*lak” gibi yıldızla gizlenen yazı biçimleri hakaret suçunun oluşmasını engellemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri