İdrar sondası (varsa) ameliyat günü veya ertesi gün çekilmekte, çoraplar ise 48 saat kadar tutulmaktadır. Kan sulandırıcı iğneler, varis çorabı ve erken mobilizasyon (hareket ve yürüyüş) pıhtı atması riskini en aza indirmek için aldığımız tedbirlerdir.
Ayrıca uzun süreli yolculuklarda örneğin 2-3 saati geçeceği belli olan yolculuklarda veya uzun süre yatmak zorunda kaldığımız durumlarda mesela ameliyat sonrası gibi, o zaman hafif basınçlı çorap giyilir ki bacakta varis veya DVT yani varis pıhtısı gelişmesin.
Normalde ortalama 7-10 gün antiembolik çorap kullanmaya devam etmenizi öneririz.
Hekiminizin önerisi ile ameliyat sonrası varis çorabınızı ortalama 1-1,5 ay boyunca giymeniz gerekmektedir. Çorabın giyilmesi için en doğru ve en uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir. Varis çorabı giyilirken, ayaklar mutlaka kuru olmalı, nemli ya da ıslak olmamalıdır.
Varis çorabı sürekli bacakta tutulmalı, sadece pansuman yapılacağı zaman çıkarılmalı. 5 gün geçtikten sonra geceleri uyurken varis çorabı çıkarılabilir bunun dışında uyanık olduğu saatlerde varis çorabı bacakta olmalı.
İlgili 38 soru bulundu
Varis çorabı uyku saati dışındaki tüm zamanlarda giyilmelidir. Uykudan kalktıktan sonra yataktan çıkmadan varis çorabını giymek en etkili yöntem olacaktır.
Varis çorapları, derin ven trombozu riskinin arttığı uzun uçak ya da otobüs yolculukları sırasında, gebelik döneminde, Ortopedi ya da Genel Cerrahi ameliyatları sonrasında ve uzun süreli yatak istirahatı gerektiren tıbbi durumlarda derin ven trombozu gelişmesini önlemek amacıyla kullanılırlar.
Hastaların bir kısmında, emboliler sabahları yataktan kalkarken, tuvalette ıkınma sırasında veya ani bedensel zorlanmalar gibi olayları takiben ortaya çıkarlar. Ameliyat sonrası dönemdeki hastalarda trombozis (pıhtı) riskinin pik noktası ameliyat sonrası 7. gündür.
4-6 hafta içinde hasta egzersiz rutinine dönebilir. Egzersiz iyileşme için tavsiye edilir. Ancak egzersizler zorlayıcı olmamalıdır. Rahim karından yapılan kesi ile alındıysa ve narkotik ağrı kesici alınmıyor ise hasta 2 hafta içinde araba sürebilir.
Bu çoraplar, çağı genişleyen damarların çaplarının daralmasına yardımcı olamamaktadır. Bu sebeple varis hastalarına tedavi olacakları zaman kadar bu çorabı kullanmaları tavsiye edilmektedir. Tedavi sonrasında ise tedavi yöntemine ve hastaya bağlı olarak 1 ay süreyle varis çorabı giyilmesi gerekir.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
Normalde ortalama 6 hafta içinde eriyen bu dikişlerin bazen erime süresi uzayabilir, erime sürecinde hafif kahverengi-pembe bir akıntı ortaya çıkabilir.
Çıkarılır çünkü rahim dokusunun lenf sıvısının tahliyesi kasık lenf düğümlerine yani lenf havuzlarına olur. Buradaki lenf havuzları ameliyat sırasında çıkarılınca, artık bacaktan gelen lenf sıvısı dökülecek bir havuz bulamaz ve bacakta birikir. Bu nedenle bacakta şişlik ve lenfödem oluşur.
Yapabilirseniz, varis çorabınızı sırtüstü yatıp ayakları havaya yükselterek giyebilirseniz bacaklardaki şişliği azalttığı için size kolaylık sağlayabilir. Giymesi zor oluyorsa bazı varis çorabı giyme aparatları faydalı olabilir. Doktorunuz tersini söylemediyse yatarken varis çorabı giymeniz gerekmez.
Varis çorapları yanlış veya çok uzun süre giyildiğinde ciltte tahrişe neden olabilir. Kompresyon çorapları kasıtlı olarak sıkı olduğundan, giyilmesi zor olabilir. Bacaklar temiz ve kuru olmalıdır.
Külotlu varis çorabı gündüz giyilerek gece uyumadan önce mutlaka çıkarılmalıdır. Varis çorapları hafif ile orta dereceli lenfödem tedavisinde kullanılır. Varis çorapları kan dolaşımı iyileştirmeye, şişliği ve ödemi azaltmaya ve kan pıhtılarının oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
Ameliyatlardan sonra iyileşme süresi hastaya ve hastalığın durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak ortalama olarak rahim alma ameliyatından sonra iyileşme süresi 4 hafta civarıdır. Kapalı cerrahi yöntem yani Laparoskopik cerrahide iyileşme süresi yaklaşık 10-15 gündür.
Rahim alma ameliyatları sonrasında yürüyüş yapmak oldukça önemlidir. Ameliyattan 5-6 saat sonra hasta yürüyebilecek hale gelmiştir. Yürüyüş hem kan dolaşımını arttırarak iyileşmeyi hızlandırır, hem de pıhtı oluşumunu engelleyerek riskleri azaltır. Ameliyat sonrasında genellikle 2 gün içinde hasta taburcu edilir.
Korse karın germe ameliyatında en etkili şeydir ve korsenin ameliyattan sonraki ilk 3 hafta takılması gerekliliği karnın düzlüğünü etkileyecek ve fazla bir koruma alanı oluşturacak olmasındandır.
Bu durumlarda varis çorabı kullanımı, kirli kanın bacaklarda göllenmesini ve bacak damarları içinde pıhtı oluşmasını engeller ve Derin Ven Trombozu (DVT), Pulmoer Emboli (akciğer ve sağ kalbe pıhtı atması) olasılığını önler.
Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor. Göbek çevresindeki yağlanmayı azaltmak yağ profillerini değiştirir.
Vücutta denge kaybının yanı sıra bilinçte bulanıklık veya bilinç kaybı, zaman zaman uyku hali gözlemlenebilir. Görmede ve konuşmada zorlanmalar, yüzde mimik kaybı gibi belirtiler de bulunabilir. Özellikle vücutta güçsüzlük ve yüzde mimik kaybının tek taraflı olması pıhtı ihtimalini düşündürür.
Embolik ameliyat öncesi ve sonrası yatan hastalar için kan akışını düzenleyici ve koruyucu tedavide ve bilhassa Travma sonrası tedaviye tabi olan ve hidrostatik ödem, ezilme ve burkulmaya maruz kalan hastalar için uygundur.
Varis Çorabını Ne Kadar Giymem Gereklidir? Varis çorabının yaşam boyu kullanılması önerilmektedir. Aynı zamanda çorabın gündüz giyilip gece çıkarılması gerektiği de unutulmamalıdır.
Varis çoraplarının gündelik hayatta giydiğimiz çoraplara göre farkı, bacağı daha kuvvetli basınçla sarmasıdır. Varis çorabının uyguladığı basınç sayesinde bacaktaki toplardamarlarda yaşanan göllenme beraberinde ağrı, sızı gibi bireyi üzen yakınmalar azalır. Varis çorabının iyileştirici bir etkisi bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri