Kökten dincilik (radikal dincilik, dinî fundamentalizm veya aşırı dincilik), genellikle dinî esaslı aslî kaidelere geri dönme talebiyle kendini belli eden ve bu kaidelere katı bir biçimde bağlı olan, diğer görüşlere karşı toleranssız ve laiklik karşıtı dinî hareket veya bakış açısı.
Radikalizm veya köktencilik; köktenci yöntemlerle değerler sistemi ve devrimsel yollar çerçevesinde toplumsal değişim ve toplumsal yapılara odaklanan siyasi ilkeleri savunur.
Radikalleşme, bir bireyin veya bir grubun, siyasi, sosyal veya dini bir statükonun karşısında giderek radikal görüşleri benimsemesi sürecidir.
Literatürde toplumsal ve siyasal düzeni temelden değiştirmeyi hedefleyen, “köktencilik” anlamına gelen radikalizm, bu çalışmada kültürel tekelcilik ya da tekçilik olarak kavramlaştırılmış ve etnosentrik bir söylem ve davranış kodu olarak değerlendirilmiştir.
Radikal; aşağıdakilerden birini kastediyor olabilir: Radikalizm yanlılarına radikal denir. Radikal (gazete) - Türkiye'de bir gazete. Radikal (kimya), eşleşmemiş elektronu olan bir atom, molekül veya iyon.
İlgili 27 soru bulundu
Kökten dincilik (radikal dincilik, dinî fundamentalizm veya aşırı dincilik), genellikle dinî esaslı aslî kaidelere geri dönme talebiyle kendini belli eden ve bu kaidelere katı bir biçimde bağlı olan, diğer görüşlere karşı toleranssız ve laiklik karşıtı dinî hareket veya bakış açısı.
İslami köktendincilik veya radikal İslamcılık, İslam dininin temellerine dönmek anlamına gelen, dinin temel elemanlarını sosyal hayata egemen kılmak amacındaki hareketlere verilen ad.
Sosyal bilimlerde radikal terimi, sosyal değişimi veya toplumsal yapıları kökten dönüştüren hareketleri veya teorileri ifade eder. Bu, toplumsal eşitlik, adalet, özgürlük veya insan hakları gibi idealleri savunan ve bunların gerçekleşmesi için radikal çözümler öneren hareketleri içerebilir.
radikal kelimesi, mutedil kelimesinin karşıtı olarak kullanılabilen; fundamental olan, aşırıcı,köktenci gibi manalara gelmektedir.
Bir düşüncenin en ucunda olmak veya bir düşünceyi aşırı derecede savunmak olarak da tanımlanabilir. Aşırılığın ön planda tutulduğu her düşünce, dini, siyasi her anlayış radikalizm kapsamına girer. Aynı parti içerisinde bulunanlardan aşırı uçta olanların "radikal" olarak tanımlanması bu anlayışın sonucudur.
Radikalizm ne demek, radikal insan ne demek sorularının yanıtı ve detaylar haberimizde. Latince kökenli olan bu kelime, Türk Dil Kurumu'nun ifadesine göre "Köklü, kökten, temelli" manalarına gelmektedir.
Radikalizm veya klasik radikalizm (Türkçe: Hürriyetçilik), sosyal liberalizm ve modern ilerlemeciliğin öncüsü, 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında liberalizm içindeki tarihsel bir siyasi harekettir.
Fransızca kökene sahip olan bu sıfat etimolojik olarak 'kök' manasına gelen 'radix' kelimesine 'alis' ekinin getirilmesi ile beraber oluşturulmuştur. Kelime anlamı kökene bağlı, köklü ve temele dayalı anlamlarını taşır. Kelime literatürde dini, siyasi ve toplumsal olarak aşırılığı kastetmektedir.
Başka bir deyişle kavram aşırı milliyetçi, yabancı düşmanı, ırkçı, köktendinci özelliklerine sahip kişi ya da grupları tanımlamada kullanılır.
Özünde ideal devlet, ideal toplum, ideal ekonomi, ideal uluslararası düzen, ideal inanç ve ideal hayvan hakları gibi durumlara ulaşmak için köklü değişimi savunan bir düşünce yapısı ve siyasi ve toplumsal inanışı ifade eder.
i. İlim, din, siyâset vb. konularda köklü değişiklikler yapma eğilimi, radikalizm, cezriye.
Sigara ve alkol kullanımı, hava kirliliği, tarım ilaçları, katkı maddeleri , ultraviole ışınlar, radyasyon ve sağlıksız beslenme gibi pek çok etken vücudumuzda serbest radikal oluşumunu artırır.
Kimyada radikaller (çoğu zaman serbest radikal olarak değinilir) eşleşmemiş elektronu olan atom, molekül veya iyonlardır. Bu eşleşmemiş elektronlar genelde son derece reaktiftir. Radikaller, yanma, atmosfer kimyası, polimerleşme, plazma kimyası, biyokimya ve pek çok başka kimyasal süreçte önemli rol oynar.
Radikal, köklü, kesin karar, kökten anlamına gelmektedir. Alınan kararların ve yapılan işlerin net ve açıklayıcı olmasını ifade etmek için kullanılmaktadır. Konuşma dilinde doğru telaffuz edilse de anlamının dışında en çok yanlık kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır.
Radikal İslam veya İslami aşırıcılık, demokrasiye, w:hukukun üstünlüğüne, bireysel özgürlüğe ve farklı inanç ve inançlara karşılıklı saygı ve hoşgörüye karşı çıkan herhangi bir İslam biçimi olarak tanımlanmıştır.
Radikal İslam diğer dinlere karşı tolerans göstermeden ve laiklik karşıtı olan bakış açısıdır. Diğer ismi de Köktendinciliktir. Bu terim Kitab-ı Mukaddes ile ortaya çıkmıştır.
İslam dünyasında liberalizm ve ilerlemecilik, İslami anlayış ve pratik konusunda önemli bir ilerici düşünce birikimi oluşturan kendini bildiren Müslümanları içerir. Bu çalışmalar bazen "ilerici İslam" olarak adlandırılır.
İslamcılık (siyasal İslam ya da İslami köktencilik), modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir.
„Gerçek İslam“ iletişim araçlarıyla Batı'ya uyanan müslümanın kendi sefaletini görüp dinini reddedemeden dindar kalma çabasıdır. „Gerçek İslam“ Batı medeniyeti karşısında aşağılık kompleksi karakterinin özü olmuş entelektüel müslümanın hayatta kalma, bu dünyada ben de varım, deme çabasıdır.
Ataerkil muhafazakârlık. Ataerkil muhafazakarlık, toplumların organik olarak var olduğuna ve geliştiğine inanan ve bu toplumun üyelerinin birbirlerine karşı sorumlulukları olduğunu yansıtan bir muhafazakarlık akımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri