Televizyon kumandası , fotoğraf makinesi , el feneri , el radyosu , saat gibi araçların enerji kaynağı pildir. Pil , düşük elektrik enerjisi üreten elektrik kaynağıdır.
Radyo dalgaları, bir kıvılmıknatıs(elektromanyetik) salınım jeneratörü tarafından yayılan erkeyi(enerji) uzaya taşır.
Radyo, manyetik elektronlar veya diğer adıyla elektromanyetik dalgalarla inanılmaz bir hızda yayılım yapan ses kaydıdır. Konuşulanları binlerce hatta milyonlarca km ileriye taşıyan bu sistem, manyetik dalgaları alıp ileten antenler sayesinde gerçekleşir.
Elektromanyetik dalgalar yardımıyla çalışan ve ses veya data veri iletimi sağlayan cihazlara telsiz denir. Ayrıca bu şekilde, elektromanyetik dalgalarla çalışan birçok cihaz bulunmaktadır.
Bulaşık makinesi, süpürge, televizyon, bulaşık makinesi ve daha birçok araç- gereç şehir elektriği ile çalışır.
İlgili 39 soru bulundu
Pillerin farklı boyutlarda ve türlerde olanları vardır. Dijital fotoğraf makineleri ve kameralarda, tablet ve diz üstü bilgisayarlarda ve cep telefonlarında batarya adı verilen elektrik kaynağı kullanılır. Batarya birkaç pilden oluşan ve şarj edilebilen enerji kaynağıdır.
Elektrikli araç gereçleri, kullandığı elektrik kaynaklarına göre sınıflandırabiliriz. Elektrik kaynakları şehir elektriği, akü, pil ve bataryadır. Evimizde elektrikli araçların pek çoğu şehir elektriği ile çalışır. Bulaşık makinesi, ütü, çamaşır makinesi ve fırın bunlara örnek verilebilir.
Kompütürleri, lambaları, buzdolabı, çamaşır makinaları ve klimalarımızı,.., çalıştırmak için elektrik gücünü kullanırız. Arabalarımızı çalıştırmak için de enerji kullanırız. Arabalarımızda kullandığımız bu enerji petrolden elde edilen benzindir. Pişirmek için de enerji kullanırız.
Genellikle elektrikle çalışır ve ısıtıcı plakaları alüminyum ya da teflon kaplı döküm demir veya demir sacdan yapılır.
Işık kaynakları
En basit bisiklet farları Wolfram filamanlı akkor lamba veya halojen akkor lamba kullanır. LED'ler ve yüksek yoğunluklu deşarj lambaları da kullanılır.
İyonlaştırıcı olmayan tüm radyasyon çeşitleri elektromanyetik radyasyondur. İletişimde kullanılan radyo dalgaları, mikrodalgalar ve görünür ışık iyonlaştırıcı olmayan(elektromanyetik) radyasyona örnektir.
Oto radyo çalışması, klasik radyolar gibi alıcılar ile çalışır. Radyo üzerindeki alıcılar, frekans kanallarını algılar ve bir kanalda sabit kalır. Radyo istasyonunun ve radyo anteni ne kadar güçlüyse sesi net olarak duyabilirsiniz. Radyolara gelen sesler kodlanır ve frekans dalgası olarak gönderir.
Radyo, el feneri, oyuncak, cep telefonu, vb gibi cihazlarda piller tek tek kullanılırken, matkap, tornavida, gibi kablosuz güç aletleri kameralar, telsiz telefonlar, acil aydınlatma sistemleri vb sırasında batarya kullanmaktadır.
Elektronik aygıtlar (radyo, teyp, hesap makinesi) genellikle düşük değerdeki (3-12 volt arası) doğru akımla çalışır.
Günümüzde kullanılan RF sistemleri 3 kHz – 24 GHz arasında çalışmaktadır. Bu frekans aralığına ISM-RF bandı(industrial, scientific ve medical;ISM) denilmektedir. Yüksek frekanslı RF 80 yıldır medikal uygulamalarda bir çok branşta kullanılmaktadır.
Gemi güneş, rüzgâr, batarya ve LPG ile çalışabilen hibrit bir yapıya sahiptir. Geminin enerji ihtiyacı öncelikli olarak güneş, rüzgâr ve batarya sistemi ile karşılanmaktadır. Alternatif enerji kaynaklarının yeterli olmaması durumunda ise gemide LPG yakıt sistemi devreye girmektedir.
Cihaz, endüstriyel hizmet veren tesislerin mutfaklarında (toplu yemek servisi veren işletmeler, restoranlar, turistik tesisler, büfeler gibi) pişirici yüzeyler arasında tost pişirmek için üretilmiştir. Cihaz 220-230 Volt ~ 50-60 Hz ile çalışır.
Tost makinesinde, elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşmektedir. Elektrik sobasında, elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşmektedir. Ampulde, elektrik enerjisi hem ısı hem de ışık enerjisine dönüşmektedir.
Ucunda pervane bağlı olan basit bir elektrik motoru ve bir ısıtma düzeneği. Saç kurutma makineleri, elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürmek için ısıtma düzeneği kullanır. Makineyi prize taktığımızda sisteme yaklaşık 220 volt alternatif akım girer. Ancak makinede doğru akım motoru kullanılır.
Elektrikli su ısıtıcıları, fırınlar ve saç kurutma makineleri içlerinde bulunan tellerden geçen elektrik enerjisini ısıya dönüştürerek hayatımızı kolaylaştıran araçlardır.
· 60 ekran televizyon, saatte ortalama 36 Watt, · 80 ekran LED özellikli televizyon saatte 50 Watt, · 108 ekran LED televizyon saatte ortalama 75 Watt, · 164 ekran LED televizyon ise saatte ortalama 150 Watt, elektrik harcar.
1) Şehir Elektriği : Evimizde kullandığımız televizyon , buzdolabı , çamaşır makinesi , fırın , ampul gibi birçok araç , şehir elektriği ile çalışır. Şehir elektriği ; su , kömür , petrol , doğal gaz , rüzgâr ve Güneş gibi kaynaklardan faydalanılarak enerji santrallerde üretilir.
İster dikey süpürge olsun, ister yatay süpürge olsun, elektrikli süpürgelerin çalışma prensibi benzerdir. Elektrik kaynağına takılırlar ve elektrik motoru çalışmaya başlar. Şarjlı süpürgeler, yani kablosuz el süpürgeleri ise süpürge pili ile çalışır ve cep telefonları gibi şarj edilerek kullanılır.
Günümüzde ulaşımda çoğunlukla içten yanmalı motorlu araçlar tercih ediliyor. Bu motorlarda yakıt olarak benzin, dizel ve LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) gibi fosil yakıtlar kullanılır. İçten yanmalı motorlarda yakıtın yanması sonucu açığa çıkan enerjinin yaklaşık %25'i harekete dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri