Bazı kanser tipleri ( ileri evre yumurtalık kanseri, sarkomlarda ve 2 cm den büyük rahim ağzı kanseri ) hariç diğer durumlarda kapalı ameliyat tekniği yani laparoskopik yöntemle rahim alma ameliyatı yapılabilir. Açık rahim alma ameliyatının uygun olduğu tüm hastalara kapalı yöntemle ameliyat yapılabilir.
Kapalı rahim alınması ameliyatı laparoskopik yöntemle yapıldığı için açık rahim ameliyatına göre iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşir. Bunun yanında bu işlem açık yöntemle uygulanan ameliyata göre daha ağrısız bir süreç oluşturur.
Rahim alma ameliyatında ölüm riski yaklaşık olarak 10.000 de 1 olarak görülmektedir. Uzman hekimler tarafından yapılan ve özel olarak bakım yapılan hastanelerde yapılan rahim alma ameliyatı çok az komplikasyon içerir ve ölüm riski yok denecek kadar azdır.
Açık rahim ameliyatları için ortalama bir süre verecek olursak açık rahim alma ameliyatları 1-1.5 saat arasında değişmektedir; ancak bu sürenin ortalama olduğunu unutmamak gerekir. Zira bir histerektomi ameliyatı 45 dakika sürebileceği gibi 5 saat de sürebilir.
Açık ve kapalı yöntemde ameliyat süreleri hemen hemen aynıdır. Rahim ameliyatı yaklaşık olarak 1 – 1,5 saatte tamamlanmaktadır. Ancak bu süre rahimin ve hastanın özelliklerine göre uzayabilir ya da kısabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Rahim Alınması Ameliyat Fiyatları
Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Bakım
Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , 6-7 saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir.
Ameliyatın ardından hastada herhangi bir komplikasyon yaşanmadığı sürece hastanede kalma süresi açık cerrahide 2 gün, kapalı yanı laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatlarda 1 gündür.
Rahim Ameliyatı Sonrası Ağrılar Ne Kadar Sürer? Kişinin yaşına ve yapılan operasyona bağlı olarak bu süre değişebilir ancak genel olarak histerektomi sonrası 3 aya kadar olan basit ağrı ve rahatsızlıklar normal olarak kabul edilir. Ameliyat sonrası hastaya ağrı kesiciler verilir.
Dikişler yaranın durumuna bağlı olarak 3-10 gün içinde alınır.
Yapılacak olan kapalı ameliyatın çeşidine göre hasta sırt üstü bacaklar açık ya da düz pozisyonda yatırılır. Hastaya idrar sondası takılır.
Ameliyattan sonra ağrı, kabızlık, pelvik taban kaslarında zayıflık, seksüel disfonksiyon gibi sorunlar görülebilmektedir. Ayrıca 35 yaş altında bu operasyonu geçiren kadınlarda yumurtaları korunsa bile hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıklarında risk artışı yükselebilmektedir.
Histerektomi sonrası rahim alındığı için hamile kalma yeteneğinizi kaybedersiniz ve artık adet görmezsiniz. Bu ameliyatın nedenleri arasında anormal kanama, rahim sarkması, miyom ve kanser sayılabilir. Ameliyat sonrası iyileşme, geçirdiğiniz ameliyatın türüne bağlı olarak genellikle dört ila altı hafta sürer.
Hastanın ameliyat sonrası kabız olmaması için bol sıvı tüketmesi ve yemeklerinde çorba gibi ürünlere öncelik vermesi gerekir. Ameliyattan sonra mutlaka hekimin belirttiği aralıklarla kontrol tedbirlerine uyulmalıdır. Cinsel ilişkiye 1.5 ay ara verilmelidir.
Kapalı rahim ameliyatından hemen sonra banyo yapılmak istenirse bunun için 2 gün beklenilmesi lazımdır. 40 günlük süre içinde de denize, havuza, küvete girilmesi tavsiye edilmez. Bazı dikişler ameliyattan 10 gün sonra kendiliğinden erir.
Bu nedenle örneğin dev pelvik kitle, yumurtalık kisti, myom ve özellikle de bir kanser riskinin bulunması ihtimali ön plana çıkarsa, açık rahim ameliyatı yapılması zorunlu hale gelebilir. Yine benzer biçimde idrar kaçırma ve sarkma şikayetleri olan bazı hastalarda da açık rahim ameliyatı gerekebilir.
Ameliyat sırasında mesane hasarı meydana gelebilir. Bu durumda hasarlı bölge ameliyat sırasında onarılır, iyileşmeyi sağlamak için ameliyat sonrasında idrar sondası normale göre daha uzun süre (genellikle 1 hafta) takılı tutulur.
Ameliyatların ardından bir aksilik yaşanmazsa, ameliyatınız rahat geçtiyse 4 hafta kadar sonra iyileşmiş olursunuz, sadece ağrılarınız devam edebilir. Eğer kapalı yöntemle ameliyat geçirdiyseniz de iyileşme süresi 10-15 gündür. Buna ek olarak dikişlerin erime süresi de ortalama 6 hafta sürecektir.
Hastaların korse takmaları için gerekli olan süre ameliyattan sonraki ilk 3 hafta gece – gündüz yani aralıksız bir şekildedir. 3. haftadan sonra ise sadece gündüzleri takmak yeterlidir. Ayrıca hasta egzersiz yaptığı süre boyunca da bu korseye mutlaka takmalıdır.
Miyomlar rahim duvarında bulunan düz kaslarda oluştukları için ameliyat sonrasında miyom oluşumlarının tekrarlama ihtimali var. Miyom operasyonu geçiren kadınlarda ilk beş yıl içerisinde yeniden miyom oluşma ihtimali yaklaşık olarak %15 civarında. Miyom operasyonlarında açık ve kapalı teknik uygulanması mümkün.
Kapalı rahim ameliyatı sonrası çoğu hasta bir hafta içinde işe dönecek kadar iyileşebilir, bu durum kişiden kişiye değişebilmektedir. Ayrıca ağır fiziksel aktivite gerektiren bir işi varsa, hastanın 2-3 hafta istirahat etmesi gerekebilir.
Ameliyat sonrası 1-4 Hafta; Sulu yumuşak ve püre tarzı gıdalar (çorba, yoğurt, sebze yemekleri, rafadan yumurta, meyve püresi), ızgara veya fırında balık. Ameliyat sonrası 1-3 ay; +güveç (sebze+et), kebap, haşlama et, tavuk, pişmiş sebzeler, fasulye ve baklagiller.
Rahim alınması ameliyatı kaç saat sürer? Ameliyat sebebine göre ameliyat süresi değişkenlik göstermekle beraber ortalama 2-4 saat civarında sürer. Kanser nedeniyle yapılan operasyonlar daha uzun zaman alabilir.
rahim ameliyatından sonra hasta 1-2 gün hastanede yatar. sonrasında genelde 1-2 hafta içinde toparlar.
6 hafta içinde sağlam tarafa basarak bir yürüteç veya koltuk değneği yardımıyla yürünebilir fakat ameliyat olan ayağa 6 hafta bastırılmaz. Normal ayakkabıya geçiş kullanılan tekniğe göre 6 ile 10 hafta arasında olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri