1) cihaz 9 volt ile 12 volt arası DC elektrik ile çalışır.
Radyo, manyetik elektronlar veya diğer adıyla elektromanyetik dalgalarla inanılmaz bir hızda yayılım yapan ses kaydıdır. Konuşulanları binlerce hatta milyonlarca km ileriye taşıyan bu sistem, manyetik dalgaları alıp ileten antenler sayesinde gerçekleşir.
Radyo dalgaları, metal iletken olan anten üzerinde ileri geri akan elektronlar'dan oluşan, zamanla değişen kıvıl akımlar tarafından yapay üretilir. Radyo vericisi, antene salınımlı kıvıl akım uygular ve anten kıvıl akımı radyo dalgaları olarak yayar.
Radyo alıcısı, radyo dalgalarını alan ve bunları taşıyan bilgileri kullanışlı bir forma dönüştüren elektronik bir cihazdır. Bir anten ile birlikte kullanılır. Anten, radyo dalgalarını keser ve alıcıya uygulanan alternatif akımlara dönüştürür ve alıcı istenen bilgiyi çıkarır.
Yüksek frekanslı dalgaya radyo frekans denilir. Bu dalga RF kısaltmasıyla gösterilir. (RF yardımıyla taşınan bilgi de ses ise AF, görüntü ise VF kısaltmasıyla gösterilir.) olabilir. Genellikle, antenden yayınlanan RF dalga olarak, kablodaki RF ise sinyal olarak nitelendirilir.
İlgili 15 soru bulundu
Radyo frekansı: 30-300 kHz. Düşük frekans: 300 kHz - 3 megahertz (MHz). Orta frekans: 3-30 MHz. Yüksek frekans: 30-300 MHz.
Radyofrekans, 3kHz-300GHz frekans aralığındaki elektromanyetik radyasyondur. Tıpta 100 yılı aşkın süredir birçok alanda (genel cerrahi, kardiyoloji, nöroloji, ortopedi, vs) kullanılmaktadır. Dermatolojide ise son yıllarda geliştirilen teknolojiler ile birçok endikasyonda kullanılmaktadır.
Oto radyo çalışması, klasik radyolar gibi alıcılar ile çalışır. Radyo üzerindeki alıcılar, frekans kanallarını algılar ve bir kanalda sabit kalır. Radyo istasyonunun ve radyo anteni ne kadar güçlüyse sesi net olarak duyabilirsiniz. Radyolara gelen sesler kodlanır ve frekans dalgası olarak gönderir.
DAB yayın, analog yayında alışkın olduğumuz tıs, hışırtı ve sesin gidip gelmesini gibi problemleri elimine eder. Dijital bir yayında bir istasyonu ya alırsınız ya da alamazsınız. Sadece bir tuşa dokunuşla dijital bir radyo istasyonuna bağlanabilirsiniz. Bir kanalı daha iyi alabilmek için ince ayar yapmaya gerek yoktur.
radyo dalgaları da ışık da, x-ışınları da, kızılötesi dalgaları da birer elektromanyetik dalgadır. haliyle, radyo dalgaları da birer ışıktır, bizim göremediğimiz. göremememizin sebebi, dalga boylarının fazla büyük olmasındandır.
Not: Elektromanyetik dalgalar enine, Ses dalgaları boyuna ,Deprem, Yay ve Su dalgaları hem enine dalga hem de boyuna dalga sınıfına girer.
İyonlaştırıcı olmayan tüm radyasyon çeşitleri elektromanyetik radyasyondur. İletişimde kullanılan radyo dalgaları, mikrodalgalar ve görünür ışık iyonlaştırıcı olmayan(elektromanyetik) radyasyona örnektir.
Radyo dalgaları ile dijital yayın, dijital yayın ve özellikle dijital ses radyo hizmetlerini içerir. Dijital yayın sistemlerinde, analog ses sinyali sayısallaştırılır, AAC + (MDCT) veya MP2 gibi bir ses kodlama formatı kullanılarak sıkıştırılır, daha sonra bir dijital modülasyon şeması kullanılarak iletilir.
Televizyon kumandası , fotoğraf makinesi , el feneri , el radyosu , saat gibi araçların enerji kaynağı pildir. Pil , düşük elektrik enerjisi üreten elektrik kaynağıdır.
Şarjlı radyo mp3 çalar özelliği ile sevdiğiniz şarkıları kolayca dinleyebilirsiniz. Pilli şarjlı radyo ile radyonuzu kullanabildiğiniz gibi USB kablo ile şarj ederek de elektrikten uzak yerlerde de radyonuzu rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Pillerin farklı boyutlarda ve türlerde olanları vardır. Dijital fotoğraf makineleri ve kameralarda, tablet ve diz üstü bilgisayarlarda ve cep telefonlarında batarya adı verilen elektrik kaynağı kullanılır. Batarya birkaç pilden oluşan ve şarj edilebilen enerji kaynağıdır.
İhracat Bedelinin 180 Gün İçinde Yurda Getirilmesi Uygulaması Devam Ederken, İhracat Bedellerinin En Az %80'inin Türk Lirasına çevrilmesi (DAB'a Bağlanması) Zorunluluğu Kaldırılmıştır: Bundan böyle ihracat bedelinin fiili ihracat tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi yeterli olacaktır.
Sayısal radyo yayıncılığı, FM radyo yayıncılı- ğının yerine geçmesi için geliştirilen DAB (Digital Audio Broadcasting), DRM (Digital Radio Mondial) ve HD Radio olarak adlandırı- lan sistemleri kullanmaktadır.
Günümüzde bir çok ülkede dijital radyo yayını yapılmaktadır. Hatta bu teknolojinin geliştirilmişi olan DAB+ ile sadece sesin değil, görüntünün aynı zamanda aktarılması mümkün olmaktadır. Ülkemizde ise, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) birkaç yıldır İstanbul ve Ankara'da dijital radyo test yayınları yapıyor.
Ses seviyesini artırdığınızda uğultu ya da cızırtı artıyorsa hoparlörün zarına zarar gelebilir. Yüksek sesli müzik dinlemeyi seviyorsanız hoparlörleriniz yetersiz kalmış ve parazit oluşturmuş olabilir. Radyo dinlerken oluşabilen cızırtılar, antenin çalışmamasından ya da frekansların çekmemesinden kaynaklanabilir.
Aracınızdaki radyo anteni güçlendirme yöntemlerinden bir tanesi de antenin değiştirilmesidir. Anteni yenisiyle değiştirerek daha güçlü bir anten kullanabilirsiniz. Bağlantı noktalarını kontrol etmeli ve kabloların çalıştığından emin olmalısınız.
Anten dizileri de aynı zamanda farklı ışıma desenleri elde etmek için kullanılabilir. Tarihte antenler ilk kez 1888 yılında Alman fizikçi Heinrich Hertz tarafından üretilmiş ve Hertz'in deneyleri James Clerk Maxwell'in öngördüğü elektromanyetik dalgaların varlığını kanıtlamıştır.
Ağrılı olmayan bu işlemde, hastanın bel kısmından oldukça ince bir iğne ile radyofrekans enerjisini üreten sistemin yarattığı enerjiyi eklem içine kadar ulaştıracak olan özel bir elektrod yerleştirilir. Bipolar elektrod denilen bu elektrodun ucundaki birkaç milimetrelik alanda iki kutup vardır.
Frekans veya titreşim sayısı bir olayın birim zaman (genel olarak 1 saniye) içinde hangi sıklıkla, kaç defa tekrarlandığının ölçümüdür, matematiksel ifadeyle çarpmaya göre tersi ise periyot olarak adlandırılır. Her 60 s'de 25 salınım yapan, 0.416 Hz frekansa sahip bir sarkaç.
Aşırı yüksek frekans (İngilizce: Extremely high frequency), EHF en yüksek radyo frekans bandıdır. EHF 30 ila 300 gigahertzaralığında bir frekanstır. Bu bandın dalga boyu 1 ila 10 milimetre olduğundan milimetre bandı veya milimetre dalgası olarak da isimlendirilip, MMV veya mmW olarak kısaltılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri