Sağlıklı gıda tüketiminin en önemli şartlarından bir tanesi olan gıdaların raf ömrü üretici tarafından belirtilir. Üretici firma ürettiği gıda ürününü belli testlere tabii tutulmasını sağlayarak ürünlerinin raf ömürlerini belirler ve son kullanma tarihi olarak ürünlerin paketlerine işlenmesini sağlar.
Raf ömrü belirlenirken: Görünüm, tat, koku, renk gibi organoleptik parametreler, fiziksel ve kimyasal parametreler, mikrobiyolojik parametreler, aromatik maddelerin kararlılığının takip edilmesi, lipit oksidasyonu gibi farklı analitik parametreler baz alınmaktadır.
Mikrobiyolojik standartlar ve esaslara göre organizmanın türü, bulunabileceği miktarı vs. belirlenmiştir. pH, gaz analizi, serbest yağ asitleri ve toplam uçucu nitrojen analiz kimyasal analiz örnekleri arasında sayılabilir. Analizler sonucunda raf ömrü belirlenir.
Hızlandırılmış raf ömrü testinde gıda maddesi; normal satış ve tüketim şartları dışındaki sıcaklık ve nem içeren yapay ortamlarda bekletilir. Gıdanın özelliğine bağlı olarak gerekli mikrobiyel, fiziksel ve kimyasal analizler yapılarak ürünün raf ömrü hakkında önceden bilgi sahibi olunabilmesi sağlanır.
Raf Ömrü ve Kullanım Süresi Arasındaki Fark
Kullanım süresi ise son kullanım tarihine 2 sene süresi olsa dahi kapağı açıldıktan sonra 6 ay içerisinde tüketilmesi gerektiğini gösterir.
İlgili 23 soru bulundu
Gıdaların tazeliğini korumanın en iyi yolu onları serin, kuru bir yerde veya buzdolabında veya dondurucuda saklamaktır. Eğer gıdanın dondurulması veya soğutulması gerekmiyorsa, 15-20 derecede saklanabilir. Konserve, paketli veya donmuş-kurutulmuş gıdaları nemden, oksijenden ve güneş ışığından uzakta saklayın.
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
Önce belli sürelerde ortamın sıcaklığı, soğukluğu ve nem miktarı değiştirilerek dış hava koşulları yaratılır ve test edilen ürün üzerine sıcak buhar verilerek genleşmesi sağlanır. Genel olarak ürün bu koşullarda dört saat bekletilir. Arkasından ürün sekiz saat boyunca ultraviyole (UV) ışınlarına maruz bırakılır.
Stabilite Testleri, “Gerçek Zamanlı ve Hızlandırılmış Yaşlandırma Testleri” olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır. Hızlandırılmış yaşlandırma testleri, normal satış ve tüketim şartlarının dışındaki sıcaklık ve nem içeren yapay ortamlarda gerçekleştirilmektedir .
Yaşlandırma testleri genel olarak ürünün raf ömrünü veya belirli koşullara dayanımını değerlendirmek için talep edilen testlerdir. Deri, suni deri, polimer, plastik materyallerden kozmetik, medikal ürünlere kadar çok geniş bir ürün yelpazesinde bu testler düzenli olarak yapılmaktadır.
Mikrobiyoloji laboratuvarımızda bakteri, virüs, mantar, parazit ve diğer mikroorganizmalardan kaynaklanan hastalıkların tanısını koymaya yönelik testler çalışılmaktadır. Bunun için çeşitli direkt ve indirekt test yöntemleri kullanılmaktadır.
Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarında insan sağlığını direk olarak etkileyecek etmenlerin varlığının tespiti, gıda ve ürün güvenilirliği, gıdanın raf ömrünün belirlenmesi amacıyla kontrol işlemleri yapılır.
Oto lastik raf ömrü, doğru koşullarda saklanmak şartı ile 8-10 yıl olarak belirlenmiştir.
"raf" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 9 sonuç shelf i. rack i.
Q10 – değerinin tanımı ise bir reaksiyonda sıcaklığın 10oC artması halinde reaksiyon hızının kat kat arttığını ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu değer bir reaksiyonun sıcaklık değişiminden etkilenme düzeyini göstermektedir. Şu halde Q10 değeri sıcaklık aralıklarına göre değişebilmektedir.
Stabilite Testleri, “Gerçek Zamanlı ve Hızlandırılmış Yaşlandırma Testleri” olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır. Gerçek zamanlı stabilite testinde ürün normal satış şartlarını sağlayan ortamda bekletilerek, üründe olabilecek fiziksel, mikrobiyolojik ve kimyasal değişimler izlenir.
Hızlandırılmış Stabilite Testleri- 15 gün sürelidir. +4 ve +60 derecede şoklama ile yapılır.
kap/ kapak sistemi içinde uygun koşullarda saklandığında belirli sayıda seri üzerinde yapılan stabilite çalışmaları ile tespit edilen spesifikasyonlarına uygun olmasının beklendiği zaman süresidir.
Ses geçirmez bir kabinde hastaya özel bir kulaklık aracılığıyla sesler dinletilir. Buton yardımıyla hastanın bu sesleri duyup duymadığı veya ne kadar duyduğu hakkında fikir sahibi olunabilir. İşitilen ses seviyesi bu testle belirlenir. Hava yolunun ve kemik yolunun işitme düzeyi bu ölçümde belirlenir.
Nötr tuz püskürtme testi kaplamaların korozyon performanslarını belirlenmesinde en çok kullanılan test metodudur. Test süresi kaplamanın cinsine bağlı olarak 8 ila 3000 saat arasında değişebilmektedir.
Tuz püskürtme testi, koruyucu bir kaplama olarak kullanımındaki uygunluğunu tahmin etmek için kaplanmış numunelere aşındırıcı bir saldırı üreten hızlandırılmış bir korozyon testidir.
Örneğin X malzemesi en fazla teslimat tarihinden 40 gün öncesine kadar kabul edilir. Yada teslimat tarihinden itibaren 80 gün öncesine kadar kabul edilir. Türkiye'de genellikle zincir mağazalar ürün bazlı SKT si uygun olan (1/3 kuralı ) stokların kendilerine sevk edilmelerini ister.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Diyelim ki son kullanma tarihi geçmiş ya da bozuk olduğunu tespit ettiğimiz bir ürün aldık, zincirleme olarak gerek zabıta, gerekse Gıda İl Müdürlüklerine şikayette bulunabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri