Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Rahim Kanseri Ağrısı Nereye Vurur? Rahim ağzı kanseri, sırt ağrısı, bacak ağrısı, pelvik ağrı, kemik ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca, karnın alt bölgesinde ağrı ve bası hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı durumları da görülebilmektedir.
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesidir.
Bazı kadınlarda hiçbir belirtiye neden olmazken bazılarında yerleşim yerleri, sayıları ve büyüklükleri nedeniyle kansızlık, vajinal kanama, adet düzensizliği ve ağrı gibi semptomlara yol açabilen iyi huylu rahim tümörleri diğer bir deyişle myomlar; hayat kalitesini düşürebilen ancak hayati tehlike arz etmeyen ...
İlgili 31 soru bulundu
Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir? Rahim kanseri, kadınlarda meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra dördüncü sırada görülen kanserdir. Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir.
Rahim kanseri öncelikle çevre dokulara yayılır. Pelvik bölgedeki lenf bezlerine ve çevre dokulara yayılır.
Vajinal kanama, vajina kanserinin en sık görülen klinik belirtisidir. Birçok kadın fazla semptom göstermez. Nedensiz vajinal kanama, kaynağın vajinal olup olmadığını belirlemek için araştırılmalıdır. Sulu, kanlı veya kötü kokulu vajinal akıntı da vajina kanserinin belirtisi olabilmektedir.
Endometrium Kanseri Tanısı, pelvik muayene, ultrasonografi, endometrial biyopsi ile konur. En önemli bulgu anormal vajinal kanamadır. Fizik muayene: Tanı öncelikle fizik muayene ile başlayacaktır. Rahim kanserinde de diğer kanser türlerinde olduğu gibi bazı belirtiler farklı hastalıklara işaret edebilmektedir.
Rahim ve yumurtalık kanserinden sonra en yaygın 3. bu tipteki kanser türü olan Rahim ağzı kanseri çoğunlukla 35-44 yaş arası (%25) sırasıyla 45-54 yaş (%24.3), 55-64 yaş (%17.7) ve 65-74 yaş (%10.8) yaş aralıklarında olan bayanlarda görülmektedir.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Bulguları
Serviks kanserinin erken döneminde herhangi bir şikâyet veya bulgu olmayabilir. Şikâyetler ve belirtiler ileri evrede belirgin hale gelmektedir. İleri derece rahim ağzı kanserinde olan bulgular: Kasık ve sırtta ağrı
CA-125 rahim kanseri ve yumurtalık kanseri hücreleri tarafından kan akımına salınan bir maddedir. Rahim kanseri olan bir hastada aynı zamanda yüksek CA-125 değerleri olması bu hastalığın rahim dışına çıktığının bir göstergesi olabilir.
Ancak rahim ağzı kanserlerinin en büyük nedeni HPV enfeksiyonlarıdır. HPV'nin rahim ağzında bulunan hücrelerde genetik değişikliklere yol açması ve rahim ağzı kanserinin oluşması için yaklaşık 10-15 yıl süre geçmesi gerekir.
Pap smear (Pap test) kadınların servikal kanser (rahim ağzı) ya da prekanser (kanser öncüsü) taranmasında kullanılan bir testtir . Pap smear, prekanseröz ya da kanseröz lezyonları henüz tedavi edilebilecekleri aşamalarda yakalamayı sağlar.
Rahim ağzı kanseri teşhisi için smear testi yaptırmaktan çekinen kadınlar için, artık yalnızca idrar örneği vererek test yaptırabilmeleri gündemde. Yapılan denemeler sonucunda idrar testinin, kanser için büyük bir risk faktörü olan HPV virüsünün tespitinde başarılı olduğu görüldü.
Normal menopoza girmiş bir hastada, normal bir kadında söz konusu olabilecek rahim, rahim ağzı, yumurtalık kanserleri riski devam eder. Cerrahi menopozda yumurtalık ve rahim alındığı için rahim ağzı ve yumurtalık kanseri riski neredeyse sıfırlanır.
Adet arası kanama, menopoz sonrası kanama gibi anormal vajinal kanama, sulu, pembe, soluk ve devamlı olan vajinal akıntı diğer belirtiler olabilir. Sırt veya bacakta ağrı, yorgunluk ve kilo kaybı gibi şikâyetler de rahim ağzı kanserini işaret edebilir.
Smear Testi, rahim ağzı ( serviks ) denilen bölgeden 5-10 saniye gibi kısa süre içinde ağrısız olarak fırça yardımıyla sürüntü alınması işlemidir. Smear testi; rahim ağzı (serviks) kanseri, rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılır.
Adetlerin çok kanamalı olması, rahmin karından elle hissedilir şekilde büyümesi ve kasık ağrısı miyom denilen, rahmin iyi huylu kitlelerinin belirtilerini oluşturabilir. İlişki sonrası kanama, kötü kokulu akıntı rahim ağzı kanserinin belirtisi olabilir.
Smear testi kansere dönüşebilecek anormal hücreleri gösterir. Smear testinde yüzey (epitel) hücrelerinde LSIL veya HSIL adı verilen anormal bulgular görüldüğünde buna ilaveten HPV de pozitif olursa, yüksek doğrulukla söylenebilir ki bu kişinin gelecek 5-15 yılda kanser olma olasılığı vardır.
Erken evrede; anormal lekelenme tarzı vajinal kanamalar, cinsel ilişki sonrası kanamalar, kötü kokulu akıntı, et suyu kıvamında akıntı, genital kaşıntı ve yanma gibi sıklıkla görülen belirtilerle kendini gösterebilir.
Rahim kanseri 1. Evre de %80-90 beş yıllık yaşam süresi vardır. Evre arttıkça hastalık başka organlara yayıldığı için yaşam süresi kısalır. Rahim kanseri 2. Evre de %74 beş yıllık yaşam süresi vardır.
Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir. Buna bağlı olarak adet düzensizlikleri, erkeklik hormonu salgısının artmasıyla tüylenme, erkek tipi saç dökülmesi görülebilir.
Rahim kanseri (endometrium kanseri) tedavisi için gereken standart cerrahi işlem, rahim, rahim ağzı ve yumurtalık ve tüplerin tamamının çıkartılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri