Psikotik bozukluk, bireyin gerçek dünya ile gerçeklikle bağını kaybetmesi durumudur. Bu durum bazı önemli zihinsel problemlerin belirtisi olarak gösterilir. Psikoz durumunda yaşananlar, sanrı ya da halüsinasyonlar şeklinde gelişir.
Psikoz, oldukça geniş bir tanımlamadır ve içerisinde birçok psikiyatrik hastalığı barındırmaktadır. Sanrılı bozukluk, şizofreni, şizoaffektif bozukluk ve maddenin/ilacın yol açtığı psikoz bozukluğu, psikotik bozukluklar sınıfında yer alan bazı hastalıklardır.
Psikotik Hastalıklar, kişinin gerçeği değerlendirmesini bozduğu için daha ciddi ruh hastalıklarını kapsar. Hemen herkesin bildiği “şizofreni”, bu grubun en önemli hastalığıdır. Şizofreni en sık rastlanan psikotik bozukluktur.
Psikoz, gerçeklikle ilişkinin kesilmesi halidir. ''Psikoz nedir?'' denildiğinde genel olarak kişilerin; gerçek olmayan inanışlarda olması, gerçek olmayan şeyleri görmesi, duyması, gerçekle hayal ayrımı yapamaz hale gelmesi durumudur.
İlgili 35 soru bulundu
Her 100 insandan bir ila ikisi hayatında bir kez psikoza girer. Dünya çapında sadece şizofreniden muzdarip 51 milyon insan yaşıyor. Bu hastalık ilk kez çoğunlukla 12 ve 29 yaşları arasında ortaya çıkar. Erkeklerle kadınlarda aynı oranda görülür.
Genel psikiyatride psikoz ağır akıl hastalığının semptomu olarak kabul edilir fakat, kendisi bir diyagnoz sayılmaz. Her ne kadar sadece belirli bir psikolojik veya fiziksel durumla arasında bağlantı olmasa da, özellikle şizofreni, bipolar bozukluk ve ağır klinik depresyon ile ilişkilendirilmiştir.
Bu durumda hasta yakınları aktif rol oynayarak hastanın bir uzmandan yardım almasını sağlarlar. Hastayı yardım almaya yönelik ikna etme zorlu bir süreç olabilmektedir. Eğer hasta gönüllü değilse, ona yakın olan bir kişinin empatik bir yaklaşım sergileyerek, baskıcı olmadan yapacağı bir konuşma yararlı olabilir.
Bu tür ruhsal rahatsızlıkların tedavisi mümkündür. Hastanın iyileşme sürecine girebilmesi için antipsikotik ilaçlar, kişiye özel tedaviler, sosyal destek ve terapi gibi uygulamalara gerek duyulur.
Psikotik atak da denebilen psikoz krizi kişinin normal olmayan fikirlere, düşüncelere, algılara kapılarak, gerçeklikten uzaklaşması ve kopması durumudur. Psikotik ataklarda birey farklı bir gerçeklikte yaşıyor gibidir. Psikoz ataklarının süresi haftalar sürebilir.
Bipolar bozukluğu olan kişiler mani ve depresyon dönemlerinde orada olmayan şeyleri görme, duyma veya koklama gibi garip duygular yani halüsinasyonlar yaşayabilirler. Ayrıca diğer insanlara mantıksız görünen şeylere (sanrılara) inanabilirler. Bu tip semptomlar tıpta psikoz veya psikotik atak olarak bilinir.
Kısa psikotik bozukluk DSM-IV-TR ve DSM-5 zihinsel bozuklukların sınıflandırmalarına göre en az bir psikotik semptomun (tutarsızlık, sanrılar, halüsinasyonlar veya aşırı derecede düzensiz veya katatonik davranış) ve genellikle duygusal kargaşanın eşlik ettiği bir bozukluktur. 1 gün ila 1 ay sürer.
Psikoz, sadece şizofreniye has bir durum değildir. Duygudurum bozuklukları (depresyon, mani, bipolar bozukluk gibi), madde kullanımına veya genel tıbbi duruma bağlı olarak da psikoz ortaya çıkabilir.
Psikoz genellikle gençlik ile genç yetişkinlik çağı arasında gelişen, bireyin gerçeklik ile hayal arasında bağlantı kuramamasına sebep olan ve beynin bilgileri işleme sürecine etki eden bir dizi psikotik bozukluktan biridir.
Psikotik belirtilerin bulunduğu majör depresyon atakları, psikotik olmayan majör depresyon ataklarına göre akut dönemde daha uzun sürede iyileşmektedir, daha sık nüks etmektedir ve süreğenleşme eğilimi göstermektedir (13).
Psikoz, kişinin gerçeklikle bağını kısmen kaybettiği önemli bir psikolojik sağlık sorunudur. Psikoza girilen dönemde beyin, bilgiyi işleme biçimini olumsuz yönde etkiler ve kişinin düşünce yapısı, algısı bozulur. Kişi neyin gerçek neyin gerçek olmadığı konusunda karar vermekte zorlanır.
Hasta bireyin gerçekliği değerlendirme yetisinde ciddi bir kayba sebep olur. Psikotik hastalıklar yaşam boyu sürerler. Erkeklerde hastalık başlangıç yaşı genelde yirmili yaşların başlarıyken kadınlarda genelde otuzlu yaşların başlarında gözlenir.
Psikozu olan birisi tehlikeli midir? Psikozu olan hastalar çoğu zaman duygu durum dalgalanması yaşarlar. Bazen sanrılar ve halüsinasyonlar kişinin nasıl davranacağının bilinmemesine ve sinirli olmalarına neden olabilir. Psikozdaki hastalar nadiren şiddet uygularlar.
Antipsikotik ilaçlar, psikotik hastalıklar denilen akıl hastalıklarını tedavi için kullanılan ilaçlardır.
Psikoza bağlı gelişen ajitasyonla mücadelede antipsikotikler ve benzodiazepinler kullanılır. Haloperidol, flufenazin, olanzapin ve ziprasidonun kas içi enjeksiyonları oldukça etkili ilaçlardır. Gereğinde başta lorazepam olmak üzere farklı benzodiazepinler de tedaviye eklenebilir.
Yaklaşık bir yıl sonunda her iki tip depresyonda iyileşme oranı eşitlenmektedir. Bu nedenle daha uzun süreli kullanım ile hastalığın relaps oranı daha düşük olabilir. Psikotik belirtiler iyileştikten sonra antipsikotik ilaç kesilebilir.
Akut psikoz ani bir olay sonrası ortaya çıkan psikoz türüdür. Örneğin, bir yakının ölümü, deprem, sel gibi bir doğal afet yaşama veya aşırı stres akut psikozu tetikleyebilir. Bu durum genellikle uzun vadeli devam etmez ve belirtiler kısa sürede düzelebilir.
İlk atak psikoz tanımı, en azından bir psikotik belirtisi bulu- nan, genel tıbbi duruma bağlı psikotik bozukluğu olmayan, psikotik atak başlangıcından beri remisyona hiç girmemiş hastaları kapsamaktadır (Loebel ve ark. 1992, Verdoux ve ark. 1998).
Freud'a (1924a) göre hem nevrozun hem de psikozun çıkış noktası; dış gerçekliğin yarattığı hüsran ve engellenme duygusudur. Nevrozda dış gerçeklik kabul edilirken psikozda alt benliğin hakimiyeti altında olan benlik, yatırımını dış gerçeklikten çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri